Οπως είχε κάνει και στο παρελθόν με την υπόθεση της «μικρής Μαρίας» στον Εβρο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, απευθύνεται στην Κομισιόν με επιστολή -την οποία υπογράφουν άλλοι 19 ξένοι συνάδελφοί του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανάμεσά του και η «συνήθης ύποπτη» (εδώ) ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Τiνεκε Στρικ- ζητώντας διερεύνηση των συνθηκών του πολύνεκρου ναυαγίου σε διεθνή ύδατα στα ανοικτά της Πύλου.
Στο κείμενο της επιστολής περιλαμβάνοντται μία σειρά από αιχμές για το Λιμενικό Σώμα, καθώς και κατηγορίες για «ενημερωτικό μπλακ άουτ» από πλευρας των ελληνικών αρχών για το θέμα του ναυαγίου και ταυτόχρονα υιοθετούνται στο σύνολο τους δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης και ρεπορτάζ, όπως αυτό του BBC
Συγκεκριμένα, οι 20 ευρωβουλευτές ζητούν από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, την αρμόδια επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον και την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα τη διεξαγωγή επείγουσας ανεξάρτητης έρευνας για τις ακριβείς συνθήκες του ναυαγίου
Μεταξύ άλλων ζητούν να δοθεί στη δημοσιότητα το οπτικό υλικό που έχει στην κατοχή του το Λιμενικό Σώμα από την επιχείρηση στην περιοχή όπου βυθίστηκε τελικά το δουλεμπορικό.
Η επιστολή βρίθει λανθασμένων στοιχείων, τόσο ως προς τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων στο αλιευτικό σκάφος, όσο και για τον αριθμό των διασωθέντων. «Συνολικά 850 άνθρωποι επέβαιναν στο πλοίο όταν αυτό βυθίστηκε, ενώ μόνο 67 άνθρωποι διασώθηκαν», αναφέρεται χαρακτηριστικά (όταν οι διασωθέντες είναι 104 και κατά δήλωσή τους στο σκάφος επέβαιναν έως 700 άτομα).
Παράλληλα οι υπογράφοντες ευρωβουλευτές επικαλούνται μαρτυρίες επιζώντων «οι οποίες αντικρούουν την επίσημη εκδοχή για τους λόγους του συμβάντος και τις συνθήκες που συνέβησαν» υποστηρίζοντας ότι μίλησαν σε βουλευτές και δημοσιογράφους που κατάφεραν να «παρακάμψουν το πλήρες ενημερωτικό μπλακ άουτ».
Οπως προαναφέρθηκε, στο κείμενο ξεχωρίζουν οι αιχμές κατά του Λιμενικού Σώματος και οι ισχυρισμός ότι «το πλοίο βυθίστηκε αφού επιχειρήθηκε να ρυμουλκηθεί από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα», ενώ τίθεται και το ερώτημα της μη παρέμβασης του ελληνικού Λιμενικού Σώματος πολλές ώρες νωρίτερα από το ναυάγιο, ισχυριζόμενοι ότι «οι επιζώντες ζητούσαν βοήθεια».
«Υπό αυτές τις συνθήκες και δεδομένης της κλίμακας της ανθρώπινης τραγωδίας, καλούμε την Επιτροπή να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα και να ζητήσει από τις ελληνικές αρχές το υλικό από την επιχείρηση. Για τον ίδιο σκοπό, καλούμε επίσης την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποστολή επείγουσας αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα», καταλήγουν στην επιστολή τους οι υπογράφοντες ευρωβουλευτές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News