Το κατώφλι του Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ διέβη, το απόγευμα της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον. Οι δύο ηγέτες είχαν μια ολιγόλεπτη συνομιλία, έξω από τη βρετανική πρωθυπουργική κατοικία, με τον Μπόρις Τζόνσον να μνημονεύει την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και τον ρόλο της Βρετανίας για την ανεξαρτησία των Ελλήνων.
Μπόρις Τζόνσον: «Είναι χαρά μου που υποδέχομαι και πάλι τον φίλο μου Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Εργαζόμασταν επί πολύ καιρό ώστε να γίνει αυτή η επίσκεψη. Και η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεγάλης σημασίας για εμένα, για εμάς. Φέτος γιορτάζουμε τη 200ή επέτειο από την ιστορική έναρξη του αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία, με την υποστήριξή μας, το 1821».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το 1821, τότε ξεκίνησαν όλα, μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο».
Μπόρις Τζόνσον: «Μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο, με τη στήριξη του Λόρδου Βύρωνα και άλλων. Είναι υπέροχο που σε βλέπω».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε, σχετικά με τις πολύ ισχυρές διμερείς μας σχέσεις. Αναγνωρίζω στο πρόσωπό σας ένα πραγματικό φιλέλληνα».
Μπόρις Τζόνσον: «Εναν πραγματικό φιλέλληνα. Θα ήθελα επίσης να σου πω ένα μεγάλο “ευχαριστώ”, Κυριάκο, για την ηγετική στάση που επέδειξες στη Σύνοδο Cop25 στη Γλασκώβη».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Συγχαρητήρια και σε εσένα Μπόρις. Ήταν ένα πολύ πολύπλοκο project αλλά τελικά είμαστε ευχαριστημένοι».
Μπόρις Τζόνσον: «Επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ».
Η συνάντηση των δύο ηγετών, που ολοκληρώθηκε κατά τις 18:40 (ώρα Ελλάδος) είχε μια πυκνή ατζέντα με πολλά και διαφορετικά θέματα. Ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι θα θέσει στον ομόλογό του το επιτακτικό ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα – «θέλουμε τα Γλυπτά πίσω οριστικά. Άρα, δεν θα συμβιβαστούμε με τον δανεισμό τους. Αλλά αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι βεβαια μια διευθέτηση διά της οποίας θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο εκθέματα και θησαυρούς που δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας, ως μέρος μιας συλλογής που θα εκτίθεται εκ περιτροπής. Οπότε, αν υπάρχει θέληση, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση», είχε πει νωρίτερα σε συνέντευξή του στο ITV ο Πρωθυπουργός.
Αλλά το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν ήταν το μόνο. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ηγέτης χώρας-μέλους της ΕΕ που συναντήθηκε με τον Μπόρις Τζόνσον, μετά τις τελευταίες εξελίξεις για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, δηλαδή οι σχέσεις Λονδίνου – Βρυξελλών είναι στο φόντο της αυτού του τετ α τετ στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ. Υπό αυτό το πρίσμα, υπάρχει και το ζήτημα των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Βρετανίας στη μετά Brexit εποχή. Ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός κλάδος που επηρεάζεται, ιδίως κατά την εφαρμογή των πρωτοκόλλων της ΕΕ. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στην πρωθυπουργική κατοικία έκανε λόγο για «πολύ ισχυρές σχέσεις» των δύο χωρών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News