379
Μάιος 2012. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απονέμει στην Τόνι Μόρισον το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας σε επίσημη τελετή στον Λευκό Οίκο | Alex Wong/Getty Images

Στις εκλογές για κυβερνήτη στη Βιρτζίνια ενεπλάκη η… Τόνι Μόρισον

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2021, 20:45
Μάιος 2012. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απονέμει στην Τόνι Μόρισον το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας σε επίσημη τελετή στον Λευκό Οίκο
|Alex Wong/Getty Images

Στις εκλογές για κυβερνήτη στη Βιρτζίνια ενεπλάκη η… Τόνι Μόρισον

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2021, 20:45

Ούτε οι πεθαμένοι ησυχάζουν στους τάφους τους όταν πρόκειται για αμερικανικές εκλογές – οιουδήποτε τύπου, όπως φαίνεται. Ο λόγος για την εμπλοκή του έργου «Beloved» της μακαρίτισσας αμερικανίδας συγγραφέα Τόνι Μόρισον στις εκλογές που θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη στην Πολιτεία Βιρτζίνια. Με αφορμή το συγκεκριμένο βιβλίο ετέθη στην προεκλογική εκστρατεία σαν λόγος αντιπαράθεσης το ζήτημα της φιλελεύθερης εκπαίδευσης γενικώς.

Ετσι αναδείχθηκε η διαφορετική προσέγγιση των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών – οι πρώτοι υποτίθεται ότι θέλουν τα προοδευτικά λογοτεχνικά αναγνώσματα για τη μαθητιώσα νεολαία, οι δεύτεροι υποτίθεται ότι θέλουν τα συντηρητικά.

Το θέμα του βιβλίου, ως γνωστόν, είναι τα τραγικά βάσανα μίας οικογένειας σκλάβων μαύρων. Μία κυρία ξεκίνησε το 2012 εκστρατεία κατά της επιβεβλημένης από το μάθημα Αγγλικών ανάγνωσης εξωσχολικών βιβλίων όταν ο γιος της διάβασε το «Beloved» και απέκτησε εφιάλτες, όπως ο ίδιος ο μαθητής είχε πει τότε (σήμερα είναι νομικός και εργάζεται στο Κογκρέσο για τους Ρεπουμπλικανούς).

Εγιναν οι σχετικές προσφυγές και το 2016 αποφασίστηκε από τη Βουλή της Βιρτζίνια ότι οι γονείς έχουν δικαίωμα να αρνούνται την ανάγνωση από πλευράς τέκνων τους βιβλίων με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τον νόμο που καθιέρωσε αυτή τη διάταξη τον πολέμησε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης ΜακΟλιφ, ένα άτομο του περιβάλλοντος Κλίντον, και μάλιστα δύο φορές, και το 2016 και το 2017.

Στην εφετινή προεκλογική εκστρατεία το θέμα επανήλθε μέσα από σποτ του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών Γκλεν Γιάνγκιν: η μητέρα τού 2012 εμφανίζεται στο βίντεο να κατηγορεί τον ΜακΟλιφ ότι προσπαθεί να εμποδίσει τους γονείς από το να προστατεύουν τα παιδιά τους. Ξέσπασε, λοιπόν, δικομματικός πόλεμος.

Σύμφωνα με την Washington Post, οι Ρεπουμπλικανοί έχτισαν την προεκλογική εκστρατεία τους στη Βιρτζίνια στα μέτρα των παραπονούμενων γονέων, οι οποίοι σε όλες τις ΗΠΑ κατηγορούν το κυβερνητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για «φιλελεύθερη ατζέντα» και για «άσκηση προπαγάνδας ριζοσπαστικών δογμάτων» με θύματα τους μαθητές, όπως λόγου χάρη είναι οι νεόκοπες θεωρίες περί φυλών αλλά και φύλων.

Η αντεπίθεση του ΜακΟλιφ σαλπίστηκε ήδη: «Οι Ρεπουμπλικανός υποψήφιος στοχεύει στην απαγόρευση των βιβλίων και στη φίμωση φημισμένων αφροαμερικανών συγγραφέων». Ο Δημοκρατικός υποψήφιος φάινεται ότι πείθει περισσότερο από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, αφού στα γκάλοπ εξακολουθεί να προηγείται, ωστό με μικρή διαφορά (1,5%).

Μάλιστα για να αυξήσει το ποσοστό υπέρ του, ο ΜακΟλιφ έχει σκληρύνει και άλλο τη στάση του: «Εχουν ένα κωδικοποιημένο ρατσιστικό μήνυμα που απευθύνεται στα πιο ακραία στοιχεία του κόμματός τους, στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ» καταγγέλλει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...