1197
Χωρίς λόγια... | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ IntimeNews

Μάχη με τις φλόγες σε Μάνδρα και Λουτράκι

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2023, 13:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/07/2023 21:40
Χωρίς λόγια...
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ IntimeNews

Μάχη με τις φλόγες σε Μάνδρα και Λουτράκι

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2023, 13:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/07/2023 21:40

Στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου κατευθύνθηκαν το βράδυ της Τρίτης τα δύο μεγάλα μέτωπα της φωτιάς από το Δερβενοχώρι και το Λουτράκι.

Τα δύο μέτωπα συνέχιζαν και το βράδυ να κινούνται ανεξέλεγκτα παρά την τιτάνια μάχη που δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης.

Τα πύρινα μέτωπα κινούνταν με τρομακτική ταχύτητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι η φωτιά στα Δερβενοχώρια διένυσε μια απόσταση 2,5 χιλιομέτρων σε 20 λεπτά και έφτασε στην Εθνική Οδό.

Λίγο μετά τις 21.15 η Αστυνομία άνοιξε την παλιά εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου από τα διόδια Ελευσίνας μέχρι τα διόδια Κορίνθου.

Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Νωρίτερα, νέο μήνυμα εστάλη και από το 112 για εκκένωση τεσσάρων περιοχών λόγω της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στη Μάνδρα.

Σημειώνεται ότι ανακλήθηκαν όλες οι άδειες του προσωπικού του πυροσβεστικού Σώματος.

Αργά το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε εσπευσμένα από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην Πολιτική Προστασία.

Στη Μάνδρα η πυρκαγιά έκαιγε και το απόγευμα ανεξέλεγκτη σπίτια στον οικισμό της Νέας Ζωής. Η Πολιτική Προστασία και η ΕΛ.ΑΣ. απηύθυναν εκκλήσεις στους κατοίκους να την εγκαταλείψουν.

Μήνυμα, μέσω του 112, στάλθηκε σε όσους πολίτες βρίσκονται στην περιοχή, «Γλυκιά Ζωή», της Κορινθίας, ώστε να εκκενώσουν τον οικισμό και να κινηθούν προς τους Αγίους Θεοδώρους, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Δραματικές ήταν οι σκηνές από την επιχείρηση εκκένωσης του οικισμού, όπως τις κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός:

Από νωρίς το μεσημέρι είχε δοθεί εντολή ολικής εκκένωσης στους οικισμούς  Πανόραμα, Αγια Σωτήρα, Παλαιοχώρι και Πουρνάρι. Οι οδηγίες προς τους κατοίκους ήταν να κινηθούν προς τη Μάνδρα.  Εξαιρετικά δύσκολη ήταν η κατάσταση στο Πανόραμα.

Λίγο πριν τη 13:30 εστάλη και νέο μήνυμα μέσω του 112 για απομάκρυνση των κατοίκων και από τους οικισμούς Νέα Ζωή και Νέος Πόντος Μάνδρας προς Ελευσίνα. Περίπου δύο ώρες αργότερα οι φλόγες έφθαναν λίγα μέτρα μακριά από τα πρώτα σπίτια στη Νέα Ζωή.

«Με τους στροβιλισμούς και τις ριπές του ανέμου, τις θερμές μάζες του αέρα μετατοπίζεται το ενεργό μέτωπο. Το πύρινο αυτό μέτωπο κινείται δυτικά. Γι αυτό και δόθηκε από το 112 η εντολή ουσιαστικά να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τις δυτικές αυτές περιοχές όσο και από τη νότια περιοχή. Τώρα έχει έρθει τελικά στο νότιο κομμάτι προς τη Μάνδρα, γι αυτό και κρίθηκε σκόπιμο να εκδοθεί νέο 112, ούτως ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι των περιοχών αυτών», δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός

«Αυτή τη στιγμή το μέτωπο παρουσιάζει δυναμική και κατευθύνεται προς Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρια και Αγιά Σωτήρα. Για αυτό και εκδόθηκε μήνυμα 112 για την απομάκρυνση προς την Μάνδρα», ανέφερε στην τελευταία ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Στη μεγάλη αυτή φωτιά επιχειρούν 250 πυροσβέστες με οκτώ ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» βρίσκεται στην περιοχή για τον συντονισμό τους.

