1155
Κατεστραμμένο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού των Ρώσων σε χωριό στην περιοχή του Χαρκόβου, μεγάλο μέρος της οποίας απελευθερώθηκε από τους Ουκρανούς | REUTERS/Gleb Garanich

Στο κατώφλι του Πούτιν έφτασε ο πόλεμος

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2022, 19:23
Κατεστραμμένο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού των Ρώσων σε χωριό στην περιοχή του Χαρκόβου, μεγάλο μέρος της οποίας απελευθερώθηκε από τους Ουκρανούς
|REUTERS/Gleb Garanich

Στο κατώφλι του Πούτιν έφτασε ο πόλεμος

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2022, 19:23

Στο κατώφλι του Βλαντίμιρ Πούτιν μεταφέρθηκε ο πόλεμος του ρώσου προέδρου έπειτα από την επιτυχημένη αντεπίθεση των δυνάμεων του Κιέβου στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας. Το πυροβολικό της τελευταίας ξεκίνησε να πλήττει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία και ρώσοι αξιωματούχοι σε πόλεις και χωριά κοντά στα σύνορα χρειάστηκε να διατάξουν βιαστικές εκκενώσεις.

Την Παρασκευή, η Ουκρανία φέρεται να χτύπησε τη βάση της 3ης μηχανοκίνητης μεραρχίας τυφεκιοφόρων κοντά στο Βαλιούγικι, μόλις 14 χλμ. βόρεια των συνόρων Ρωσίας-Ουκρανίας. Η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε ότι χτυπήθηκε στρατιωτικός στόχος, ωστόσο έκανε γνωστό ότι ένας πολίτης σκοτώθηκε από το πλήγμα καθώς και ότι το τοπικό ηλεκτρικό δίκτυο παρουσίασε προσωρινή διακοπή.

Το Σάββατο, ένας νέος γύρος βομβαρδισμών έπληξε την περιοχή του Μπέλγκοροντ στη δυτική Ρωσία, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο και τραυματίζοντας δύο.

Η Ρωσία επέρριψε την ευθύνη των επιθέσεων στην Ουκρανία, αν και το Κίεβο δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας.

Το Κίεβο έχει διαβεβαιώσει άλλωστε τις ΗΠΑ ότι τα όπλα που παρέλαβε από αυτές δεν θα χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν στόχους εντός της Ρωσίας. Από την άλλη, οι ουκρανικές δυνάμεις βρέθηκαν τόσο κοντά στα σύνορα που μπορούν να χτυπήσουν στόχους πέραν αυτών χρησιμοποιώντας τα δικά τους λιγότερο προηγμένα όπλα, σύμφωνα με την Washington Post.

Το γεγονός ότι ο πόλεμος έφτασε στους ρώσους πολίτες αποτελεί μία νέα πηγή πίεσης προς τον Πούτιν, ο οποίος επέστρεψε στην πατρίδα του αυτό το Σαββατοκύριακο ύστερα από τη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν. Εκεί, ο ρώσος πρόεδρος κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια αξιοσημείωτη δημόσια επίπληξη από τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι αλλά και ερωτήσεις για τον εξελισσόμενο πόλεμο από τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, σημείωσε η αμερικανική εφημερίδα. Ο πρώτος είπε στον Πούτιν ότι «η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή για πολέμους» και επισήμανε ότι αυτό είναι κάτι που του είχε ήδη μεταφέρει. Ακολούθησε η παραδοχή του ρώσου προέδρου ότι άκουσε «ερωτήσεις» για τον πόλεμο και από τον κινέζο ομόλογό του, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία του για τη σύρραξη.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Ουκρανία έχει κάνει εκπληκτικές προόδους στην περιοχή του Χαρκόβου, στα βορειοανατολικά της χώρας. Κατά τη διάρκεια της προέλασης των δυνάμεων του, το Κίεβο συνάντησε μακάβρια ευρήματα, μεταξύ των οποίων ένας μεγάλος ομαδικός τάφος κοντά στην Ιζιούμ, αλλά και μαρτυρίες για φρικαλαιότητες κατά αμάχων από τους Ρώσους. Ουκρανοί αξιωματούχοι επισήμαναν τόσο τα κέρδη τους επί του πεδίου των μαχών όσο και τα πρώτα στοιχεία για τις δολοφονίες και τον βασανισμό πολιτών στις περιοχές που απελευθέρωσε ο ουκρανικός στρατός, προκειμένου να επαναλάβουν τις εκκλήσεις τους προς το ΝΑΤΟ για την παραλαβή περισσότερων σύγχρονων αρμάτων μάχης.

Μέλη φιλορωσικών στρατευμάτων βάλουν με όλμο προς την κατεύθυνση της Αβντιβκά κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, έξω από το Ντόνετσκ της Ουκρανίας στις 17 Σεπτεμβρίου 2022. | REUTERS/Alexander Ermochenko
«Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί πλέον την περιοχή του Μπέλγκοροντ ως έδαφος της Ρωσίας;»

Το Βαλιούγικι και το Κράσνι Χούτορ είναι μεταξύ των δεκάδων μικρών ρωσικών οικισμών που χρησιμοποιεί ο στρατός της Μόσχας ως βάση, τοποθετώντας τα, έτσι, μεταξύ της παραπαίουσας ρωσικής εισβολής και της κλιμακούμενης αντεπίθεσης των Ουκρανών, προσέθεσε η Washington Post.

