Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δεσμεύθηκε για επιπρόσθετη υποστήριξη στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στον τομέα της αντιαεροπορικής άμυνας, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο, την Τρίτη.
Είναι η πρώτη επίσκεψη του γερμανού προέδρου αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο Σταϊνμάγερ σχεδίαζε αρχικά να επισκεφθεί την Ουκρανία τον Απρίλιο, όμως το Κίεβο αρνήθηκε να τον καλωσορίσει τότε εν μέσω ανησυχίας για την υποστήριξη που είχε εκφράσει κατά το παρελθόν σε μια επαναπροσέγγιση της Δύσης με τη Ρωσία. Το Κίεβο και το Βερολίνο επέλυσαν στη συνέχεια τη διαφωνία τους.
«Το μήνυμά μου προς τους Ουκρανούς είναι: Οχι μόνο στεκόμαστε στο πλευρό σας, αλλά θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία οικονομικά, πολιτικά και επίσης στρατιωτικά», είπε ο Σταϊνμάγερ κατά την άφιξή του με τρένο στο Κίεβο.
«Αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι να βοηθήσουμε να προστατευθούν οι Ουκρανοί από τις αεροπορικές επιθέσεις όσο περισσότερο γίνεται», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η Γερμανία έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές εξοπλισμού αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες.
Ο αρχηγός του γερμανικού κράτους, ο ρόλος του οποίου είναι ευρέως τελετουργικός, καταδίκασε τον «στυγνό επιθετικό πόλεμο» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και είπε πως ανυπομονεί να συναντήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια της επίσκεψής του.
Εκτός από τη στρατιωτική υποστήριξη, είπε ο Σταϊνμάγερ, το ταξίδι του θα εστιάσει στη βοήθεια για την επισκευή κατεστραμμένων υποδομών όπως δίκτυα ενέργειας, σωλήνες νερού και συστήματα θέρμανσης, το ταχύτερο δυνατόν προτού φθάσει ο χειμώνας.
Ο σοσιαλδημοκράτης, πρώην υπουργός Εξωτερικών, έχει εκφράσει μεταμέλεια για την υποστήριξή του στο παρελθόν στο έργο του αγωγού Nord Stream 2, ένα σχέδιο που είχε σχεδιαστεί προκειμένου να διπλασιαστεί η ροή ρωσικού αερίου στη Γερμανία, αλλά το οποίο ακυρώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή.
Προέρχεται από μια πτέρυγα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που επιχειρηματολογούσε επί μακρόν υπέρ στενότερων σχέσεων με τη Ρωσία ως ενός τρόπου πρόσδεσής της σε ένα παγκόσμιο σύστημα με δυτικό προσανατολισμό.
Σολτς: «Αποστολή της γενιάς μας η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας»
Η άφιξη του Σταϊνμάγερ στο Κίεβο συνέπεσε με μια διάσκεψη στο Βερολίνο για το «Σχέδιο Μάρσαλ του 21ου αιώνα» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ, ο οποίος συμμετέχει στη διάσκεψη, δήλωσε τη Δευτέρα, πως το κόστος της ανοικοδόμησης της χώρας του εκτιμάται μέχρι τώρα σχεδόν στα 750 δισ. δολάρια.
Ως «αποστολή της γενιάς μας» περιέγραψε ο Ολαφ Σολτς την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, κηρύσσοντας την έναρξη της διάσκεψης, την Τρίτη.
Ο Σολτς τόνισε ότι η διαδικασία ανοικοδόμησης θα απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια, τόσο από τη Δύση όσο και από τους ίδιους τους Ουκρανούς, και πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκινήσει «άμεσα».
Επικαλούμενος την εμπειρία της Γερμανίας με την επανένωση, ο καγκελάριος επισήμανε ότι «δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς». Αντιθέτως, υπογράμμισε, «τώρα είναι η ώρα!», ενώ αναφέρθηκε και στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, «μιας ανεπτυγμένης, σταθερής και ανθεκτικής Ουκρανίας».
Η ανοικοδόμηση και ο εκσυγχρονισμός της χώρας θα αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία και για τις μελλοντικές γενιές της Ουκρανίας, πρόσθεσε.
Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες διαδικτυακά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Σολτς για τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας του. Αναφερόμενος στη χθεσινή δήλωση του Σολτς, ότι οι επενδύσεις στην Ουκρανία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επενδύσεις σε ένα μελλοντικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε: «Ελπίζω αυτά τα λόγια να τα άκουσαν όλοι οι Ευρωπαίοι και οι αρμόδιοι της οικονομίας. Η ΕΕ και η Ουκρανία είναι “ένα” και αυτό δεν θα αλλάξει».
Από την πλευρά της ΕΕ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στο πλαίσιο της σημερινής διάσκεψης ότι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα κοστίσει περίπου 350 δισ. δολάρια. Θα απαιτηθεί δε ευρεία συμμαχία προκειμένου να πετύχει το εγχείρημα. «Κάθε ευρώ, κάθε δολάριο, κάθε γιεν και κάθε λίρα είναι επένδυση στην Ουκρανία, αλλά και επένδυση στις δημοκρατικές αξίες παγκοσμίως», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του Ζελένσκι, Αλεξάντρ Ροντνιάνσκι, η Ουκρανία χρειάζεται 4-5 δισ. δολάρια κάθε μήνα, εκ των οποίων 500 εκατ. θα μπορούσε να αναλάβει η Γερμανία, ιδίως το 2023. Επιπλέον, δήλωσε ο ίδιος, το Κίεβο ελπίζει ότι η ΕΕ θα συνεισφέρει με δύο δισ. μηνιαίως.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News