762
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χαιρετισμό εποχής κορονοϊού με τον αμερικανό υπουργό Ενέργειας Νταν Μπρουγιέ στο κατώφλι του Μαξίμου | ΙΝΤΙΜΕnews/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Η Ελλάδα κορυφαίος περιφερειακός ενεργειακός κόμβος – Συνάντηση Μητσοτάκη με τον υπ. Ενέργειας των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2020, 12:03
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χαιρετισμό εποχής κορονοϊού με τον αμερικανό υπουργό Ενέργειας Νταν Μπρουγιέ στο κατώφλι του Μαξίμου
|ΙΝΤΙΜΕnews/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Η Ελλάδα κορυφαίος περιφερειακός ενεργειακός κόμβος – Συνάντηση Μητσοτάκη με τον υπ. Ενέργειας των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2020, 12:03

Τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Νταν Μπρουγιέ υποδέχθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων παρουσία του αμερικανού πρεσβευτή, Τζέφρι Πάιατ, του υπουργού Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και της πρέσβεως Ελένης Σουρανή, διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, βρέθηκε η ενεργειακή συνεργασία Αθήνας – Ουάσιγκτον που αποτελεί τον έναν από τους έξι τομείς προτεραιότητας του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση για τη συνάντηση, η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας ενισχύεται διαρκώς, και πέραν της διμερούς διάστασης λαμβάνει και περιφερειακές προεκτάσεις με τη χώρα μας να εξελίσσεται σε ισχυρό ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.

Αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσε και η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες της κυβέρνησης για τη διαρκή βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας.

Μεταξύ των δύο πλευρών καταγράφηκε πλήρης ταύτιση απόψεων για τη συνέχιση και την εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, καθώς -όπως σημειώνεται- οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης, Ελένη Σουρανή, και από αμερικανικής πλευράς, ο αναπληρωτής γραμματέας του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Ενέργειας, Μάθιου Ζάις, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, καθώς και ο οικονομικός σύμβουλος της αμερικανικής πρεσβείας  Τσιπ Λάιτινεν.

«Οι ΗΠΑ θέλουν να είναι μέρος της τολμηρής ‘πράσινης’ ατζέντας Μητσοτάκη»

Σε παρέμβασή του στο 22ο Capital Link Invest in Greece Forum, ο αμερικανός πρεσβευτής, Τζέφρι Πάιατ, χαρακτήρισε την επίσκεψη Μπρουγιέ στην Αθήνα ως τον «ακρογωνιαίο λίθο της φετινής πρωτοφανούς προόδου στις ενεργειακές σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας», ενώ στάθηκε στην  προώθηση του ρόλου της Ελλάδας ως κορυφαίου περιφερειακού ενεργειακού κόμβου.

«Με τον πρόσφατα ολοκληρωμένο Διαδριατικό Αγωγό, τον υπό κατασκευή Διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), που στόχος είναι να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη και τις νέες προγραμματισμένες συνδέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα και οι γείτονές της επανασχεδιάζουν κυριολεκτικά τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη διαφοροποίηση πηγών και διαδρομών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη χώρα μας.

Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να είναι μέρος της «τολμηρής ‘πράσινης’ ατζέντας» που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες είναι το μέλλον και σημείωσε πως το αέριο θα είναι το καύσιμο μετάβασης.

Ο Τζέφρι Πάιατ χαιρέτισε τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα που προωθεί η κυβέρνηση για την απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης έργων ανανεώσιμης ενέργειας και εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθούν περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις σε αναδυόμενους τομείς όπως η αποθήκευση ενέργειας και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Σε  συνδυασμό με τα σχέδια της Ελλάδας για επέκταση των ενεργειακών διασυνδέσεων της και εκσυγχρονισμό των λιμένων της, εκτίμησε ότι οι επενδύσεις αυτές θα βοηθήσουν στην προώθηση του ρόλου της Ελλάδας ως κορυφαίου περιφερειακού ενεργειακού κόμβου.

Οι αμερικανικές εταιρείες έρχονται στην Ελλάδα για να επενδύσουν «λόγω της αξίας και της σταθερότητας που προσφέρει η Ελλάδα, και επειδή οι χώρες μας ενώνονται με την πίστη στη σκληρή δουλειά, τη δημιουργικότητα και τα κοινά δημοκρατικά ιδανικά μας», παρατήρησε χαρακτηριστικά και πιο συγκεκριμένα, ανέδειξε τις επενδύσεις των Amazon,  Microsoft και Digital Realty στη χώρα μας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επενδύσεις των αμερικανικών εταιρειών στη Θεσσαλονίκη. Η Pfizer, Cisco και Deloitte, επεκτείνουν το αποτύπωμά τους στη Θεσσαλονίκη και συμβάλλουν στην ανάπτυξή της ως περιφερειακού κόμβου καινοτομίας, τόνισε για να προσθέσει:

​Οι εταιρείες αυτές επενδύουν στη στρατηγική τοποθεσία της Θεσσαλονίκης ως πύλης προς τα Βαλκάνια, και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που προσφέρουν τα εξαιρετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης.

Αναφερόμενος εξάλλου στο Ελληνικό, σημείωσε πως η Mohegan είναι έτοιμη να ξεκινήσει να εργάζεται για το έργο του καζίνο, το οποίο θα δημιουργήσει 7.000 θέσεις εργασίας και θα προσφέρει εργασία σε πολλές ελληνικές κατασκευαστικές και νομικές εταιρείες, καθώς και σε τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις. Εκτίμησή του ήταν ότι τα επενδυτικά σχέδια της Mohegan θα μεταμορφώσουν την Αθηναϊκή Ριβιέρα και θα βοηθήσουν συνολικά τη χώρα να ανακάμψει μετά την πανδημία.

Ο αμερικανός πρεσβευτής εξήρε, τέλος, την «εξαιρετικά μεγάλη πρόοδο» που έχει σημειώσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στην ψηφιοποίηση κυβερνητικών διαδικασιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η ελληνική κυβέρνηση αύξησε την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, που οδήγησε στην αφαίρεση της Ελλάδας από τη λίστα παρακολούθησης USTR Special 301 τον Απρίλιο, έπειτα από 12 χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...