Ο τοπικός κυβερνήτης, Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, έχει διατάξει την εκκένωση εκατοντάδων ανθρώπων και το κλείσιμο των σχολείων σε παραμεθόριες πόλεις τους τελευταίους μήνες. Πλέον, όμως, οι Αρχές στο Μπέλγκοροντ δέχονται αυξανόμενη πίεση από τους ανήσυχους κατοίκους που βιώνουν αυτό που πολλοί Ουκρανοί ζούνε εδώ και μήνες –νυχτερινές εκρήξεις, κατεστραμμένα σπίτια και μερικές φορές θύματα– προσέθεσε η εφημερίδα.

«Ρωτώ για άλλη μια φορά, πού είναι ο στρατός μας, αυτός που πρέπει να μας προστατεύει;», έγραψε στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte του Γκλάντκοφ η κάτοικος του Μπέλγκοροντ Τατιάνα Μπογκατσέβα. «Είμαστε στα σύνορα, μας πυροβολούν, επομένως χρειαζόμαστε στρατό και προστασία. Ποιος θα ξυπνήσει τον πρόεδρο;».

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαντληθεί μετά από γκάφες στο πεδίο της μάχης και προσπαθούν να βρουν προσωπικό και εξοπλισμό ικανά για να διατηρήσουν τα εδάφη που παραμένουν υπό τον έλεγχο τους στη βορειοανατολική Ουκρανία. Η πρόσφατη εσπευσμένη υποχώρηση τους από τις γύρω περιοχές καθώς και οι ανησυχίες των Ρώσων που φοβούνται ότι ο πόλεμος τους «χτυπάει» την πόρτα φαίνεται ότι ώθησαν τη Μόσχα να ενισχύσει τα στρατεύματα στα σύνορα.

Ρώσοι στρατιώτες οι οποίοι είχαν στρατολογηθεί για να υπηρετήσουν στο 1ο μηχανοκίνητο σύνταγμα τυφεκιοφόρων της μεραρχίας Ταμάν στο πλαίσιο της φετινής εαρινής κατάταξης φέρονται να μεταφέρθηκαν προς τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα από την περιοχή της Μόσχας για να «προστατέψουν τα σύνορα». Επικαλούμενη οικογένειες των στρατιωτών αυτών, η ρωσική υπηρεσία του BBC έχει αναφέρει ότι πολλά μέλη της μεραρχίας Ταμάν έχασαν τη ζωή τους στις αρχές της εισβολής. Οσοι επέζησαν επέστρεψαν στη ρωσική επικράτεια αλλά αντί να γυρίσουν στη βάση τους, κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα, τοποθετήθηκαν στο Βαλιούγικι.

Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, οι νεοσύλλεκτοι δεν μπορούν να σταλούν στη μάχη εάν δεν λάβουν εκπαίδευση τουλάχιστον τεσσάρων μηνών. Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί νεοσύλλεκτους στην Ουκρανία. Το υπουργείο Αμυνας της χώρας, από την πλευρά του, αναγνώρισε ήδη από τον Μάρτιο ότι κάποιοι εξ αυτών έλαβαν μέρος στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία κατά λάθος.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η Μόσχα δέχθηκε επικρίσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά μήκος των συνόρων ακόμη και από φιλορωσικές δυνάμεις εντός της Ουκρανίας. «Αναρωτιέμαι, η ρωσική κυβέρνηση πρόκειται να αντιδράσει με κάποιο τρόπο στον συνεχή βομβαρδισμό του ρωσικού εδάφους;», έγραψε χαρακτηριστικά ο σκληροπυρηνικός πρώην διοικητής των φιλορώσων αυτονομιστών Ιγκόρ Στρέλκοφ σε ανάρτησή του στο Telegram. «Ή καταλαβαίνω καλά ότι το Κρεμλίνο δεν θεωρεί πλέον την περιοχή του Μπέλγκοροντ ως έδαφος της Ρωσίας;», αναρωτήθηκε.

Αδύναμη ανταπόκριση της Μόσχας στη νέα σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας

Ενα άλλο στοιχείο που ανέδειξε στο ρεπορτάζ της η Post, είναι το ότι ο πόλεμος φαίνεται να αποδυνάμωσε, όπως έγραψε, τον «πυροσβεστικό ρόλο» της Ρωσίας στα νότια σύνορα της, σε μία περιοχή που το Κρεμλίνο θεωρούσε εδώ και πολύ καιρό την «αυλή» του.

Την περασμένη εβδομάδα, επί παραδείγματι, η Αρμενία ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας εν μέσω μιας νέας επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν στις παραμεθόριες πόλεις της –ο πρωθυπουργός της χώρας απηύθυνε επίσημη έκκληση στον Οργανισμό Συλλογικής Συνθήκης Ασφάλειας (CSTO), μια περιφερειακή συμμαχία μετασοβιετικών κρατών, μεταξύ των οποίων η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, η Κιργιζία και το Τατζικιστάν. Η ρωσική απάντηση, σε πρώτο χρόνο, ήταν ωστόσο αργή και χλιαρή, γεγονός που ενδεχομένως υπονομεύει την εμπιστοσύνη της Αρμενίας στη Μόσχα ως σύμμαχο και στον CSTO ως αξιόπιστο εγγυητή ασφαλείας.

Το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι μέρος του CSTO, αλλά υποστηρίζεται από την Τουρκία, ενώ κατηγόρησε την Αρμενία για «προκλήσεις» στη συνοριακή περιοχή, κάτι που το Ερεβάν αρνείται. Περισσότεροι από 200 στρατιώτες σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές στην αντιπαράθεση αυτή, την πλέον θανατηφόρα ύστερα από τον πόλεμο των έξι εβδομάδων για την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, επισκέφθηκε την Αρμενία αυτό το Σαββατοκύριακο, σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη υποστήριξης της Ουάσινγκτον προς τη χώρα. Κατά την επίσκεψή της, η Πελόζι επαίνεσε τη δημοκρατία της Αρμενίας και επέκρινε τις «παράνομες» επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...