1074
«Η Ευρώπη έχει ξεφύγει λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης και λόγω πλήρους υγειονομικής περίθαλψης, έτσι δεν πληρώνουν για την άμυνά τους» θεωρεί ο Στιβ Μπάνον | Michael M. Santiago/Getty Images/Ideal Image

Στιβ Μπάνον: «Η Ουκρανία ίσως γίνει το Βιετνάμ του Τραμπ»

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2025, 08:01
«Η Ευρώπη έχει ξεφύγει λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης και λόγω πλήρους υγειονομικής περίθαλψης, έτσι δεν πληρώνουν για την άμυνά τους» θεωρεί ο Στιβ Μπάνον
|Michael M. Santiago/Getty Images/Ideal Image

Στιβ Μπάνον: «Η Ουκρανία ίσως γίνει το Βιετνάμ του Τραμπ»

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2025, 08:01

Με ένα πρόσωπο του παρελθόντος του Τραμπ, τον άλλοτε επικεφαλής της καμπάνιας του, Στιβ Μπάνον, συνομίλησε «εφ’ όλης της ύλης» το Politico.eu. Για λόγους που εκείνο γνωρίζει, προτίμησε να προβάλει όσα είπε ο Μπάνον για το Ουκρανικό και όχι, ας πούμε, όσα είπε για τον Παναμά, τη Γροιλανδία, τον Μασκ, τη Μελόνι, τον Φάρατζ, και για άλλα θέματα που τυχαίνει να απασχολούν το περιβάλλον του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Ο Μπάνον δεν είπε τίποτε για τον εαυτό του, δηλαδή για το πώς τον βλέπει ο Τραμπ σήμερα, αφού κάποτε τον είχε αποκηρύξει και μάλιστα τον είχε χαρακτηρίσει «παλαβό». Ομολογουμένως πίσω από κάθε αράδα του συγκεκριμένου ρεπορτάζ όζει η προεδρική καμαρίλα.

Το Politico.eu έσπευσε να διευκρινίσει ότι «έναν χρόνο μετά τον χαρακτηρισμό εκείνο, οι δυο τους τα ξαναβρήκαν» και έδωσε την εξήγηση: «Το 2018 ο Μπάνον κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ υπέρ του Τραμπ για τις ενδιάμεσες εκλογές». Ο ιστότοπος έγραψε, όμως, και ότι «ορισμένοι από τον σημερινό στενό κύκλο του Τραμπ βλέπουν τον Μπάνον και άλλους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του ως ‘‘μανιακούς MAGA’’», μάλιστα «κάποιοι είναι επιφυλακτικοί με τον Μπάνον», αναγνωρίζοντας, πάντως, ότι «ασκεί μεγάλη επιρροή στους φανατικούς». Πώς το καταφέρνει; Μα, «με το podcast ‘‘War Room’’», το οποίο πρωτίστως χαρίζει ενεργητικότητα στον 71 ετών Μπάνον, αλλά φαίνεται ότι «στρώνει θράκα» και γενικότερα.

Για το Ουρανικό επί Τραμπ ο Μπάνον είπε στο Politico.eu ότι τα πράγματα μπορεί να μην εξελιχθούν όπως οι περισσότεροι αναμένουν (και πρώτος απ’ όλους ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι). Ο Τραμπ, είπε ο Μπάνον, ενδέχεται να συνεχίσει να στέλνει όπλα στο Κίεβο «πέφτοντας στην παγίδα που του στήνουν από κοινού οι πολεμικοί βιομήχανοι των ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι και κάποιοι φίλοι του όπως ο ο Κιθ Κέλογκ».

Αυτοί «οι Ευρωπαίοι» δεν κατονομάστηκαν βέβαια, αλλά ας θυμίσουμε ότι ο Κέλογκ είναι ο απόστρατος που διάλεξε ο Τραμπ για το πόστο του διαχειριστή του Ουκρανικού.

Χωρίς να τηρήσει τις αναλογίες με τα ιστορικά προηγούμενα, ο Μπάνον παραλλήλισε τον Τραμπ με τον Ρίτσαρντ Νίξον: «Θα βυθιστεί στο Ουκρανικό όπως ο Νίξον βυθίστηκε στον Πόλεμο του Βιετνάμ, αν και ήθελε να τον τελειώσει. Αν δεν προσέξει, το Ουκρανικό θα μετατραπεί στο Βιετνάμ του Τραμπ, όπως συνέβη με τον Νίξον, που κατέληξε να είναι ο ‘‘ιδιοκτήτης’’ εκείνου του πολέμου στη θέση του Λίντον Τζόνσον».

Ο Μπάνον, δηλαδή, έπαιξε με την ανοικτή (ακόμη) πληγή των Αμερικανών, την ήττα στο Βιετνάμ από τους ντόπιους κομμουνιστές, υπενθυμίζοντας εμμέσως ότι οι Ρεπουμπλικανοί πρόεδροι, τελικά, πληρώνουν τα σπασμένα των Δημοκρατικών διοικήσεων. Ωστόσο στο θέμα του Βιετνάμ ο Μπάνον, ακροδεξιός γαρ, δεν υπολόγισε το κόλπο γκρόσο του Νίξον στην περιοχή, την εξουδετέρωση της κινεζικής απειλής, μάλιστα ζώντος του Μάο.

