753
Χιλιάδες κόσμου παρέστησαν στην επίσημη τελετή της Παλαιστινιακής Αρχής για τη νεκρή δημοσιογράφο, την Πέμπτη, στη Ραμάλα | REUTERS/Mohamad Torokman

Στο «κόκκινο» η Δυτική Οχθη μετά τη δολοφονία της παλαιστίνιας δημοσιογράφου

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 16:17
Χιλιάδες κόσμου παρέστησαν στην επίσημη τελετή της Παλαιστινιακής Αρχής για τη νεκρή δημοσιογράφο, την Πέμπτη, στη Ραμάλα
|REUTERS/Mohamad Torokman

Στο «κόκκινο» η Δυτική Οχθη μετά τη δολοφονία της παλαιστίνιας δημοσιογράφου

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 16:17

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι απέτισαν την Πέμπτη ύστατο φόρο τιμής στην παλαιστίνια δημοσιογράφο του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Ακλεχ, που σκοτώθηκε από σφαίρα στη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Παλαιστίνιοι αντιπρόσωποι, ξένοι διπλωμάτες και πλήθος κόσμου συμμετείχαν στην επίσημη τελετή στη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Οχθη, όπου μεταφέρθηκε το φέρετρό της καλυμμένο με την παλαιστινιακή σημαία.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, υπό την προεδρία του Μαχμούντ Αμπάς, απέρριψε τις εκκλήσεις για μια κοινή έρευνα με το Ισραήλ για τον θάνατο της δημοσιογράφου η οποία σκοτώθηκε την Τετάρτη, με μια σφαίρα στο κεφάλι, στην Τζενίν.

Το Al Jazeera, όπως και η Παλαιστινιακή Αρχή και η ομάδα των αραβικών χωρών στον ΟΗΕ, κατηγόρησαν τον ισραηλινό στρατό ότι σκότωσε τη δημοσιογράφο. Το Ισραήλ, αφού είπε ότι η γυναίκα «πιθανόν» επλήγη από παλαιστινιακή σφαίρα, δήλωσε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η σφαίρα να προήλθε από τους στρατιώτες του.

«Θεωρούμε τις ισραηλινές αρχές κατοχής πλήρως υπεύθυνες για τον θάνατό της», δήλωσε ο Αμπάς στη διάρκεια της τελετής και εξήγησε την άρνησή του για μια κοινή έρευνα επικαλούμενος το γεγονός ότι «οι ισραηλινές αρχές διέπραξαν αυτό το έγκλημα και δεν τις εμπιστευόμαστε». Ο ίδιος δήλωσε πως θέλει να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η σορός της Σιρίν Αμπού Ακλεχ πέρασε και από τα γραφεία του Al Jazeera στη Ραμάλα, όπου εργαζόταν η δημοσιογράφος  /Abbas Momani/Pool via REUTERS

Η κηδεία της 51χρονης Σιρίν Αμπού Ακλεχ, χριστιανής Παλαιστίνιας που είχε επίσης την αμερικανική υπηκοότητα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, σε εκκλησία της Ιερουσαλήμ, της πόλης στην οποία μεγάλωσε.

Οι ΗΠΑ «καταδίκασαν κατηγορηματικά το φόνο της αμερικανίδας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλεχ» και ζήτησαν να πραγματοποιηθεί μια «διαφανής» έρευνα, κατά προτίμηση από κοινού από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους. Ο ΟΗΕ και η ΕΕ απηύθυναν έκκληση για μια «ανεξάρτητη» έρευνα.

Ιρακινοί δημοσιογράφοι διαμαρτύρονται για τη δολοφονία της Ακλεχ, έξω από το κτίριο του Al Jazeera, στη Βαγδάτη – REUTERS/Ahmed Saad

Η ομάδα των αραβικών χωρών στον ΟΗΕ ζήτησαν να διεξαχθεί «μια διεθνής ανεξάρτητη έρευνα» γι’ «αυτή την εγκληματική πράξη των ισραηλινών αρχών κατοχής».

