Πίσω από το ευφάνταστο ψευδώνυμο «Ρότζερ Φέουκγουελ» που θυμίζει ήρωα του «Χάρι Πότερ», κρυβόταν ένας συγγραφέας που είχε κάνει τη δική του επανάσταση στην Αγγλία του 18ου αιώνα, με μία σειρά άκρως πικάντικων και σκανδαλιστικών αφηγημάτων. Μεταξύ πολλών άλλων, φαντασιωνόταν το γυναικείο σώμα σαν ένα κομμάτι γης που είχε ανάγκη να «οργωθεί». Αυτά και άλλα πολλά, ανήκουν σε μία πλούσια συλλογή βιβλίων με τίτλο «Private Case» (Ιδιωτική Υπόθεση), που έχει στην κατοχή της η πολυσυλλεκτική Βρετανική Βιβλιοθήκη.
Ολοι αυτοί οι σκανδαλιστικοί θησαυροί ήταν καλά κρυμμένοι για περισσότερα από εκατό χρόνια, περιμένοντας υπομονετικά την ημέρα που θα βγουν στο φως, νικώντας τη σεμνοτυφία άλλων εποχών.
Αυτή η ημέρα ήρθε λοιπόν, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian και πλέον, όλα αυτά τα μικρά και μεγάλα αριστουργήματα θα είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.
Τα βιβλία της σειράς «Merryland» πρωτοεκδόθηκαν το 1740 και ήταν γραμμένα από διαφορετικούς συγγραφείς, οι οποίοι όμως, είχαν ένα κοινό. Ολοι τους, περιέγραφαν τη γυναικεία ανατομία μέσα από διάφορες λογοτεχνικές μεταφορές, συγκρίνοντάς την με γη που διψά για εξερεύνηση.
Αντίστοιχοι παραλληλισμοί γίνονται και για τα ανδρικά απόκρυφα σημεία.
Μαζί με τα σαδομαζοχιστικά αφηγήματα του Μαρκήσιου ντε Σαντ, τα συγκεκριμένα βιβλία συνθέτουν έναν πλούτο 2.500 τόμων που συνθέτουν την «Ιδιωτική Υπόθεση» της Βρετανικής Βιβλιοθήκης. Τα πιπεράτα αυτά αρχεία ψηφιοποιήθηκαν και θα αρχίσουν να είναι διαθέσιμα στο Ιντερνετ. Θα κυκλοφορούν επιτέλους ελεύθερα, σε μία εποχή και σε ένα σύμπαν όπου κυριαρχεί η πρόκληση και βασιλεύει το YouPorn. Τι τύχη θα έχουν άραγε αυτές οι υπαινικτικές ιστορίες σε έναν κόσμο όπου όλα πλέον προσφέρονται τόσο απροκάλυπτα;
Η βρετανική κοινωνία, γνωστή για την αυστηρότητα με την οποία αντιμετώπισε την ομοφυλοφιλία μέχρι και πολύ πρόσφατα- η επιμελήτρια των έντυπων εκδόσεων Μάντι Σμιθ υπενθυμίζει ότι από το 1960 και μετά άρχισαν κάποια πράγματα να αλλάζουν-, είναι επιτέλους σε θέση να δει με άλλο μάτι το απαγορευμένο υλικό.
Ανάμεσα στα βιβλία αυτά, υπάρχει και η νουβέλα του Τζον Κλίλαντ, του 18ου αιώνα με τίτλο «Fanny Hill» ή «Τα απομνημονεύματα μίας γυναίκας που έδινε ηδονή» (Memoirs of a woman of pleasure), που θεωρείται ως η πρώτη πορνογραφική νουβέλα που γράφτηκε ποτέ στην αγγλική γλώσσα.
Οσο για το μυθιστόρημα «Teleny or The Reverse of the Medal» κάνει λόγο για τον απαγορευμένο έρωτα ανάμεσα σε έναν νεαρό Γάλλο και έναν ούγγρο πιανίστα. Η συγγραφική ταυτότητα αποδίδεται στον σπουδαίο Οσκαρ Ουάιλντ και σε μέλη του λογοτεχνικού κύκλου του, στα τέλη του 19ου αιώνα. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα λογοτεχνικά έργα που περιλαμβάνει την ιστορία ομοφυλόφιλων εραστών και στην εποχή του δεν ήταν μόνο απαγορευμένο, αλλά και ποινικά κολάσιμο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News