350
| In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ οι διαγραφές Τζουμάκα, Σκουρλέτη, Φίλη και Βίτσα

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2023, 22:01
|In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ οι διαγραφές Τζουμάκα, Σκουρλέτη, Φίλη και Βίτσα

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2023, 22:01

Τη γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, του οργάνου δηλαδή στο οποίο ανήκουν οι Στέφανος Τζουμάκας, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης και Δημήτρης Βίτσας, ζήτησε η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, η οποία συνεδρίασε την Παρασκευή για το θέμα της παραπομπής των τεσσάρων στελεχών από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, κατά την ίδια συνεδρίαση, η οποία διήρκησε περισσότερες από τρεις ώρες, ορίστηκαν τέσσερις τριμελείς υποεπιτροπές, καθεμία από τις οποίες θα εξετάσει την υπόθεση ενός και μόνο από τα τέσσερα στελέχη. Θα μελετήσουν το υλικό που υπάρχει, ενώ θα κληθούν και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Εν συνεχεία θα γίνουν οι τέσσερις εισηγήσεις από τις αντίστοιχες υποεπιτροπές προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία θα προχωρήσει, ανάλογα με την κάθε εισήγηση, τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Επιτροπή έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει τον Νοέμβριο.

Νωρίτερα, ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, είχε τονίσει ότι η διαδικασία ενδέχεται να είναι μακρά.

Σχετικά με τις διαγραφές, ο κ. Σπουρδαλάκης εξήγησε ότι η απόφαση πρέπει να είναι υπέρ από τα 2/3 του σώματος, δηλαδή απαιτούνται δέκα ψήφοι από τα 15 μέλη της Επιτροπής. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος διαγραφής ή αναστολής κομματικής ιδιότητας.

Ερωτηθείς, τέλος, για το γεγονός ότι οι εισηγήσεις για τις διαγραφές είναι του προέδρου, ο κ. Σπουρδαλάκης απάντησε ότι «απολύτως καμία δέσμευση δεν υπάρχει από την Επιτροπή». «Ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται, σύμφωνα με το Καταστατικό και τον Κώδικα Δεοντολογίας και Λειτουργίας της Επιτροπής. Δεν υπάρχει άλλη δέσμευση» τόνισε (αναλυτικά οι δηλώσεις του εδώ).

Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν μεσούσης της επιχείρησης της Κουμουνδούρου να πέσουν οι τόνοι στο εσωκομματικό πεδίο, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις Κασσελάκη κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου της Πέμπτης.

Η θέση του περιβάλλοντος του νέου προέδρου, πάντως, την οποία δεν επανέλαβε ο ίδιος μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ και την άφιξη του στην Ελλάδα, «η λογική του εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ (…) συντηρείται από δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών». Τα στελέχη αυτά «κινούνται αντικαταστατικά, έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει τον σχεδιασμό νέου κόμματος με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...