Κίνδυνος για τη Δυτική Οχθη

Οπως ανέφεραν οι Times, η δολοφονία της δημοσιογράφου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή και ίσως αποδειχθεί η σπίθα στην μπαρουταποθήκη της Δυτικής Οχθης.

«Ο θάνατος της Αμπού Ακλεχ είναι μία επικίνδυνη στιγμή. Ισως βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά παλαιστινίων μαχητών και ισραηλινών στρατιωτών. Ισως δολοφονήθηκε από τους Ισραηλινούς, όπως αφήνει να εννοηθεί το Al Jazeera όταν λέει ότι “δολοφονήθηκε εν ψυχρώ”. Ή μπορεί να είναι το θύμα μίας ριψοκίνδυνης απόπειρας να ξεκινήσει μία νέα Ιντιφάντα. Ισως ήταν κατά λάθος, αν και το γιλέκο της έγραφε “Press ” με μεγάλα γράμματα. Ή μπορεί να είναι η πρώτη πράξη μιας νέας μεγάλης σύγκρουσης», ανέφερε η βρετανική εφημερίδα.

Και συνέχισε: «Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να  συνεργαστούν για να βρουν τι συνέβη. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Και η έρευνα πρέπει να έχει πλήρη διαφάνεια. Είναι το λιγότερο που οφείλουν σε μία έμπειρη δημοσιογράφο, που σκοτώθηκε ενώ έκανε τη δουλειά της».

Ο Ρότζερ Μπόις τονίζει ότι η Τζενίν, όπου σκοτώθηκε η δημοσιογράφος, θεωρείται το κέντρο της παλαιστινιακής αντίστασης εναντίον των Ισραηλινών. Γνωστός ως «το σπίτι των μαρτύρων», είναι ο παλαιστινιακός προσφυγικός καταυλισμός, όπου είχαν σημειωθεί σφοδρές συγκρούσεις πριν από δύο δεκαετίες. Πριν από 20 χρόνια, ήταν το εφαλτήριο των βομβιστών αυτοκτονίας που έκαναν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πόλεων. Οταν το Ισραήλ εισέβαλε στον καταυλισμό για να συλλάβει τους υπόπτους, οι Παλαιστίνιοι έστησαν παγίδες με εκρηκτικά και πραγματοποιούσαν επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών, οι οποίοι έστειλαν τις μπουλντόζες να ισοπεδώσουν τα σπίτια των Παλαιστινίων.

Οι ισραηλινές αρχές υποπτεύονται ότι το Ισλαμικό Κίνημα Τζιχάντ βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε ισραηλινό έδαφος, που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες και ότι η Τζενίν αποτελεί ορμητήριο των δραστών.

Ισραηλινοί στρατιώτες αναζητούν ξανά υπόπτους στον καταυλισμό, με την ανοχή της Παλαιστινιακής Αρχής, κάτι που έχει εξοργίσει τη Χαμάς και τους σκληροπυρηνικούς Παλαιστίνιους. Η Χαμάς στηρίζει τις επιθέσεις σε ισραηλινό έδαφος αλλά αρνείται κάθε ευθύνη. Ο 87χρονος Αμπάς, όμως, έχει καταδικάσει τις επιθέσεις και έχει απαγορεύσει δημόσιες εκδηλώσεις για την απελευθέρωση μαχητών της Χαμάς και της Τζιχάντ από ισραηλινές φυλακές. Οι νεαροί Παλαιστίνιοι στην Τζενίν έχουν θυμώσει μαζί του και θέλουν την ανατροπή του.

Η επερχόμενη πτώση του Αμπάς, είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω ανατροπής, θα σημάνει την αρχή μιας μεγάλης ενδοπαλαιστινιακής σύγκρουσης για τη διαδοχή του, η οποία ίσως βάλει σε κίνδυνο και την πρόσφατη συμφιλίωση ανάμεσα στο Ισραήλ και μέρος του αραβικού κόσμου, σημειώνουν οι Times.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...