297
Η Δήλος στις ανασκαφές των αρχών του 20ού αιώνα. Οταν η αρχαιολογική σκαπάνη των Γάλλων έφερε ξανά στο φως μία σειρά από αρχαία αγάλματα απίστευτου κάλλους | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/STR

Στο φως το αρχείο από τις εκπληκτικές ανασκαφές των Γάλλων στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2019, 14:32
Η Δήλος στις ανασκαφές των αρχών του 20ού αιώνα. Οταν η αρχαιολογική σκαπάνη των Γάλλων έφερε ξανά στο φως μία σειρά από αρχαία αγάλματα απίστευτου κάλλους
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/STR

Στο φως το αρχείο από τις εκπληκτικές ανασκαφές των Γάλλων στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2019, 14:32

Οταν η αρχαιολογική σκαπάνη έρχεται αντιμέτωπη με τόση ομορφιά και τόσο σημαντικά κομμάτια της Ιστορίας, το μόνο σίγουρο είναι ότι γινόμαστε όλοι πιο πλούσιοι από αυτά τα ευρήματα. Ειδικά όταν μιλάμε για δύο τόσο ξεχωριστούς τόπους, όπως οι Δελφοί, «ο ομφαλός της γης» και η Δήλος, «η ιδιαίτερη πατρίδα» του θεού Απόλλωνα, τότε σίγουρα, το θέαμα είναι μυσταγωγικό.

Μία σειρά φωτογραφιών που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη «Μεγάλη Ανασκαφή» που ξεκίνησε το 1892 στους Δελφούς, αποτελούν τις εντυπωσιακές μαρτυρίες ενός τέτοιου θαύματος.

Το υπουργείο Πολιτισμού και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών (École Française d’Athènes – EfA) για την παραχώρηση αρχειακού φωτογραφικού υλικού, ιστορικής αξίας, από τις ανασκαφές της στους Δελφούς και τη Δήλο, μετά από πρόταση του διευθυντή της EfA, Αλεξάντρ Φαρνού.

Δελφοί, «Μεγάλη Ανασκαφή» του 1892. Οι κοινοί θνητοί αντιμέτωποι με την ομορφιά των θεών (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/STR)

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, στόχος της συνεργασίας είναι η αξιοποίηση του υλικού σε πολιτιστικά προϊόντα που διατίθενται στα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων. Το ΤΑΠ έχει υλοποιήσει την παραγωγή καρτ-ποστάλ, ενώ έχει δρομολογήσει και την παραγωγή χάρτινων ειδών (σημειωματάρια, τετράδια κ.λπ.) με θέματα από αυτό το υλικό. Παράλληλα, στα ανανεωμένα πωλητήρια των Δελφών και της Δήλου διαμορφώθηκαν μικρές θεματικές εκθέσεις τόσο από τη «Μεγάλη Ανασκαφή» που ξεκίνησε το 1892 στους Δελφούς όσο και από τις ανασκαφές των αρχών του 20ού αιώνα που έγιναν στη Δήλο.

Φωτογραφίες από τη «Μεγάλη Ανασκαφή» των Δελφών, συντροφιά με τον Ηνίοχο (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/STR)
Οι ανασκαφές της Δήλου, στις αρχές του Εικοστού Αιώνα έφεραν στο φως αποδεικτικά στοιχεία για το αγαπημένο νησί του θεού Απόλλωνα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...