348
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ρίσι Σούνακ πίνουν τσάι στους κήπους της Ντάουνινγκ Στριτ | REUTERS/Kevin Lamarque

Στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Τζο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2023, 14:03
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ρίσι Σούνακ πίνουν τσάι στους κήπους της Ντάουνινγκ Στριτ
|REUTERS/Kevin Lamarque

Στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Τζο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2023, 14:03

Ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Δευτέρα την Ντάουνινγκ Στριτ όπου είχε συνομιλίες με τον Ρίσι Σούνακ, με βασικό θέμα συζήτησης τη στήριξη της Ουκρανίας, ενόψει της σημαντικής συνόδου κορυφής του NATO στο Βίλνιους.

Χαμογελαστός, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έσφιξε το χέρι του βρετανού πρωθυπουργού, ποζάροντας για λίγα λεπτά στις κάμερες στην είσοδο της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιεί σύντομη επίσκεψη στη Βρετανία, την πιο στενή σύμμαχο των ΗΠΑ, κατά την οποία θα συναντηθεί επίσης με τον βασιλιά Κάρολο στο Γουίνδσορ, πριν από την σύνοδο κορυφής του NATO στη Λιθουανία.

Ο Ρίσι Σούνακ και ο Τζο Μπάιντεν ανταλάσσουν θερμή χειραψία στο κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ – REUTERS/Hollie Adams

Ο Μπάιντεν έφτασε το βράδυ της Κυριακής, στο Λονδίνο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και την απόφαση των ΗΠΑ να αποστείλουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σούνακ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε στον Μπάιντεν ότι η Βρετανία έχει υπογράψει διεθνή συνθήκη που αποθαρρύνει τη χρήση πυρομαχικών διασποράς και ότι εναπόκειται σε κάθε χώρα να λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις για τη χρήση των όπλων αυτών.

«Τηρούμε τις υποχρεώσεις μας με βάση τη συνθήκη, που περιλαμβάνει την αποθάρρυνση της χρήσης τους. Δεν υπάρχει αλλαγή από εμάς επ’ αυτού, προφανώς εναπόκειται σε κάθε χώρα να λάβει μια απόφαση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Επίσης, ο Σούνακ είπε ότι θέλει να εργαστεί με τους συμμάχους για να συζητήσουν την πορεία της Ουκρανίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ αλλά ο ακριβής μηχανισμός είναι προς συζήτηση.

Ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι δεν πρέπει να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ όσο συνεχίζεται ο πόλεμος με τη Ρωσία, αλλά ο Σούνακ πιστεύει ότι η «δίκαιη θέση» της Ουκρανίας είναι εντός της Συμμαχίας.

«Θέλουμε να εργαστούμε με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους για το μονοπάτι που θα ακολουθήσει η Ουκρανία προς την ένταξη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.

Πριν από την επίσκεψη αυτή, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι ο αμερικανός πρόεδρος θέλει «να ενισχύσει κι άλλο την ισχυρή σχέση του» με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ είχε ανακοινώσει ότι η επίσκεψη του Μπάιντεν «μαρτυρά τους στέρεους δεσμούς» ανάμεσα στα δύο κράτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...