675
Στιγμές Γουίμπλεντον... | Reuters

Στο Γουίμπλεντον κερδίζει πάντα η παράδοση

Sportscaster Sportscaster 4 Ιουλίου 2023, 16:00
Στιγμές Γουίμπλεντον...
|Reuters

Στο Γουίμπλεντον κερδίζει πάντα η παράδοση

Sportscaster Sportscaster 4 Ιουλίου 2023, 16:00

Είναι το… πετράδι του στέμματος των Γκραν-Σλαμ. Το πιο ιστορικό, φημισμένο και μεγαλοπρεπές τουρνουά τένις. Το πιο πιστό στις παραδόσεις του, τις οποίες τηρεί ευλαβικά -αρτηριοσκληρωτικά, ενίοτε- εδώ και 146 χρόνια. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τις 9 Ιουλίου του 1877, την πρώτη διοργάνωση του Γουίμπλεντον, στην οποία 200 θεατές πλήρωσαν από ένα σελίνι για να παρακολουθήσουν τους αγώνες των 22 ανδρών που συμμετείχαν.

Είναι το μόνο major τουρνουά που εξακολουθεί να διεξάγεται στην αρχική του επιφάνεια. Στο γκαζόν γεννήθηκαν και τα τέσσερα, όμως τα άλλα τρία άλλαξαν τερέν στην πορεία του χρόνου. Το Ρολάν Γκαρός παίζεται στο χώμα. Το Αυστραλιανό Οπεν, σε ακρυλικό, αφού προηγουμένως πέρασε από τη γομολάστιχα (1988-2007). Το Αμερικανικό Οπεν, επίσης. Με ενδιάμεσο σταθμό το χώμα (1975-1977). Οι διοργανωτές του Γουίμπλεντον επιμένουν στο γρασίδι, και το προσέχουν… σαν τα μάτια τους. Απαγορεύουν τους προβολείς, για να μην το «κάψει» το έντονο φως, αλλά και την μπογιά. Κάθε χρόνο ασπρίζουν τις γραμμές με καολινίτη.

Είναι το μόνο major τουρνουά, στο οποίο υπάρχει dressing code που τηρείται αυστηρά. Οι αθλητές οφείλουν να φορούν μόνο λευκά ρούχα και παπούτσια. Λευκά πρέπει να είναι και όλα τους τα αξεσουάρ. Επιτρέπεται μόνο μια ενιαία γραμμή χρώματος, το πάχος της οποίας δεν μπορεί να ξεπερνά το ένα εκατοστό. Σκοπός αυτού του ενδυματολογικού κανονισμού, που καθιερώθηκε από τους άγγλους ευγενείς στις αρχές της δεκαετίας του 1880, ήταν να μη διακρίνεται ο ιδρώτας στα ρούχα τους.

Πριν από 10 χρόνια οι διοργανωτές του τουρνουά, έφτασαν στο σημείο να επιβάλουν πρόστιμο στον Ρότζερ Φέντερερ, επειδή τα παπούτσια του είχαν πορτοκαλί σόλα. Μικρό το κακό για τον Ελβετό. Οι γυναίκες, όμως, ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα από την επίμονη άρνηση του «All England Lawn Tennis and Croquet Club» να φορούν πιο σκούρα εσώρουχα. Στις «δύσκολες» μέρες τους οι αθλήτριες είχαν το μυαλό τους περισσότερο στον κίνδυνο να τους συμβεί κάποιο… ατύχημα, και να γίνει αντιληπτό, παρά στο τένις.

Μέχρι και διαδήλωση διοργανώθηκε, πέρυσι, με πρωτοβουλία της Γκαμπριέλα Χολμς, που είναι ερασιτέχνης τενίστρια, και της Χόλι Γκόρντον, που είναι παίκτρια ποδοσφαίρου. Η καμπάνια τους, με σλόγκαν «Address the Dress Code» (ασχοληθείτε με το θέμα του ενδυματολογικού κώδικα), κατέληξε σε συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κορτ του Γουίμπλεντον, στην οποία οι γυναίκες φορούσαν, συμβολικά, λευκή φούστα με κόκκινο σορτσάκι από μέσα. Επιτέλους, ο κανονισμός αυτός αναθεωρήθηκε.

Είναι το μόνο major τουρνουά με παραδοσιακά εδέσματα για τους επισκέπτες του. Στα εστιατόρια και τους πάγκους με φαγητά και ποτά, που βρίσκονται γύρω από τις εγκαταστάσεις του Γουίμπλεντον (οι διοργανωτές περηφανεύονται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο catering στην Ευρώπη), ποτέ δεν θα λείπει η σαμπάνια (ή άλλος αφρώδης οίνος), το Pimm’s (κοκτέιλ με τζιν, αναψυκτικό, μέντα και φρούτα) και, κυρίως, οι φράουλες με κρέμα, που είχαν σερβιριστεί και στη διάρκεια της παρθενικής διοργάνωσης. Αρεσαν στον Βασιλιά, κι έτσι καθιερώθηκαν.

Ο Τζόνι Πέρκινς, πρώην επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων του «All England Club», είχε εξηγήσει στο CNN πριν από μερικά χρόνια: «Οι άγριες φράουλες με κρέμα αποτελούσαν μέρος του απογευματινού τσαγιού από τότε που ιδρύθηκε το κλαμπ. Οι φράουλες, όπως και το Γουίμπλεντον, σηματοδοτούν την έναρξη του καλοκαιριού».

Δεν είναι οποιεσδήποτε φράουλες. Προέρχονται από μια συγκεκριμένη φάρμα στο Κεντ -μιλάμε για καμιά τριανταριά τόνους- και συλλέγονται την ίδια μέρα που θα χρησιμοποιηθούν. Φτάνουν στις εγκαταστάσεις του τουρνουά στις 6 το πρωί, επιθεωρούνται και, στη συνέχεια, τους αφαιρείται το κοτσάνι. Κάθε μερίδα κοστίζει, περίπου, 3 ευρώ.

Είναι το μόνο major τουρνουά, στο οποίο οι διοργανώσεις των ανδρών εξακολουθούν να αναφέρονται ως «gentlemen’s», και των γυναικών ως «ladies». Μάλιστα, η αθλήτρια προσφωνείται ως «Mrs» ή «Miss», αναλόγως με το αν είναι παντρεμένη ή όχι.

Είναι το μόνο major τουρνουά, στο οποίο το αυθεντικό τρόπαιο δεν απομακρύνεται από το «All England Club», αλλά στους νικητές απονέμεται μια ρεπλίκα.

Είναι το μόνο major τουρνουά, από το οποίο απουσιάζουν οι διαφημίσεις, ιδίως από το κεντρικό του κορτ. Και διαχρονικά έχει συνδέσει το όνομά του με έναν χορηγό, γνωστή φίρμα ρολογιών.

Οι διοργανωτές του Γουίμπλεντον, όχι μόνο τηρούν πιστά τις παραδόσεις, αλλά και δημιουργούν νέες. Εδώ και 10 χρόνια, κάθε πρωί ο Χάρι -ένα εκπαιδευμένο γεράκι- πετά πάνω από τα γήπεδα για να διώξει μακριά τα περιστέρια, που λερώνουν τα καθίσματα και τους αγωνιστικούς χώρους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...