Η Πορτογαλία διαδέχεται σήμερα 1η Ιανουαρίου τη Γερμανία στην εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 στη διάρκεια του οποίου η υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού πρόκειται να παραμείνει στο επίκεντρο.
Μετά τη συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και τη σύναψη την τελευταία στιγμή συμφωνίας με τη Βρετανία μετά το Brexit, η γερμανική προεδρία ολοκληρώθηκε με πολλές επιτυχίες σε τομείς που έριχναν τη σκιά τους στα σχέδια της πορτογαλικής προεδρίας.
«Το στάδιο που ακολουθεί δεν είναι λιγότερο απαιτητικό», προειδοποίησε ωστόσο ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα που, μέσω Twitter, είχε σχολιάσει ότι «είναι τιμή και μεγάλη ευθύνη να παίρνουμε τη σκυτάλη από τη Γερμανία και την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ».
«Έχει έρθει η ώρα να περάσουμε στη δράση, να διαθέσουμε τα εργαλεία που αποκτήσαμε: το πρόγραμμα εμβολιασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τα σχέδια εθνικής ανάκαμψης», επισήμανε ακόμη ο Κόστα σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην εφημερίδα Expresso.
Το σύνθημα της πορτογαλικής προεδρίας είναι «Ώρα για αποτελέσματα: μια δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή ανάκαμψη».
Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Λισαβόνα θα πρέπει να εξακολουθήσει να επικεντρώνεται στα υγειονομικά σχέδια των 27 χωρών μελών της ΕΕ που μέχρι στιγμής αντιδρούν μεμονωμένα και χωρίς συντονισμό στην πανδημία του κορονοϊού.
Εκτός από τις επιπτώσεις της πανδημίας η Πορτογαλία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που θα προκύψουν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσει το νέο σχέδιο της Κομισιόν για μια κοινή, ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, το οποίο παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τις χώρες που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο των προσφύγων και των μεταναστών –όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κύπρος–, αλλά και αυτών που είναι αντίθετες στην υποδοχή τους –όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.
Αν και η πορτογαλική προεδρία μπορεί να επωφεληθεί από την έλευση στον Λευκό Οίκο του Τζο Μπάιντεν, που είναι λιγότερο εχθρικός προς την ΕΕ σε σχέση με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θα πρέπει να μετατρέψει τα λόγια σε πράξη μετά τη σύναψη την Τετάρτη μιας επί της αρχής συμφωνίας με την Κίνα για τις επενδύσεις, που θεωρείται ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News