426
| CreativeProtagon

Στιβ Τζομπς: Η ζωή του όπερα στο Σαν Φρανσίσκο

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2023, 14:47
|CreativeProtagon

Στιβ Τζομπς: Η ζωή του όπερα στο Σαν Φρανσίσκο

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2023, 14:47

Ο Στιβ Τζομπς, εκτός από την τεχνολογία, τα δαγκωμένα μήλα και το μέλλον, λάτρευε και τη μουσική. Το iPod (το οποίο κυκλοφόρησε η Apple το 2001) και το κατάστημα iTunes (2003) ήταν δύο κινήσεις του που έπεισαν όλο και περισσότερους ανθρώπους να πληρώνουν για τραγούδια αντί να τα κατεβάζουν παράνομα. Είκοσι χρόνια αργότερα, ο μεγάλος οραματιστής σχετίζεται ξανά με τη μουσική, αυτή τη φορά μέσω της όπερας.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, η παράσταση «The (R)evolution of Steve Jobs» (λογοπαίγνιο με τις λέξεις «επανάσταση» και «εξέλιξη» στα αγγλικά) άνοιξε στην Οπερα του Σαν Φρανσίσκο, την πόλη στην οποία γεννήθηκε ο Τζομπς. Η όπερα θα ταξιδέψει αργότερα στο Κέντρο Κένεντι στην Ουάσινγκτον, έναν από τους πιο διάσημους συναυλιακούς χώρους της Αμερικής, πιθανότατα το 2025.

Τη μουσική για την όπερα έγραψε ο αμερικανός συνθέτης Τζέισον Μπέιτς. «Η (R)evolution έχει όλα τα κλασικά θέματα όπερας: πάθος, προδοσία και, φυσικά, τραγωδία», λέει ο ίδιος στον Economist.

Η μουσική του αναμειγνύει τον καλιφορνέζικο μινιμαλισμό με χορευτικούς ρυθμούς που ακούγονται πιο συχνά σε ρέιβ και κλαμπ. Η όπερα περιλαμβάνει το απόσπασμα της ομιλίας του Τζομπς από την κυκλοφορία του Macintosh, το 1984: «Μην εμπιστεύεσαι ποτέ έναν υπολογιστή που δεν μπορείς να σηκώσεις».

Το «The (R)evolution» γράφτηκε με τη λογική ότι το νεότερο κοινό θα μπορούσε να γνωρίσει και να αγαπήσει τον Τζομπς, μέσω μιας τέχνης ηλικίας άνω των 400 ετών. Αυτό ελπίζει και πιστεύει η Οπερα του Σαν Φρανσίσκο.

Ο πολιτισμός στην Καλιφόρνια εξακολουθεί να πλήττεται από τις επιπτώσεις των μακροχρόνιων περιορισμών του κορονοϊού, σημειώνει ο Economist. Ο πολιτειακός τομέας των παραστατικών τεχνών έχασε πολλές θέσεις  εργασίας το 2020-21 και το Σαν Φρανσίσκο έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά. Οι επιχορηγήσεις της πόλης για τις τέχνες –χρηματοδοτούμενες από φόρους ξενοδοχείων– έχουν καταργηθεί και δύο από τα βασικά θέατρα της πολιτείας, το California Shakespeare Theatre και το Mark Taper Forum, ακύρωσαν εντελώς τις παραστάσεις τους για τη σεζόν 2023-24 λόγω προβλημάτων στον προϋπολογισμό τους.

Η παράσταση «The (R)evolution of Steve Jobs» είναι ένα μεγάλο ρίσκο. Από τις εκατοντάδες νέες όπερες που έκαναν πρεμιέρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μόνο το 10% πάει σε δεύτερη σεζόν. Αν ο Τζομπς θα μπορέσει να προσελκύσει το κοινό σε μια πόλη που αποτελεί «φωλιά» για τους εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας, παραμένει άγνωστο.

Σε κάθε περίπτωση, η Οπερα του Σαν Φρανσίσκο προσφέρει και την επιλογή της διαδικτυακής προβολής. Οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν τη ζωντανή ροή της παράστασης με 27,50 δολάρια, περίπου το κόστος μιας από τις πίσω θέσεις στην ίδια την Οπερα. Πολλοί από όσους θέλουν να δουν την παράσταση, αλλά χωρίς να μετακινηθούν, ίσως θα συνδεθούν και θα την παρακολουθήσουν στο σπίτι τους, στα iPhone τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...