Πού βρίσκεται ο Πούτιν; Μήπως ακούει το τραγούδι των βαρκάρηδων του Βόλγα στις γαλήνιες όχθες της Σαμάρα, κλεισμένος στο παλιό καταφύγιο του Στάλιν, ή μήπως είναι στο όρος Γιαμαντάου των Ουραλίων όπου και το σύγχρονο καταφύγιό του; Τα παραπάνω ερωτήματα κατατρύχουν τον βετεράνο ιταλό δημοσιογράφο Φαμπρίτσο Ντραγκοσέι, και αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισε να τα μοιραστεί με τους αναγνώστες της Corriere della Sera.
Διότι ο συντάκτης ξέρει ότι ο ρώσος πρόεδρος δεν βρίσκεται στο γραφείο του στο Κρεμλίνο, ούτε στο σπίτι του στο μοσχοβίτικο προάστιο Νόβο Ογκάριοβο. Η καταφυγή του Πούτιν στα… καταφύγια έχει έναν και μοναδικό σκοπό: «Να αποφύγει τυχόν επιθέσεις, οι οποίες δεν θα δυσαρεστούσαν τους Ουκρανούς ή τον Λευκό Οίκο». Ο Ντραγκοσέι έγραψε ότι, ούτως ή άλλως, οι κινήσεις του άρχοντος του Κρεμλίνου πάντα κρατούνται μυστικές από τους άνδρες της προεδρικής υπηρεσίας ασφαλείας FSO.
Oταν η αυτοκινητοπομπή του Πούτιν διασχίζει τη Μόσχα, οι εμπλεκόμενοι στην πορεία των οχημάτων δρόμοι καθαρίζονται ώρες πριν. Το θωρακισμένο αυτοκίνητό του, το ρωσικής κατασκευής και μήκους έξι μέτρων Aurus Senat, το οποίο διαθέτει κινητήρα Porsche V8, τρέχει με 140 χλμ./ώρα διά παν ενδεχόμενο – τουτέστιν, για να αποφύγει τυχόν πυραύλους εδάφους-εδάφους.
Στο Κρεμλίνο υπάρχει κατοικία προεδρική, την οποία είχε χρησιμοποιήσει και ο Λένιν (που είχε τόσο διαφορετική άποψη από τον Πούτιν περί Ουκρανίας). Ωστόσο ο ρώσος πρόεδρος τη σνομπάρει, τη χρησιμοποιεί ελάχιστα. Συνήθως ζει στο προαναφερθέν σπίτι του Νόβο Ογκάριοβο, το οποίο απέχει από το κέντρο της Μόσχας μόνο 15 χιλιόμετρα. Εξάλλου πρόκειται για ηγέτη που μετακινείται πολύ.
Στο Σότσι του Ευξείνου Πόντου μένει πάντα στη θερινή προεδρική κατοικία, εκεί όπου έχει συναντήσει και εξακολουθεί να συναντά διεθνείς παράγοντες. Πρόκειται για παράκτια κρατική περιουσία βέβαια, η οποία προστατεύεται από περιπολούντα σκάφη και δύτες.
Μερικές φορές ο Πούτιν επισκέπτεται και το τρίτο προεδρικό σπίτι που βρίσκεται στο χωριό Ζαβίντοβο, της επαρχίας Τβερ, δυτικά της Μόσχας – ένα γραφικό μέρος που προτιμούσαν και τα μέλη του Πολίτ Μπιρό του ΚΚΣΕ, γνωστό και από την επίσκεψη του Χένρι Κίσινγκερ το 1973. Σε αυτό το οίκημα συνήθιζε να πηγαίνει ο Μπόρις Γιέλτσιν ακολουθώντας το παράδειγμα του βεριτάμπλ ψυχροπολεμικού γραμματέα του κόμματος, του Λεονίντ Μπρέζνιεφ.
Αλλες κατοικίες στις οποίες κατά καιρούς διαμένει ο Πούτιν είναι το κτήμα Βαλντάι, κοντά στον Βόλγα και αυτό, το παλάτι Κονσταντινόφκι της Αγίας Πετρούπολης, η ιστορική κρατική ντάτσα της Κριμαίας όπου επίσης πήγαινε ο Μπρέζνιεφ. Υπάρχουν, έγραψε ο Ντραγκοσέι, και οι κατοικίες του Ευξείνου Πόντου οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί σαν «παλάτια του Πούτιν».
Στη διάθεση του ρώσου προέδρου, ιδίως αυτήν την εποχή, βρίσκονται τα ειδικά καταφύγια της ρωσικής ηγεσίας, παλιά και καινούργια, να, σαν το μπούνκερ του Στάλιν στα Ουράλια, μία κατασκευή της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ή σαν το μπούνκερ στο Αλτάι, κοντά στα σύνορα με τη Μογγολία, το οποίο έχει χτιστεί ώστε να παρέχει προστασία από ραδιενέργεια σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.
Τέλος, στο σημείωμά του ο δημοσιογράφος της Corriere έδωσε την πληροφορία ότι όπου και αν πηγαίνει ο Πούτιν τον ακολουθούν δύο αξιωματικοί του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού κουβαλώντας τη λεγόμενη πυρηνική βαλίτσα. «Πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή με τους κωδικούς εκτόξευσης των πυραύλων με τις πυρηνικές κεφαλές». Αυτές, ως γνωστόν, είναι περίπου 6.000 και βρίσκονται είτε σε υπόγειες αποθήκες είτε σε υποβρύχια, ενώ μπορούν να μεταφερθούν και να ριφθούν και από πολεμικά αεροσκάφη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News