518
Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την άφιξή του στην Κάλυμνο το πρωί της Πέμπτης | kalymnos-news.gr

Στην Κάλυμνο ο Χαρδαλιάς – ανησυχία για Ανδρο και Χίο

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 14:07
Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την άφιξή του στην Κάλυμνο το πρωί της Πέμπτης
|kalymnos-news.gr

Στην Κάλυμνο ο Χαρδαλιάς – ανησυχία για Ανδρο και Χίο

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 14:07

Η Κάλυμνος, την οποία επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, είναι το αντιπαράδειγμα. Ενα νησί που μετρά δύο εβδομάδες σκληρού lockdown λόγω της αμεριμνησίας και της μη τήρησης των μέτρων το Πάσχα και τώρα χάνει το άνοιγμα του τουρισμού.

Αλλά η Κάλυμνος δεν είναι το μόνο νησί που έχει πρόβλημα με έξαρση της Covid-19, την ώρα που το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και η χώρα ποντάρει στον τουρισμό, με βασικό ατού το αρχιπέλαγός της.

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο επικαιροποιημένος επιδημιολογικός χάρτης τον οποίο κατήρτησαν την Τετάρτη οι ειδικοί επιστήμονες περιλαμβάνει ορισμένα νησιά στις Κυκλάδες και στο Ανατ. Αιγαίο όπου καταγράφεται ανησυχητική ανοδική τάση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Κατραμάνη, ξεχωρίζουν η Ανδρος και η Χίος και εκεί η Πολιτική Προστασία και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης προσπαθούν να τηρούνται τα μέτρα και να μην υπάρχουν υπερβάσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Πάντως τόσο η Ανδρος όσο και η Χίος κατέγραψαν την Τετάρτη, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, από δύο νέα κρούσματα κορονοϊού. Η δε Ανδρος ολοκληρώνει στα τέλη Μαΐου τον εμβολιασμό του πληθυσμού της, καθώς είναι νησί κάτω των 10.000 κατοίκων και προηγήθηκε του σχεδίου «Γαλάζια Ελευθερία».

Η Κάλυμνος πλήρωσε ακριβά τη μη τήρηση των μέτρων και ο κ. Χαρδαλιάς κατά την επίσκεψή του στο νησί είπε ότι η άρση του αυστηρού lockdown θα γίνει την προσεχή Δευτέρα 24 Μαΐου, μόνο εφόσον συνεχιστεί η μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταέις ημέρες.

Διαμήνυσε, ωστόσο, ο υφυπουργός ότι η επιστροφή στην κανονικότητα δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Τον κ. Χαρδαλιά συνόδευαν στην Κάλυμνο ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Στο νησί παρέμεινε η ειδική ομάδα διαχείρισης, στην οποία μετέχουν οι καθηγητές Λοιμωξιολογίας, μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, Θεοκλής Ζαούτης και Χαράλαμπος Γώγος.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στο Επαρχείο Καλύμνου, ο υφυπουργός ανέφερε ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν μείωση των κρουσμάτων, τονίζοντας πως αν αυτή η μείωση συνεχιστεί, η Κάλυμνος θα επιστρέψει στην κανονικότητα από τη Δευτέρα.

Οπως ανακοίνωσε το επαρχείο Καλύμνου, στη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Χαρδαλιά, συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, ο διευθυντής της 2ης ΥΠΕ, Χρήστος Ροϊλός, ο έπαρχος κ. Μουσελλής, ο δήμαρχος Καλυμνίων, κ. Διακομιχάλης, εκπρόσωποι του νοσοκομείου Καλύμνου, των σωμάτων ασφαλείας και του Εμπορικού Συλλόγου Καλύμνου και στη διάρκειά της παρουσιάστηκε από τον κ. Χαρδαλιά η κατάσταση του νησιού από επιδημιολογικής απόψεως.

Στη σύσκεψη τέθηκαν θέματα των επαγγελματικών τάξεων που έχουν πληγεί, όπως και τα θέματα που αφορούν τη σχολική κοινότητα και κυρίως των παιδιών που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις. Παράλληλα, ζητήθηκε η ενίσχυση του Νοσοκομείου Καλύμνου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και με ένα ασθενοφόρο όχημα. Την ίδια στιγμή, στο νοσοκομείο γινόταν ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με τους επιδημιολόγους και τη διοίκηση και την ιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου. «Η επόμενη μέρα θα πρέπει να μας βρει προσηλωμένους στα υγειονομικά πρωτόκολλα, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την ασφάλεια τη δική μας και του νησιού μας ολόκληρου» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο έπαρχος Καλύμνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...