415
O πρωθυπουργός Σιόλος ηγείται κυβέρνησης τεχνοκρατών και η κεντροδεξιά προτείνει την παραμονή του στην εξουσία | REUTERS

Στις κάλπες οι Ρουμάνοι

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2016, 09:21
O πρωθυπουργός Σιόλος ηγείται κυβέρνησης τεχνοκρατών και η κεντροδεξιά προτείνει την παραμονή του στην εξουσία
|REUTERS

Στις κάλπες οι Ρουμάνοι

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2016, 09:21

Στις κάλπες προσέρχονται 18,8 εκατ. πολίτες της Ρουμανίας, προκειμένου να εκλέξουν το νέο βουλευτικό σώμα, από το οποίο θα προκύψει η επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) θεωρείται το «φαβορί», καθώς το ποσοστό του αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 40%.

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Βίκτορ Πόντα παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2015, κατόπιν του πολύνεκρου δυστυχήματος σε νυχτερινό μαγαζί, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 64 άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας. Τα «ηνία» της χώρας έκτοτε, ανέλαβε ο Ντάτσιαν Σιόλος, ο οποίος σχημάτισε κυβέρνηση τεχνοκρατών, λαμβάνοντας τη στήριξη των κεντροδεξιών κομμάτων.

Οι κάλπες στα 19.000 εκλογικά κέντρα, άνοιξαν στις 07:00 ώρα Ελλάδας και αναμένεται να κλείσουν στις 21.00. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα καταστούν γνωστά αύριο το πρωί. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, δεσμεύεται να ανακοινώσει το όνομα του πρωθυπουργού έως τις 19 Δεκεμβρίου, ημέρα ορκωμοσίας του νέου Κοινοβουλίου.

Ως τώρα οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το PSD στο 40-44%, το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) στο 18-27% ενώ το νέο κόμμα «Ενωση “Σώστε την Ρουμανία”» (USR) θα κινηθεί στο 8-19%.

Πάντως, σε περίπτωση που το PSD δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία θα απαιτηθεί σειρά συνομιλιών και πολιτικών διεργασιών, οι οποίες ενδέχεται να ευνοήσουν το PNL το οποίο θα σχηματίσει κυβέρνηση με μικρότερα κόμματα του Κέντρου ή της Κεντροδεξιάς.

Καθοριστικός θα είναι και ο ρόλος του USR που πιστώνεται με το ότι σαν νέο κόμμα δεν έχει την κακή εικόνα των υπαρχόντων, αλλά του καταλογίζεται η έλλειψη καθαρής ιδεολογίας.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της κεντροδεξιάς έχουν ταχθεί υπέρ του σχηματισμού νέας κυβέρνησης υπό τον Σιόλος.

Η τραγωδία στο κλαμπ είχε προκαλέσει κύμα οργής στην κοινή γνώμη κατά των αξιωματούχων που δεν εκτελούσαν επαρκώς τα καθήκοντά τους και κατά της διαφθοράς στη χώρα. Ωστόσο το αίτημα για μεταρρυθμίσεις ατόνησε το επόμενο διάστημα και τώρα, επισημαίνει το Reuters, μοιάζει να επικρατεί ένα γενικευμένο αίσθημα παραίτησης και αδιαφορίας.

Το PSD τάσσεται υπέρ μιας πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής, ωστόσο θεωρείται μάλλον επιεικές απέναντι με την διάχυτη διαφθορά, ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Εχει υποσχεθεί ακόμη μεγαλύτερες προνοιακές δαπάνες και συντάξεις, ωστόσο, αν εκλεγεί, θα έχει να αντιμετωπίσει ένα έλλειμμα που το 2017 εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 3,2%, πάνω από το 3% που θέτει σαν ανώτατο όριο η ΕΕ.

Αντίθετα με άλλες χώρες όπως η Πολωνία και η γειτονική Βουλγαρία που εξέλεξε φιλορώσο πρόεδρο και οδεύει προς εκλογές, οι Ρουμάνοι παραμένουν οι λιγότερο ευρωσκεπτικιστές. Ενας λόγος είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς και τους πολιτικούς της χώρας, με τους Ρουμάνους να βλέπουν στην (σημαντικά) πλουσιότερη δυτική Ευρώπη ένα πρότυπο ζωής που θέλουν να φτάσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...