459
Ο Σι Τζινπίνγκ είναι γενικός γραμματέας του ΚΚΚ από το 2012 | REUTERS/Carlos Garcia Rawlins/File Photo

Στο ίδιο βάθρο με τον Μάο και τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ (αυτο)τοποθετείται ο Σι Τζινπίνγκ

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2021, 20:43
Ο Σι Τζινπίνγκ είναι γενικός γραμματέας του ΚΚΚ από το 2012
| REUTERS/Carlos Garcia Rawlins/File Photo

Στο ίδιο βάθρο με τον Μάο και τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ (αυτο)τοποθετείται ο Σι Τζινπίνγκ

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2021, 20:43

Τέσσερις ημέρες κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαζε η Κεντρική Επιτροπή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, παράγοντας μια διακήρυξη που όχι μόνο ανασκοπεί έναν αιώνα ιστορίας του κόμματος, αλλά και τοποθετεί τον νυν πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο ίδιο βάθρο με τον Μάο Τσετούνγκ και τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ.

Το διθυραμβικό κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα από το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα, αναφέρει ότι το ΚΚΚ, που κυβερνά με σιδηρά πυγμή την χώρα εδώ και 72 χρόνια, έγραψε «την πιο μεγαλειώδη εποποιία της ιστορίας του κινεζικού έθνους μέσα στις χιλιετίες».

Σε μία χώρα όπου η Ιστορία χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την νομιμοποίηση της εξουσίας, ο Σι εκμεταλλεύθηκε την διακήρυξη αυτή για να παρουσιαστεί ως ο αδιαμφισβήτητος κληρονόμος του καθεστώτος.

Από την έλευσή του στην εξουσία, το 2012, «ο κινεζικός σοσιαλισμός εισήλθε σε νέα εποχή», αναφέρει η διακήρυξη. Η σκέψη του ισχυρού άνδρα του Πεκίνου «είναι η πεμπτουσία της κινεζικής κουλτούρας και της κινεζικής ψυχής», προσθέτει ενώ η παρουσία του στην καρδιά του κυβερνώντος κόμματος «είναι αποφασιστικής σημασίας για την προώθηση της ιστορικής διαδικασίας της μεγάλης ανανέωσης του κινεζικού έθνους».

Ο Σι Τζινπίνγκ χαρακτηρίζεται συχνά στην Κίνα ο ισχυρότερος ηγέτης μετά τον ιδρυτή του καθεστώτος Μάο Τσετούνγκ, γεγονός που υπογραμμίζει και ο ίδιος: Τον περασμένο Ιούλιο, φορώντας μαοϊκό κοστούμι, είχε ηγηθεί των εορτασμών της 100ης επετείου από την ίδρυση του ΚΚΚ στην Πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.

Κατά την διάρκεια των 100 ετών της ύπαρξής του, το ΚΚΚ είχε μέχρι στιγμής υιοθετήσει μόλις δύο διακηρύξεις για την ιστορία του, κάθε φορά πριν από το άνοιγμα μία νέας πολιτικής σελίδας.

Η πρώτη, το 1945, είχε ενισχύσει το κύρος και την εξουσία του Μάο Τσετούνγκ, τέσσερα χρόνια πριν από την άνοδο των κομμουνιστών στην εξουσία. Η δεύτερη, το 1981, είχε δώσει στον Ντενγκ Σιαοπίνγκ, την στιγμή της εισαγωγής των μεγάλων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, την ευκαιρία να γυρίσει την σελίδα του μαοϊσμού, αναγνωρίζοντας τα, όπως τα θεωρούσε,  «σφάλματα» του Μεγάλου Τιμονιέρη, τα οποία στοίχισαν και εκατομμύρια θανάτους.

Επιβάλλοντας την υιοθέτηση της τρίτης αυτής διακήρυξης, ο Σι (αυτο)τοποθετείται στο ύψος των εμβληματικών προκατόχων του, για να ανοίξει μία νέα σελίδα στο όνομά του.

Από την άνοδό του στο αξίωμα του γενικού γραμματέα του ΚΚΚ το 2012, στην συνέχεια του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας τον επόμενο χρόνο, δεν σταμάτησε να συγκεντρώνει εξουσίες στα χέρια του. Το 2018, μεθόδευσε την τροποποίηση του συντάγματος για να μπορεί να παραμείνει στην εξουσία πέραν του ορίου των δύο θητειών. Η σκέψη του έχει εγγραφεί στο σύνταγμα, μαζί με την σκέψη του Μάο.

Ισως, όπως σημειώνει το BBC, να είμαστε μπροστά σε μια νέα εποχή προσωπολατρείας.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα αναλάβει μία ακόμη, τρίτη θητεία, για πρώτη φορά από την εποχή Μάο, αν και έχει φθάσει στο ηλικιακό όριο των 68 ετών που κατά παράδοση ισχύει για τους κινέζους ηγέτες. Πολλά από τα ηγετικά στελέχη θα συνταξιοδοτηθούν, όπως ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...