499
Ο «τοίχος της ελπίδας» στολισμένος με λουλούδια και φωτογραφίες με χαμογελαστά πρόσωπα, που ανήκουν σε αμάχους που σκοτώθηκαν στον πόλεμο | Leon Neal/Getty Images

Στο Λβιβ, ένας τοίχος από λουλούδια, μνημείο για τα θύματα του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2022, 16:17
Ο «τοίχος της ελπίδας» στολισμένος με λουλούδια και φωτογραφίες με χαμογελαστά πρόσωπα, που ανήκουν σε αμάχους που σκοτώθηκαν στον πόλεμο
|Leon Neal/Getty Images

Στο Λβιβ, ένας τοίχος από λουλούδια, μνημείο για τα θύματα του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2022, 16:17

Ο Λίο Σότο, ένας Aμερικανός από τη Φλόριντα, γεννημένος στη Βενεζουέλα, διέσχισε τον Ατλαντικό για να φτάσει στο Λβιβ, τη μεγαλύτερη πόλη της δυτικής Ουκρανίας και να φτιάξει ένα  μνημείο: έναν τοίχο στολισμένο με τεχνητά λουλούδια και φωτογραφίες με χαμογελαστά πρόσωπα. Τα πρόσωπα αυτά ανήκουν στους ανθρώπους που σκοτώθηκαν από την αρχή της ρωσικής εισβολής, πριν από δύο μήνες. «Είναι ένας τοίχος ελπίδας», λέει ο 27χρονος, φοιτητής τουριστικών επαγγελμάτων.

(Leon Neal/Getty Images)

Πέρσι το καλοκαίρι είχε βοηθήσει να υψωθεί ένα παρόμοιο μνημείο στο Μαΐάμι, μετά την κατάρρευση ενός κτιρίου που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 98 άνθρωποι – μεταξύ αυτών ήταν και μια συμφοιτήτριά του.

Μια γυναίκα κοιτάζει τον τοίχο με συγκίνηση. «Είναι τρομερό. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο στην Ουκρανία τον 21ο αιώνα», μονολογεί, Leon Neal/Getty Images

Ο Σότο επέλεξε να τοποθετήσει ψεύτικα λουλούδια, τα οποία προμηθεύτηκε από την Πολωνία, ώστε να μην χρειάζεται να αντικατασταθούν. Ενώ έδενε τα κοτσάνια στο πλέγμα, ένας στρατιώτης τον πλησίασε και τον ρώτησε αν μπορούσε να τοποθετήσει στον τοίχο τη φωτογραφία του νεκρού αδελφού του.

Ο ίδιος αφηγήθηκε ότι είδε να περνάει μια νεκρώσιμη πομπή: μια μητέρα έκλαιγε, περπατώντας πίσω από το φέρετρο που ήταν καλυμμένο με την ουκρανική σημαία. «Αυτή είναι η καθημερινότητά μας. Αυτή είναι η πραγματικότητά μας», είπε.

Αφηγήθηκε επίσης ότι είδε να περνάει μια νεκρώσιμη πομπή: μια μητέρα έκλαιγε, περπατώντας πίσω από το φέρετρο που ήταν καλυμμένο με την ουκρανική σημαία. «Αυτή είναι η καθημερινότητά μας. Αυτή είναι η πραγματικότητά μας», είπε. Λίγο μετά, η Τετιάνα Κασιάν σταματά για μια στιγμή στον δρόμο. Κοιτάζει τον τοίχο με συγκίνηση. «Είναι τρομερό. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο στην Ουκρανία τον 21ο αιώνα», μονολογεί. Η Κασιάν κατάγεται από τη Μαριούπολη και δεν ξέρει «αν θα ξαναδεί ποτέ τους συγγενείς της» αφού η μαρτυρική πόλη σφυροκοπήθηκε ανηλεώς από τις αρχές Μαρτίου και έχει τεθεί σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχο των Ρώσων.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου και οι 2.224 από αυτούς ήταν άμαχοι. Ανάμεσα στις δεκάδες φωτογραφίες που εικονίζουν τα θύματα ξεχωρίζει εκείνη της 11χρονης γυμνάστριας Κατερίνας Ντιατσένκο που σκοτώθηκε στο σπίτι της στη Μαριούπολη από ρωσικό πύραυλο. Δίπλα της, η φωτογραφία της Βαλεντίνας Πούσις, που ήταν τραυματιοφορέας στον στρατό και σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να απομακρύνει αμάχους κοντά στο Κίεβο. Λίγο πιο πέρα, ο Ναβίν Γκιαναγκουντάρ, ένας Ινδός φοιτητής που σκοτώθηκε στο Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά, ενώ έψαχνε κάτι για να φάει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...