517
| Shutterstock

Στο 5,1% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο – ρεκόρ δεκαετίας!

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2022, 12:44
|Shutterstock

Στο 5,1% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο – ρεκόρ δεκαετίας!

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2022, 12:44

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών, το είχε προεξοφλήσει λέγοντας ότι «δεν θα μας εκπλήξει» ένας πληθωρισμός πάνω του 5% τον Δεκέμβριο. Και έτσι έγινε. Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική, ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο εκτινάχτηκε στο 5,1%, ρεκόρ δεκαετίας, με τις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων να καταγράφουν ιλιγγιώδη άνοδο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Δεκεμβρίου 2021 με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2020 προέκυψε αύξηση 5,1%, έναντι μείωσης 2,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021 – Δεκεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 1,2%, έναντι μείωσης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020 με το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2019 – Δεκεμβρίου 2019.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ένα ανοδικό σπιράλ, καθώς υπάρχουν τιμές που είναι εκτός ελέγχου: το φυσικό αέριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, έχει σημειώσει αύξηση 135,7%, ενώ ακολουθούν το πετρέλαιο θέρμανσης με αύξηση 34,1%, ο ηλεκτρισμός με 45%, τα καύσιμα με 21,7%, αρνί και κατσίκι με 19,7%, ελαιόλαδο με 17% και πατάτες με 14,2%.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 5,1% τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των εξής δεικτών:

♦ 4,3% στην ομάδα «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, λοιπά τρόφιμα, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά, γάλα νωπό πλήρες, γλυκά κουταλιού-μαρμελάδες-μέλι.
♦ 3% στην ομάδα «ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
♦ 18% στην ομάδα «στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
♦2,3% στην ομάδα «διαρκή αγαθά – είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
♦10,9% στην ομάδα «μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
♦0,9% στην ομάδα «εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
♦1,2% στην ομάδα «ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης είχε αποκαλύψει, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι «η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει πακέτα μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που στοχεύουν τόσο στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος όσο και στην ενίσχυση επαγγελματικών κλάδων που πλήττονται».

Γενικότερα, ο υπουργός ανέφερε ότι το θέμα της ακρίβειας είναι παγκόσμιο συνεπώς δεν θα έμενε ανεπηρέαστη η χώρα μας. Ως παράδειγμα σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πληθωρισμό 7,1%, ο οποίος είναι ο υψηλότερος από τη δεκαετία του ’70.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...