Από αέρος επιχειρούν 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό. τα οποία έχουν χωριστεί στη δυτική και την ανατολική πλερά του μετώπου.

Πυκνός καπνός έχει πνίξει την ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα το πρωί της Τρίτης να σταλεί νέο μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους περιοχών γύρω από τα Δερβενοχώρια, καλώντας τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα ανέφερε:

«Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά στην περιοχή Δερβενοχωρίων. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Λουτράκι: Προληπτική εκκένωση για Πανόραμα και Αγιο Χαράλαμπο

Eκκένωση των οικισμών Πανόραμα και Αγιος Χαράλαμπος στο Λουτράκι, για προληπτικούς λόγους, αποφάσισαν οι Αρχές, εξαιτίας μεγάλης αναζωπύρωσης σε πευκόφυτη περιοχή. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει αρκετές ενεργές εστίες και πολλές αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι», ανέφερε στην τελευταία ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στον Αγιο Χαράλαμπο όπου ήδη έχουν καταστραφεί εγκαταστάσεις, με τις φλόγες μία ανάσα από τις αυλές των σπιτιών.

Αντίθετα, στην Καλλιθέα Λουτρακίου δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο. Επίγειες και ναέριες δυνάμεις συνεχίζουν την επιχείρηση για να ελέγξουν τις μικροεστίες.

Οπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης, «η κατάσταση με την εξέλιξη της φωτιάς θα μπορούσα να πω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη και απειλεί τις κατοικημένες περιοχές, του Αγίου Χαραλάμπους και του Πανοράματος, ενώ το μέτωπο έχει ανατολική κατεύθυνση προς την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου».

Για το μέτωπο στην Περαχώρα Λουτρακίου διατέθηκαν από τις Ενοπλες Δυνάμεις τρία αεροσκάφη CL-215, δύο αεροσκάφη CL-415, δύο προωθητές γαιών, μία ομάδα «Δευκαλίων» με 11 άτομα και μία ομάδα «Ξενοκράτης» με 8 άτομα.

Αυτοψίες και καταγραφές στη Λαυρεωτική

Στα καμένα της Ανατολικής Αττικής ξεκίνησαν από το πρωί οι αυτοψίες και οι καταγραφές των ζημιών από την πυρκαγιά σε κατοικίες και επιχειρήσεις, έπειτα από σχετική άδεια που δόθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έξι κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον δήμο Σαρωνικού, πραγματοποιούν αυτοψίες σε όλο το εύρος της περιοχής που επλήγη από τη μεγάλη πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου.

Προηγήθηκε επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές και συντονιστική σύσκεψη στο κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων «Ολυμπος» του υπουργού Επικρατείας, Ακη Σκέρτσου, και του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, υπηρεσιακούς παράγοντες και αυτοδιοικητικούς φορείς, με στόχο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η διαδικασία αυτοψιών, καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών να προχωρήσει με τους συνήθεις ταχείς ρυθμούς για να ακολουθήσει -με αντίστοιχη ταχύτητα- η υλοποίηση των μέτρων του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς όσους επλήγησαν από την πυρκαγιά».

Ερχεται και η ευρωπαϊκή βοήθεια

Οπως εξάλλου έκανε γνωστό ο ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς. τέσσερα canadair από τη Γαλλία και την Ιταλία αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεση των πυρκαγιών, μετά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας,

«Επειτα από αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην περιοχή της Αττικής, κινητοποιούμε δύο Canadair από την Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στη Γαλλία και δύο Canadair από τον στόλο μας του rescEU στην Ιταλία, που αναμένεται να φθάσουν ακόμη και σήμερα. Οι ευρωπαίοι προτοποθετημένοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία βοηθούν ήδη», έγραψε σε ανάρτησή του ο Επίτροπος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...