222
Η φωτογραφία της Σαρμπάτ Γκούλα που ανέδειξε την προσφυγική κρίση του Αφγανιστάν το 1984 | Steve McCurry

Στην Ιταλία βρίσκεται πια το «κορίτσι με τα πράσινα μάτια» από το Αφγανιστάν

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2021, 20:28
Η φωτογραφία της Σαρμπάτ Γκούλα που ανέδειξε την προσφυγική κρίση του Αφγανιστάν το 1984
|Steve McCurry

Στην Ιταλία βρίσκεται πια το «κορίτσι με τα πράσινα μάτια» από το Αφγανιστάν

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2021, 20:28

Η Σάρμπατ Γκούλα, η κοπέλα με τα εκφραστικά πράσινα μάτια από το Αφγανιστάν που είχε απαθανατίσει σε μια εμβληματική φωτογραφία ο Στιβ ΜακΚάρι, έφτασε την Πέμπτη στην Ιταλία από τη χώρα της. Είναι πλέον 49 ετών, αλλά μοιάζει μεγαλύτερη, έπειτα από μια ζωή με κακουχίες.

Όπως ανακοίνωσε η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης, έπειτα από έκκληση ιταλικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, η Γκούλα έφτασε αεροπορικώς στην Ιταλία, στα πλαίσια του ευρύτερου προγράμματος μεταφοράς αφγανών πολιτών και της υποδοχής και ένταξής τους σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας.

Η γυναίκα αυτή, που με την εμβληματική φωτογραφία της συμβόλισε τους διχασμούς και τις περιπέτειες της χώρας της, αμέσως μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν είχε απευθύνει έκκληση για βοήθεια, ώστε να μπορέσει να φύγει από το Αφγανιστάν.

Η Σαρμπάτ Γκούλα το 2016 κατά την επίσκεψή της στον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκάνι | REUTERS/Stringer/File Photo/File Photo

Η 12χρονη Σαρμπάτ Γκούλα έγινε σύμβολο του αφγανικού λαού που υπέφερε το 1984, όταν δημοσιεύτηκε η φωτογραφία του ΜακΚάρι. Αυτή η φωτογραφία βοήθησε την Σαρμπάτ, μεγαλώνοντας, να βγάλει μία πλαστή πακιστανική ταυτότητα για να μπορέσει να παραμείνει στο Πακιστάν και να αποκτήσει και άλλα δικαιώματα. Ωστόσο την έβαλε σε περιπέτειες, διότι οι Αρχές ανακάλυψαν την πλαστή ταυτότητα τον Αύγουστο του 2015 και την μπλόκαραν. Η Γκούλα βρέθηκε μάλιστα κατηγορούμενη για την έκδοση πλαστού εγγράφου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...