Στο Final-4 της διαδικασίας για την ανάδειξη του επόμενου γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ βρίσκεται πλέον η Αννα Διαμαντοπούλου μετά την ολοκλήρωση και του τρίτου γύρου αξιολόγησης που οδήγησε στην απόσυρση μιας πολύ σοβαρής υποψηφιότητας, του δανού νυν αναπληρωτή γ.γ. του Οργανισμού, Ουλ. Κνούντσεν.
Οπως σημειώνουν παρατηρητές, ποτέ άλλοτε δεν είχαν χρειαστεί τόσοι γύροι αξιολόγησης για να αναδειχθεί ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ –και ποτέ άλλοτε δεν υπήρξαν τόσες πολλές και τόσο δυνατές υποψηφιότητες.
Σε προηγούμενους γύρους αξιολόγησης είχαν αποσυρθεί οι υποψηφιότητες της εν ενεργεία προέδρου της Εσθονίας Κέρστι Κάλιουλαϊντ, του μέχρι πρότινος υπουργού Οικονομικών του Καναδά, Μπιλ Μορνό, του νυν υπουργού Περιβάλλοντος της Πολωνίας, Μίχαλ Κούρτικα, του τέως αναπληρωτή πρωθυπουργού της Τσεχίας Βλάντιμιρ Ντουχί, καθώς και του αναπληρωτή διευθυντή του Λευκού Οίκου (επί Ντόναλντ Τραμπ) Κρις Λίντελ.
Δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που η Ελλάδα διεκδικεί την ηγεσία ενός τόσο σημαντικού διεθνούς οργανισμού, ελάχιστοι περίμεναν την τόσο θετική πορεία της Αννας Διαμαντοπούλου στη διαδικασία.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η ελληνίδα πρώην Επίτροπος στην ΕΕ και πρώην υπουργός, έχει ένα πολύπλευρο «βαρύ» βιογραφικό και έως τώρα έχει καταγράψει άψογη παρουσία στις τηλε-ακροάσεις. Αναλυτές δεν παραλείπουν να σημειώσουν τη μελετημένη υποστήριξη που έχει από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ Γιώργο Πρεβελάκη αλλά και από το σύνολο της ελληνικής διπλωματίας.
Πλέον, όλα είναι ανοιχτά. Στην κούρσα έχουν παραμείνει, εκτός της κυρίας Διαμαντοπούλου, η επίσης πρώην ευρωπαία επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρεμ από τη Σουηδία, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, Ματίας Κόρμαν και ο ελβετός αντιπρόεδρος της Blackrock, Πέτερ Χίλντεμπραντ.
Και οι τρεις ήταν εξαρχής μεταξύ των μεγάλων φαβορί. Τα φώτα, όμως, πλέον πέφτουν εκ των πραγμάτων στο επίτευγμα της ελληνικής έκπληξης και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα.
Η διαδικασία ανάδειξης του επόμενου ή της επόμενης γ.γ. του ΟΟΣΑ θα ολοκληρωθεί μέχρι την 5η Μαρτίου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News