360
| Alexandros Michailidis / SOOC

Στο 70% οι εμβολιασμένοι φοιτητές στο ΕΜΠ – Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι στα πανεπιστήμια

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2021, 12:00
|Alexandros Michailidis / SOOC

Στο 70% οι εμβολιασμένοι φοιτητές στο ΕΜΠ – Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι στα πανεπιστήμια

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2021, 12:00

Ο αριθμός των φοιτητών που έχει εμβολιαστεί είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της χώρας. Αυτό υποστήριξε ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος, σε μια προσπάθεια να αμβλυθούν οι ανησυχίες για το πώς θα λειτουργήσουν από την 1η Οκτωβρίου τα πανεπιστήμια –όπου ως γνωστόν θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στη διά ζώσης εκπαίδευση μόνο οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και όσοι προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα.

Σε συνέντευξή του, το πρωί της Πέμπτης, στον ΣΚΑΪ, ο κ. Συρίγος αποκάλυψε ότι σε ορισμένα ιδρύματα, όπως το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το ποσοστό εμβολιασμού είναι περίπου στο 70% και τείνει να  αγγίξει ποσοστά ανοσίας αγέλης.

Πώς όμως θα ελέγχεται η είσοδος στα πανεπιστήμια των φοιτητών; Ο κ. Συρίγος είπε ότι οι έλεγχοι θα γίνονται στην είσοδο των ιδρυμάτων και ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει εργαλεία στις πρυτανικές αρχές για να το  πράξουν και εάν χρειαστεί θα διατεθεί ακόμα και προσωπικό. Αυτό βέβαια είναι ένα μεγάλο στοίχημα και δικαιούται κανείς να έχει αμφιβολίες για το πώς θα προλάβουν να γίνουν όλα αυτά –σημεία ελέγχου στα πανεπιστήμια, προσωπικό, εξοπλισμός– ενώ απομένουν μόλις τρεις εβδομάδες για την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Ενδιαφέρον επίσης έχει ένα άλλο στοιχείο σχετικά με τους φοιτητές και την Covid-19. Στην ηλικιακή κατηγορία των 18-24 έχουν εμβολιαστεί 505.000 άτομα, δηλαδή το 50%. Ωστόσο φαίνεται ότι οι φοιτητές έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Εξάλλου, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς έδωσε μια συνολική εικόνα για τους εμβολιασμούς των νέων και των ανηλίκων. Και μολονότι για τους άνω των 18 ετών τα στοιχεία δεν είναι τόσο απογοητευτικά, οι αριθμοί στους ανήλικους είναι απελπιστικά χαμηλοί.

Ο κ. Γεωργαντάς είπε αρχικά ότι γίνονται 30.000 εμβολιασμοί κάθε ημέρα, εκ των οποίων οι 20.000 αφορούν στην πρώτη δόση.

«Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 48.000 παιδιά ηλικίας 12-14 ετών, 88.000 παιδιά ηλικίας 15-17 ετών και 405.000 ηλικίας 18-24 ετών, διαμορφώνοντας τα ποσοστά εμβολιασμού στο 13%, 25% και 50% αντίστοιχα», δήλωσε σχετικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συμμετοχή των παιδιάτρων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα αναμένεται να δώσει ώθηση.

Πρόσθεσε ότι συνολικά έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 6.200.000 πολίτες, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι αγγίζουν τους 5.880.000. «Αν δεν υπήρχε η μετάλλαξη Δέλτα με τα 7.000.000 εμβολιασμένων, θα φτάναμε το τείχος ανοσίας», παραδέχτηκε ο κ. Γεωργαντάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...