664
Ο Tαφικός θάλαμος άγνωστου αιγύπτιου Φαραώ, κοντά στην πόλη Αβυδο | Josef Wegner/Penn Museum/Handout via Reuters

Στο φως τάφος αγνώστου ταυτότητας αιγύπτιου φαραώ

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2025, 10:39
Ο Tαφικός θάλαμος άγνωστου αιγύπτιου Φαραώ, κοντά στην πόλη Αβυδο
| Josef Wegner/Penn Museum/Handout via Reuters

Στο φως τάφος αγνώστου ταυτότητας αιγύπτιου φαραώ

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2025, 10:39

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν μεγάλο ταφικό θάλαμο από ασβεστόλιθο, άγνωστου αιγύπτιου Φαραώ, κοντά στην πόλη Αβυδο, που χρονολογείται πριν από περίπου 3.600 χρόνια, σε μια χαοτική περίοδο της αιγυπτιακής ιστορίας, αναφέρει το Reuters.

Η ανακάλυψη του τάφου σε βάθος επτά μέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης, στην αρχαία νεκρόπολη του όρους Ανουβι, ανακοινώθηκε από εκπροσώπους του μουσείου του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και αιγύπτιους αρχαιολόγους. Πρόκειται, δε, για τη δεύτερη ανακάλυψη τάφου αρχαίου αιγύπτιου βασιλιά που ανακοινώθηκε φέτος.

Ο ταφικός θάλαμος ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο στην Αβυδο, σημαντική ιερή πόλη της αρχαίας Αιγύπτου, περίπου 10 χιλιόμετρα δυτικά του Νείλου, και ήταν γυμνός. Προφανώς λεηλατήθηκε από τυμβωρύχους πριν από πολύ καιρό. Το όνομα του φαραώ που ήταν κάποτε θαμμένος στο εσωτερικό του είχε καταγραφεί αρχικά σε ιερογλυφικά κείμενα που υπήρχαν σε επιχρισμένη τοιχοποιία στην είσοδο του θαλάμου, μαζί με ζωγραφισμένες σκηνές που απεικονίζουν τις αδελφές θεές Ισιδα και Νέφθι.

«Το όνομά του υπήρχε στις επιγραφές, αλλά δεν διασώθηκε μετά τις λεηλασίες των αρχαίων τάφων. Στους υποψήφιους περιλαμβάνονται βασιλείς με τα ονόματα Σεναΐμπ και Παεντζένι, τους οποίους γνωρίζουμε από μνημεία στην Αβυδο. Κυβέρνησαν εκείνη την εποχή, αλλά οι τάφοι τους δεν έχουν βρεθεί» δήλωσε πρόσφατα ο Τζόζεφ Βέγκνερ, καθηγητής Αιγυπτιακής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και επικεφαλής των ανασκαφών στην Αβυδο, όπως αναφέρει το Reuters.

Εκτός από τη διακοσμημένη είσοδο, ο ταφικός θάλαμος διέθετε μια σειρά από άλλες αίθουσες που καλύπτονταν από θόλους ύψους πέντε μέτρων, κατασκευασμένους με πλίνθους.

Ο τάφος χρονολογείται σε μια εποχή που είναι γνωστή ως Δεύτερη Ενδιάμεση (ή Μεταβατική) Περίοδος της αρχαίας Αιγύπτου. Διήρκεσε από το 1640 έως το 1540 π.Χ., γεφυρώνοντας τις εποχές του Μέσου και του Νέου Βασιλείου, όταν οι αιγύπτιοι φαραώ ήταν από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στην ευρύτερη περιοχή.

«Η πολιτική ιστορία της εποχής είναι συναρπαστική αλλά όχι πλήρως κατανοητή. Ηταν, θα λέγαμε, μια περίοδος “εμπόλεμων κρατών”, που τελικά γέννησε το Νέο Βασίλειο της Αιγύπτου» δήλωσε ο Βέγκνερ, επιμελητής του αιγυπτιακού τμήματος του μουσείου Penn. Μεταξύ αυτών και η Δυναστεία της Αβύδου, με μια σειρά από βασιλιάδες που κυβέρνησαν μέρος της Ανω Αιγύπτου, του νότιου τμήματος του αιγυπτιακού βασιλείου.

O τάφος ανακαλύφθηκε σε βάθος επτά μέτρων στην αρχαία νεκρόπολη του όρους Ανουβι. (Josef Wegner/Penn Museum/Handout via Reuters)

«Η Αίγυπτος ήταν κατακερματισμένη σε τέσσερα αντίπαλα βασίλεια, μεταξύ των οποίων και το βασίλειο των Υξώς στο Δέλτα του Νείλου» συνέχισε ο αμερικανός αρχαιολόγος. «Η Δυναστεία της Αβύδου ήταν ένα από αυτά. Το πώς διαλύθηκε και στη συνέχεια επανενώθηκε περιλαμβάνει σημαντικά ζητήματα κοινωνικής, πολιτικής και τεχνολογικής αλλαγής».

Ο τάφος του άγνωστου βασιλιά είναι κτισμένος μέσα στο μεγαλύτερο ταφικό συγκρότημα ενός παλαιότερου και ισχυρού φαραώ που ονομαζόταν Νεφερχοτέπ Α’. Η αρχιτεκτονική του δείχνει συνδέσεις με παλαιότερους βασιλικούς τάφους του Μέσου Βασιλείου και νεότερους της Δεύτερης Ενδιάμεσης Περιόδου, δήλωσε ο Βέγκνερ. «Φαίνεται πως είναι ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος από τους τάφους της ομάδας της Δυναστείας της Αβύδου. Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι στην ίδια περιοχή δίπλα στον τάφο του Νεφερχοτέπ Α‘».

Το 2014 η ομάδα του Βέγκνερ είχε ανακαλύψει τον τάφο ενός άλλου ηγεμόνα της Δυναστείας της Αβύδου, ονόματι Σενέμπ-Κάι. «Ο τάφος του νέου βασιλιά είναι πιθανότατα προκάτοχος του Σενέμπ-Κάι. Υπάρχουν και άλλοι στην περιοχή. Οι εργασίες στα βασιλικά νεκροταφεία είναι αργές και επίπονες, επομένως χρειάζεται αρκετός χρόνος για να έχουμε αποτελέσματα» είπε ο Βέγκνερ.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται

Η Δεύτερη Ενδιάμεση Περίοδος ξεκίνησε σχεδόν μία χιλιετία μετά την κατασκευή των πανύψηλων πυραμίδων της Γκίζας έξω από το Κάιρο, οι οποίες φιλοξενούσαν τους τάφους ορισμένων φαραώ του Παλαιού Βασιλείου, σημειώνει ο Γουίλ Ντάναμ στο άρθρο του στο Reuters. Πολλοί φαραώ του Νέου Βασιλείου θάφτηκαν στην Κοιλάδα των Βασιλέων, κοντά στο Λούξορ, Ανάμεσά τους και ο Τουταγχαμών, ευρέως γνωστός ως Βασιλιάς Τουτ, του οποίου ο τάφος του 14ου αιώνα π.Χ. και το πλήρες περιεχόμενό του ανακαλύφθηκαν το 1922.

Το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ανακοίνωσε στις 18 Φεβρουαρίου ότι μια κοινή αιγυπτιακή-βρετανική αρχαιολογική ομάδα εντόπισε έναν αρχαίο τάφο κοντά στο Λούξορ, που χρονολογείται στον 15ο αιώνα π.Χ., και είναι, όπως όλα δείχνουν, του φαραώ του Νέου Βασιλείου Τούθμωσι Β’.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...