Κακοί Ρώσοι, καλοί σερίφηδες

Την κριτική του για τον Κέλογκ ο Μπάνον την εντόπισε, μάλλον σωστά, στο ανέφικτο των πρώτων σχεδιασμών του αμερικανού διαχειριστή, οι οποίοι περιλαμβάνουν «σταθερές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν θα εισβάλει ξανά». Φρόντισε, δε, να πάρει τις αποστάσεις του από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν: «Είναι  πολύ κακός τύπος, όλοι της KGB είναι κακοί. Αλλά δεν ανησυχώ για τη ρωσική επιρροή στην Ευρώπη. Ο στρατός τους δεν έχει φθάσει στο Κίεβο. Δεν έχουν πάρει καν το Χάρκοβο. Ξέρεις γιατί ανησυχώ; Για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν ανησυχούν, αφού δεν θεωρούν τη Ρωσία πραγματική απειλή. Αν το έκαναν, θα έριχναν πολύ περισσότερα χρήματα και στρατεύματα στο παιχνίδι».

Ο Μπάνον είπε ότι ο Τραμπ πρέπει να πει στον Ζελένσκι πως «υπάρχει ένας νέος σερίφης στην πόλη, έτσι θα ολοκληρώσουμε μια συμφωνία και θα την ολοκληρώσουμε γρήγορα». Ο Ζελένσκι, συνέχισε ο αμερικανός ακροδεξιός αναλυτής, πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του ότι ο Τραμπ ανάγκασε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποδεχτεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για να απελευθερωθούν οι όμηροι. Δηλαδή, όταν υπακούει το Ισραήλ, πώς είναι δυνατόν να φέρει αντιρρήσεις η Ουκρανία; Και κάπου εδώ τελείωσαν οι… «μαντεψιές» του Μπάνον για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Ακολούθησαν κρίσεις και γνώμες του επί παντός επιστητού.

Οι ευρωπαίοι σύμμαχοι. Ο Μπάνον καυτηρίασε την, κατά την άποψή του, νοοτροπία της Ευρώπης, η οποία προτιμά την ευζωία από τον πόλεμο και το κοινωνικό κράτος από τον άκρατο φιλελευθερισμό: «Ας δούμε το ΝΑΤΟ. Δεν υφίστανται δύο μάχιμες μονάδες Ευρωπαίων που να είναι ετοιμοπόλεμες… Η Ευρώπη έχει ξεφύγει λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης και λόγω πλήρους υγειονομικής περίθαλψης, έτσι δεν πληρώνουν για την άμυνά τους». Υποστήριξε, επίσης, ότι «πάρα πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες φαντασιώνονται ότι είναι ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, όμως με τα χρήματα και με τις ζωές άλλων» (τα πυρά του σε αυτό το σημείο εισέπραξε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν).

Μασκ και Σία. Ο Μπάνον εξέφρασε την ανησυχία του μέσω του Politico.eu για τους «προσηλύτους της Σίλικον Βάλεϊ», δηλαδή τους Μασκ-Μπέζος. Ο ιστότοπος έσπευσε να δηλώσει ότι με τον Μασκ ο Μπάνον συχνά έχει δημόσιες αψιμαχίες, όμως φιλοξένησε τη δήλωσή του, την οποία σίγουρα μπορεί να ενστερνιστούν χωρίς καμία δυσκολία και δισεκατομμύρια άλλοι άνθρωποι παντού στον κόσμο: «Αυτοί μπορεί να εκτρέψουν τον Τραμπ και να συνάψουν συμφωνίες για δικό τους όφελος». Φυσικά, το Politico.eu δεν τον ρώτησε για λογαριασμό όλων ημών των απορούντων: «Πού βρίσκετε το κακό, κύριε Μπάνον; Ετσι δεν κάνουν όλοι οι καλοί καπιταλιστές;…»

Γροιλανδία, Παναμάς. Ο Μπάνον, έγραψε το Politico.eu, είναι μεγάλος θαυμαστής του κόλπου που κάνει ο Τραμπ, να αγοράσει τη Γροιλανδία, και ως πρώην αξιωματικός του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού θεωρεί την Αρκτική χώρο ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ, ώστε να διασφαλιστεί ότι η κυριαρχία τους δεν θα απειληθεί από τη Ρωσία, ούτε από την Κίνα. «Ο Τραμπ δεν πρόκειται να εισβάλει στη Γροιλανδία» είπε ο Μπάνον. «Δεν χρειάζεται. Θα ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας και μετά θα ψηφίσουν υπέρ της ένταξης στις ΗΠΑ».

Αναλόγως, η απόκτηση του ελέγχου της Διώρυγας του Παναμά είναι σημαντική για την αμερικανική άμυνα. «Εκεί κάτω οι ελίτ παζαρεύουν συμφωνίες με τους Κινέζους. Αυτό είναι κοινό μυστικό. Παζαρεύουν συμφωνίες με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας! Τους παραδίδουν το κανάλι, αλλά αυτό τελείωσε τώρα πια».

Τα λιμά της Ακροδεξιάς. Τέλος, η συνέντευξη του Μπάνον στο Politico.eu ασχολήθηκε και με τα υποτιθέμενα πουλέν του Τραμπ ανά τον κόσμο, όπως είναι ο φιλόδοξος Νάιτζελ Φάρατζ στη Βρετανία και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. Ο Μπάνον είπε ότι ο Φάρατζ σχεδίασε την εκστρατεία του υπέρ του Brexit στο σπίτι του Μπάνον και δήλωσε υποστηρικτής όλων των ευρωπαίων ακροδεξιών.

Ειδικά για τη Μελόνι, όμως, έχει τις αντιρρήσεις του: «Είδα τις τεράστιες δυνατότητές της. Εχει τα περισσότερα προσόντα από κάθε πολιτικό, πλην του Τραμπ. Σκληρή, ευγενική, έξυπνη. Ωστόσο στήριξε τις καθεστωτικές δυνάμεις στην Κομισιόν, κυρίως δε στο ΝΑΤΟ, αφού είναι ένθερμη υποστηρίκτρια του πολέμου στην Ουκρανία. Η αποστολή μου είναι να την επαναφέρω στον σωστό δρόμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...