718
Από παλαιότερη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαφάνειας | INTIMEnews

Ακρόαση των εννέα στην Επιτροπή Διαφάνειας

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2022, 09:09
Από παλαιότερη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαφάνειας
|INTIMEnews

Ακρόαση των εννέα στην Επιτροπή Διαφάνειας

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2022, 09:09

Στον απόηχο και της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, – έπειτα από επτά και πλέον χρόνια αφωνίας (τελευταία φορά ήταν αυτή για το δημοψήφισμα του 2015)- για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση πρώην και νυν διοικητών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) και προσώπων που φέρονται να συνδέονται με την επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο τουπροέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων την Τετάρτη έγινε εκτεταμένη συζήτηση αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής αλλά και με το απόρρητο του χαρακτήρα της συνεδρίασης της Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, έθεσε θέμα «αυτοπροστασίας της διαδικασίας».

Οπως είπε ο ιδιος στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ζήτησε από τους εκπροσώπους κομμάτων να βοηθήσουν να μην έχουμε φαινόμενα απευθείας μετάδοσης της απόρρητης διαδικασίας.

Για τη διαδικασία καθ΄ εαυτή, ο κ. Τασούλας είπε ότι πρόκειται για ακρόαση (των προσκεκλημένων) η οποία ουσιαστικά αποτελεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και ότι η Επιτροπή δεν λειτουργεί ως εισαγγελέας Πρωτοδικών. Σημείωσε επίσης ότι τα υπό ακρόαση πρόσωπα θα εισέλθουν όλοι μαζί στην κλειστή συνεδρίαση και ότι θα μιλήσουν/ερωτηθούν με τη σειρά τους.

Στην πρόταση κομμάτων της αντιπολίτευσης να δημοσιευθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης, χωρίς όσα στοιχεία αφορούν στην εθνική ασφάλεια και την άμυνα, ο κ. Τασούλας είπε ότι από τον κανονισμό προβλέπεται μόνο η έκδοση ενός “πορίσματος”, δηλαδή ενός συμφωνηθέντος κειμένου εν είδει συμπερασμάτων. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος, ωστόσο (η συμφωνία σε ένα τέτοιο πόρισμα) αποτελεί «εντυπωσιακή πρόκληση», σημείωσε ο κ. Τασούλας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής γνωστοποίησε ότι υπήρξε υπόδειξη προς τους βουλευτές, να μην πάρουν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα, εντός της αίθουσας συνεδρίασης της επιτροπής.

Σημειώνεται ότι προσκλήσεις για τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχουν απευθυνθεί στους:

– Χρήστο Ράμμο, πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας,

– Γρηγόριο Δημητριάδη, τέως γενικό γραμματέα Πρωθυπουργού,

– Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, εποπτεύουσα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών,

– Παναγιώτη Κοντολέοντα, τέως Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),

– Θεμιστοκλή Δεμίρη, διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),

– Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών,

– Θεόδωρο Δραβίλλα, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), και

– Ιωάννη Ρουμπάτη, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).

Εχει επίσης προσκληθεί να παραστεί, ο υπουργός Επικρατείας, Γεώργιος Γεραπετρίτης.

Σημειό διαφωνίας το αν κατά τη διαδικασία  θα είναι παρόντες ταυτοχρόνως και οι εννέα στη συνεδρίαση ή θα  ακολουθηθεί η μέθοδος της κατά μόνας ακρόασής τους, όπως έχει προτείνει η πλειοψηφία.

«Είναι αυτονόητο ότι αυτό που επιδιώκει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι να αποφύγει τον έλεγχο της αλήθειας και να μην επιτρέψει να υπάρξει ουσιαστική έρευνα και ουσιαστική συζήτηση», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ). Για επιλογή «ευτελισμού της διαδικασίας» έκανε λόγο η κυρία Ευαγγελία Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ). Από την πλευρά του ο Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ ζήτησε πλήρη δημοσιότητα στις συνεδριάσεις.

Οσο για το «όλα στα φως¬ άπλετο φως» που αναφώνησε κατά την ομιλία του την Τετάρτη, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι «από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ.Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής. Γι΄αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη».

Γι’ αυτό άλλωστε -συμπλήρωναν- και«συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής», ενώ «ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών».

Η παρέμβαση Καραμανλή προκάλεσε τουλάχιστον έκπληξη στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όχι μόνο για το περιεχόμενό της, αλλά και για τη χρονική στιγμή που επελέγη να γίνει. Και δεν ήταν λίγοι αυτοί που παρατηρούσαν με νόημα ότι δεν υπήρξε αντίστοιχη παρέμβαση για την υπόθεση της Νοvartis με την μεθοδευμένη εμπλοκή των 10 πολιτικών προσώπων.

Ο Κώστας Καραμανλής δεν άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης, είπε τα αυτονόητα, έσπευσαν να εξηγήσουν πηγές του περιβάλλοντός του μετά τις διαστάσεις που πήρε η αναφορά του στην υπόθεση των παρακολουθήσεων – ειδικά στον φίλα προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ Τύπο.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού κάλεσαν «την επαύριο της ομιλίας του στην Κρήτη, τον οποιονδήποτε, να διαβάσει προσεκτικά την ομιλία του» και να αντιληφθούν πως «δεν εμπεριέχει αιχμές κατά της κυβέρνησης και ότι είπε αυτονόητα πράγματα, ώστε ο δημόσιος βίος να μην δηλητηριάζεται από φήμες και σκιές».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...