599
Ράιαν Γκόσλινγκ και Μάργκοτ Ρόμπι ποζάρουν για τους φωτογράφους στην πρεμιέρα | REUTERS/Maja Smiejkowska

Στις οθόνες, μια Μπάρμπι που διαλύει προκαταλήψεις

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2023, 19:08
Ράιαν Γκόσλινγκ και Μάργκοτ Ρόμπι ποζάρουν για τους φωτογράφους στην πρεμιέρα
|REUTERS/Maja Smiejkowska

Στις οθόνες, μια Μπάρμπι που διαλύει προκαταλήψεις

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2023, 19:08

Ενα μεγάλο πλήθος κόσμου ντυμένο σε διάφορες αποχρώσεις του ροζ και με ξανθιές περούκες άρχισε να συγκεντρώνεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 12 Ιουλίου στη Λέστερ Σκουέρ, στην καρδιά του Λονδίνου, για την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της «Barbie», μιας από τις πιο πολυαναμενόμενες και πολυδιαφημισμένες κινηματογραφικές παραγωγές της χρονιάς.

Στη συνέχεια, με τους πάμπολλους θαυμαστές (όλων των ηλικιών) της Μπάρμπαρα Μίλισεντ Ρόμπερτς, όπως είναι το πλήρες όνομα της Μπάρμπι, ενώθηκαν τόσο η σκηνοθέτρια της ταινίας Γκρέτα Γκέργουιγκ («Lady Bird»,«Little Women» κ.ά.) όσο και οι πρωταγωνιστές της, η Μάργκοτ Ρόμπι –ντυμένη, φυσικά, και αυτή στα ροζ, με την πλάτη της ακάλυπτη και λευκά γάντια– και ο Ράιαν Γκόσλινγκ. Το παρών έδωσε και το υπόλοιπο καστ, καθώς και πολλοί από τους συντελεστές της ταινίας, η οποία αφηγείται το ταξίδι της πιο διάσημης κούκλας όλων των εποχών από την Barbieland στον κόσμο των ανθρώπων.

Πριν τη σκηνοθετήσει, η Γκρέτα Γκέργουιγκ έγραψε και το σενάριο της ταινίας (από κοινού με τον εδώ και χρόνια σύντροφό της Νόα Μπάουμπαχ). «Φαντάστηκα την ταινία κατά τη διάρκεια της πανδημίας ως κάτι το αναρχικό. Γράφοντας το σενάριο με τον Νόα Μπάουμπαχ αρχίσαμε αντιμετωπίζοντας όλα όσα φαίνονταν ακατόρθωτα: η Barbie είναι πάνω από 60 χρόνων, έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων. Αντί να το αγνοήσουμε αυτό, αποσαφηνίσαμε όλες τις ιδιαιτερότητές της» ανέφερε η ίδια.

«Περισσότερο από το να ενσαρκώσω ένα είδωλο, το δύσκολο ήταν να μη δυσαρεστήσουμε δυο μεγάλες εταιρείες, τη Warner και τη Mattel, που είχαν τόσο πολλούς λόγους να είναι νευρικές, αλλά τελικά μας προσέφεραν απόλυτη ελευθερία. Οσον αφορά το κοινό, η πρόκληση έγκειτο, αντιθέτως, στο να διαλύσουμε τις προκαταλήψεις, θετικές και αρνητικές, για την Μπάρμπι» σημείωσε από την πλευρά της η Μάργκοτ Ρόμπι.

Η Μάργκοτ Ρόμπι στην πρεμιέρα της ταινίας «Barbie», στις 12 Ιουλίου στη Λέστερ Σκουέρ του Λονδίνου (REUTERS/Maja Smiejkowska)

Η Ρόμπι υποδύεται, λοιπόν, μια Μπάρμπι, ή μάλλον την κατεξοχήν Μπάρμπι μεταξύ πολλών άλλων Μπάρμπι, που ζουν όλες μαζί μια τέλεια ζωή στον μαγικό και ροζ κόσμο της Barbieland, παρέα με επίσης πολλούς Κεν, όπου κάθε μέρα είναι η καλύτερη μέρα που έχει υπάρξει ποτέ.

Ωσπου ξαφνικά η κεντρική Μπάρμπι αρχίζει να σκέφτεται διάφορα περίεργα–για τον εαυτό της αλλά και για τη ζωή και τον θάνατο– ενώ συγχρόνως της συμβαίνουν διάφορα περίεργα. Μια μέρα, για παράδειγμα, διαπιστώνει πως δεν μπορεί πλέον να κατέλθει, αιωρούμενη στον αέρα ωσάν άγγελος, από την ταράτσα του σπιτιού της στο αυτοκίνητό της αλλά και πως η χαρακτηριστική καμαρωτή πατούσα της είναι, πλέον, επίπεδη.

Κάπως έτσι, η Μπάρμπι επιλέγει να εγκαταλείψει τη μαγεία της Barbieland και να μεταβεί στην πραγματικότητα του Λος Αντζελες με σκοπό να ανακαλύψει την αλήθεια για το σύμπαν αλλά και για τον εαυτό της. Εν αγνοία της την ακολουθεί ο Κεν (Ράιαν Γκόσλινγκ), ενώ σχεδόν με το που εισέρχονται στον πραγματικό κόσμο συλλαμβάνονται και σύντομα διαπιστώνουν πως βρίσκονται στο στόχαστρο ενός φανταστικού διευθύνοντος σύμβουλου της Mattel (τον υποδύεται ο Γουίλ Φέρελ).

Οσον αφορά την υποδοχή που γνώρισε η ταινία, ήταν ενθουσιώδης, με την Κάτσι Στέφαν του Variety, μετά την παγκόσμια πρεμιέρα την προηγούμενη Κυριακή στο Λος Αντζελες, να γράφει στο Twitter ότι «η “Barbie” είναι η τελειότητα. Η Γκρέτα Γκέργουιγκ σχολιάζει με λεπτομέρεια τι σημαίνει να είσαι γυναίκα μέσω μιας ευφάνταστης, υπέροχης και ξεκαρδιστικής φαρσοκωμωδίας». Και είναι αλήθεια ότι τα πολλά θέματα που αναδεικνύονται στην ταινία –ο σεξισμός, ο φεμινισμός, η ενσωμάτωση, ο σεβασμός, το δικαίωμα του καθενός στην αυτοδιάθεση– σχολιάζονται με ελαφρότητα και ειρωνεία.

Σχετικά με τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών και πρωταγωνιστριών της ταινίας, παρότι τα σχόλια ήταν εγκωμιαστικά για όλους, ειδικά για τον Ράιαν Γκόσλινγκ κάποιοι υποστηρίζουν ήδη ότι του αξίζει το Οσκαρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...