345
Από αριστερά, Γιάνεζ Γιάνσα, Ματέους Μοραβιέτσκι, Γιαρoσλάβ Κατσίνσκι και Πετρ Φιάλα στο τρένο που τους μετέφερε στο Κίεβο | Facebook/Mateusz Morawiecki

Στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβενίας

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2022, 20:38
Από αριστερά, Γιάνεζ Γιάνσα, Ματέους Μοραβιέτσκι, Γιαρoσλάβ Κατσίνσκι και Πετρ Φιάλα στο τρένο που τους μετέφερε στο Κίεβο
|Facebook/Mateusz Morawiecki

Στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβενίας

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2022, 20:38

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο μαζί με τους ομολόγους του από την Τσεχία και τη Σλοβενία, ανακοίνωσε ο ίδιος στο Facebook.

«Πρέπει να σταματήσουμε την τραγωδία που συμβαίνει στην Ανατολή το συντομότερο δυνατό», έγραψε ο Ματέους Μοραβιέτσκι με ανάρτηση στο Facebook.

«Γι’ αυτό, μαζί με τον (Πολωνό) αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιαρoσλάβ Κατσίνσκι και τους πρωθυπουργούς Πετρ Φιάλα και Γιάνεζ Γιάνσα βρισκόμαστε στο Κίεβο».

Γράφει ακόμη ότι «αυτός ο πόλεμος είναι το αποτέλεσμα ενός σκληρού τύραννου που επιτίθεται σε ευάλωτους πολίτες, βομβαρδίζει πόλεις και νοσοκομεία στην Ουκρανία! Ως αποτέλεσμα, ο κόσμος έχασε την αίσθηση της ασφάλειάς του και αθώοι πεθαίνουν και χάνουν όλο το βιος τους».

Οι τρεις πρωθυπουργοί, που έφτασαν με τρένο στο Κίεβο, είναι οι πρώτοι ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται την ουκρανική πρωτεύουσα μετά την εισβολή της Ρωσίας, στις 24 Φεβρουαρίου.

«Εδώ, στο μαστιζόμενο από τον πόλεμο Κίεβο, γράφεται ιστορία. Εδώ, η ελευθερία αγωνίζεται ενάντια στον κόσμο της τυραννίας. Εδώ κρέμεται σε μια κλωστή το μέλλον όλων μας» έγραψε στο Twitter ο Μοραβιέτσκι.

Η Τσεχία και η Πολωνία είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίγκαλ χαιρέτισε «το θάρρος των αληθινών φίλων», όπως τους χαρακτήρισε, σημειώνοντας ότι θα συζητηθούν η στήριξη που προσφέρει η Δύση στην Ουκρανία αλλά και οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Φιάλα είπε ότι η απόφαση να επισκεφθούν το Κίεβο ελήφθη κατόπιν συζητήσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η ιδέα του ταξιδιού συζητήθηκε και συμφωνήθηκε στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες, την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ο Ντβόρζικ.

Ωστόσο, ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν δώσει «επίσημη εντολή» στους τρεις πρωθυπουργούς. «Κάθε πρωτοβουλία για την ειρήνευση στην Ουκρανία είναι φυσικά καλοδεχούμενη. Ορισμένοι ηγέτες μπορεί να αναρωτιούνται: θα θέσει σε κίνδυνο ή θα βελτιώσει τις συνθήκες για διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους; Θα το δούμε, φυσικά. Είναι μια λεπτή γραμμή», πρόσθεσε.

Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρωί ότι οι τρεις πρωθυπουργοί πηγαίνουν στο Κίεβο «ως εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...