461
Ενας άνδρας στο Πεκίνο παρακολουθεί τις ειδήσεις για τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν | REUTERS/Thomas Peter

«Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο»: Αρχισαν οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας στα Στενά της Ταϊβάν

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2022, 08:33
Ενας άνδρας στο Πεκίνο παρακολουθεί τις ειδήσεις για τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν
|REUTERS/Thomas Peter

«Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο»: Αρχισαν οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας στα Στενά της Ταϊβάν

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2022, 08:33

Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας άρχισαν την Πέμπτη τα στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας σε τομείς γύρω από την Ταϊβάν: αυτό ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινεζικές αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις που έχουν οργανωθεί ποτέ γύρω από τη νήσο, η οποία έχει δική της κυβέρνηση αλλά το Πεκίνο θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

«Τα γυμνάσια ξεκινούν», θριαμβολόγησε το CCTV μέσω Weibo, του κινεζικού αντίστοιχου του Twitter.

Οι ασκήσεις διεξάγονται σε αντίποινα για την επίσκεψη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊβάν, κάτι που το Πεκίνο εξέλαβε ως βαριά προσβολή και πρόκληση.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν ανακοίνωσαν πως «προετοιμάζονται για πόλεμο χωρίς να επιδιώκουν πόλεμο», καθώς η Κίνα άρχισε σήμερα τα πιο εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν οργανωθεί ποτέ γύρω από το νησί.

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπογραμμίζει πως θα τηρήσει την αρχή της προετοιμασίας για πόλεμο χωρίς την επιδίωξη πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Διεμήνυσε ότι θα αντιδράσει με προσήκοντα τρόπο στις ενέργειες «του εχθρού» στο στενό της Ταϊβάν.

Αυτή η δραστηριότητα των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων πολύ κοντά στις ακτές της Ταϊβάν προκάλεσε τις αναμενόμενες αντιδράσεις της Δύσης.

Από την Ουάσινγκτον, ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, είπε πως η επιλογή της Κίνας να διεξαγάγει στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν δεν δείχνει «υπευθυνότητα», καθώς η κατάσταση θα μπορούσε να εκτραχυνθεί.

«Οταν ένας στρατός διεξάγει σειρά δραστηριοτήτων, που συμπεριλαμβάνουν (…) δοκιμές πυραύλων και γυμνάσια με πραγματικά πυρά (…) η πιθανότητα να υπάρξει επεισόδιο είναι πραγματική», προειδοποίησε ο Τζέικ Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR. «Πιστεύουμε ότι αυτό που κάνει η Κίνα δεν είναι υπεύθυνο», συνέχισε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε σήμερα την «επιθετική δραστηριότητα» της Κίνας στο στενό της Ταϊβάν, κρίνοντας πως δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για αυτή και χαρακτηρίζοντας «πρόσχημα» από πλευράς Πεκίνου την επίσκεψη Πελόσι στην Ταϊπέι.

«Είναι φυσιολογικό και συνηθισμένοι οι κοινοβουλευτικοί των χωρών μας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο Μπορέλ μέσω Twitter από την Πνομ Πενχ, στο περιθώριο συνόδου των υπ. Εξωτερικών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που διεξήχθη στην Πνομ Πενχ, της Καμπότζης

Σε κοινή τους δήλωση, οι υπουργοί Εξωτερικών της ASEAN προειδοποίησαν πως η κατάσταση στην Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει σε «ανοικτές συρράξεις», εκφράζοντας «ανησυχία» για τα στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας.

«Η ASEAN ανησυχεί για τη διεθνή και περιφερειακή αστάθεια, ειδικά για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιφέρεια (…) που μπορεί να οδηγήσουν σε λαθεμένους απολογισμούς, σε σοβαρή σύγκρουση, σε ανοικτές συρράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις μεγάλες δυνάμεις», τόνισαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Συνδέσμου στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Η Καμπότζη, η χώρα που ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία της ASEAN, κάλεσε όλα τα μέρη να επιλέξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...