531
Την Πέμπτη, ο Βολοντίμιρ Ζελένκσι επισκέφθηκε την Πράγα | REUTERS/Stringer

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ζελένσκι – θα συναντήσει τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2023, 09:32
Την Πέμπτη, ο Βολοντίμιρ Ζελένκσι επισκέφθηκε την Πράγα
|REUTERS/Stringer

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ζελένσκι – θα συναντήσει τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2023, 09:32

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί την Παρασκευή το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και ενώ συμπληρώνονται 500 ημέρες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Εχουμε ανάγκη από ειλικρίνεια στις σχέσεις μας» με το ΝΑΤΟ, δήλωσε την Πέμπτη ο Ζελένσκι στην Πράγα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον τσέχο πρόεδρο Πετρ Πάβελ.

«Εχει έρθει η ώρα να φανούν το θάρρος και η ισχύς αυτής της Συμμαχίας», είπε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του ουκρανού προέδρου στην Τουρκία μετά τη ρωσική εισβολή, Ζελένσκι και Ερντογάν θα συνομιλήσουν κυρίως, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, για τη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών, την οποία το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι δεν βλέπει «κανέναν λόγο» να παρατείνει πέρα από τις 17 Ιουλίου.

Η Μόσχα διαμαρτύρεται εδώ και μήνες για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Η επίσκεψη Ζελένσκι στην Τουρκία πραγματοποιείται τέσσερις ημέρες πριν από την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους, στη διάρκεια της οποίας οι χώρες-μέλη της Συμμαχίας ελπίζουν να πείσουν την Αγκυρα να άρει το βέτο της για την εισδοχή της Σουηδίας.

Την Πέμπτη ο Ζελένσκι μετέβη στην Πράγα, έπειτα από επίσκεψη στη Βουλγαρία, στη διάρκεια της οποίας συζήτησε την προοπτική ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ και ζήτησε την επίσπευση της παράδοσης όπλων από τη Σόφια, μεγάλη παραγωγό στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι επιθυμεί η χώρα του να λάβει «ξεκάθαρο μήνυμα» ότι θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Η Ουκρανία δεν έχει λάβει πρόσκληση με καμία μορφή. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να επιδειχθούν η ισχύς και η ενότητα της Συμμαχίας», τόνισε.

Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να αναζητούν κοινή γραμμή για τις εγγυήσεις ασφαλείας που είναι διατεθειμένες να προσφέρουν στο Κίεβο, καθώς και αναφορικά με την πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί κάποια στιγμή στη Συμμαχία.

Στάση στη Σλοβακία

Ο ουκρανός πρόεδρος έφθασε πρώτα στην Μπρατισλάβα, έναν ακόμα σταθμό της περιοδείας του που έχει στόχο να εξασφαλίσει περισσότερα όπλα από τη Δύση και τη στήριξη των συμμάχων στη φιλοδοξία του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Ο κ. Ζελένσκι έφθασε σήμερα το απόγευμα μετά από πρόσκληση της σλοβάκας προέδρου Ζουζάνα Τσαπούτοβα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της σλοβακικής προεδρίας Μάρτιν Στρίζινετς.

Οι συζητήσεις στην Μπρατισλάβα αφορούν την «ισχυρή στήριξη σε ό,τι αφορά την άμυνα, την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Ουκρανίας, τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και τη “φόρμουλα της ειρήνης”, τη διμερή συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτηση στο Twitter.

Εύσημα της Μόσχας στον Ερντογάν

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως παρακολουθεί «από πολύ κοντά» τις συνομιλίες του Ζελένσκι, ο οποίος αναμένεται απόψε στην Τουρκία, με τον Ερντογάν, κατά τις οποίες θα συζητηθεί η εν δυνάμει παράταση της συμφωνίας για τις εξαγωγές δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων και θα συνεχίσουμε την εποικοδομητική σύμπραξή μας με την Άγκυρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, χαιρετίζοντας το «ρόλο μεσολαβητή» του Ερντογάν στη σύγκρουση στην Ουκρανία και υπογραμμίζοντας πως ο τούρκος πρόεδρος «έχει καταβάλει επανειλημμένα μεγάλες προσπάθειες για να λύσει διάφορα προβλήματα».

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης πως ο Πούτιν μπορεί να έχει σύντομα συνομιλίες με τον Ερντογάν, αλλά δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...