603
Οι Ιάπωνες καλούνται να γελούν καθημερινά, ακόμη και αν δεν έχουν δει ή ακούσει κάτι αστείο | Shutterstock

Στην Ιαπωνία το γέλιο γίνεται υποχρεωτικό… με διάταγμα

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2024, 09:32
Οι Ιάπωνες καλούνται να γελούν καθημερινά, ακόμη και αν δεν έχουν δει ή ακούσει κάτι αστείο
|Shutterstock

Στην Ιαπωνία το γέλιο γίνεται υποχρεωτικό… με διάταγμα

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2024, 09:32

Συχνά η Ιαπωνία τραβά τα φώτα της δημοσιότητας λόγω διαφόρων παράξενων ή ακατανόητων από άλλες χώρες και πολιτισμούς κανόνων με τους οποίους καλούνται να ζήσουν οι πολίτες της, είτε πρόκειται για νόμους τους κράτους είτε για άτυπες συμπεριφορές ενταγμένες στην κουλτούρα της χώρας.

Αυτή τη φορά, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, πρόκειται για ένα νέο διάταγμα. Συγκεκριμένα, το συντηρητικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, που κατέχει την πλειοψηφία στην τοπική συνέλευση του νομού Γιαμαγκάτα, στη βόρεια Ιαπωνία, πρότεινε προς ψήφιση νόμο που θα υποχρεώνει τους πολίτες να γελούν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, επειδή σύμφωνα με κάποιες μελέτες το γέλιο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Τα μέλη της νομαρχιακής συνέλευσης αποδέχτηκαν την πρόταση και ψήφισαν το σχετικό διάταγμα. Υπήρξαν όμως και αντιδράσεις από εκείνους που επιμένουν ότι το γέλιο δεν μπορεί να μπει σε κανόνες και ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται τα δικαιώματα των ανθρώπων που –για όποιους προσωπικούς λόγους– δεν είναι κεφάτοι.

Η ημέρα γέλιου και οι αντιδράσεις

Το διάταγμα ορίζει ότι οι πολίτες τoυ νομού Γιαμαγκάτα «θα εμβαθύνουν την κατανόησή τους για τις ευεργετικές επιπτώσεις του γέλιου στην υγεία και θα καταβάλουν προσπάθειες να διαμορφώσουν την ψυχική και σωματική υγεία τους γελώντας μία φορά την ημέρα». Επίσης, δίνει εντολή στις επιχειρήσεις να «αναπτύξουν ένα εργασιακό περιβάλλον γεμάτο γέλιο» και ορίζει την όγδοη ημέρα κάθε μήνα ως «ημέρα γέλιου».

Αυτό όμως εξόργισε την τοπική αντιπολίτευση, η οποία επικαλείται τη συνταγματική προστασία. «Το να γελάς ή να μη γελάς είναι ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Το Σύνταγμα εγγυάται την ελευθερία της σκέψης και της πίστης κάθε ατόμου» δήλωσε ο Τόρου Σέκι, βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιαπωνίας.

Ο Σατόρου Ισιγκούρο, μέλος του συνασπισμού Νομαρχιακή Πολιτική Λέσχη, είπε ότι το διάταγμα κάνει διακρίσεις σε βάρος ανθρώπων που για διαφόρους λόγους δεν γελούν. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων έχουν δυσκολίες στο γέλιο, λόγω ασθένειας για παράδειγμα, δεν πρέπει να υπονομεύονται» σημείωσε.

Μία από τις πιο οργισμένες αντιδράσεις προήλθε από τον Σιγκέρου Μιναμίνο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Kyushu και ειδικό στο ιαπωνικό Σύνταγμα: «Για να το συνοψίσω: μην είσαι γελοίος. Δεν είναι δική σου δουλειά. Πιστεύω ότι είναι καλό να γελάς τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, αλλά αυτό εξαρτάται από τις προσωπικές μου απόψεις και αξίες. Δεν είναι κάτι που πρέπει να παραγγέλνει ή να προτείνει μια νομαρχιακή συνέλευση».

Η αιτία

Το όλο ζήτημα ξεκίνησε από μια επιστημονική εργασία ομάδας της Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γιαμαγκάτα,που δημοσιεύθηκε πριν από πέντε χρόνια στην επιθεώρηση Journal of Epidemiology. Με τίτλο «Συσχετισμοί συχνότητας γέλιου με κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία και συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων στον γενικό πληθυσμό», παρουσίαζε ενδιαφέροντα στοιχεία για τα οφέλη του έντονου γέλιου στην υγεία.

Στην έρευνα όπου βασίστηκαν οι επιστήμονες, 17.152 άτομα ηλικίας 40 ετών και κάτω είχαν απαντήσει σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συχνότητα που γελούσαν, ενώ η κατάσταση της υγείας τους είχε παρακολουθηθεί για αρκετά χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ανέφεραν ότι γελούσαν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα από εκείνους που το έκαναν λιγότερο από μία φορά τον μήνα – λαμβάνοντας, βεβαίως, υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η μελέτη τους έχει τους περιορισμούς της. «Ως γέλιο ορίσαμε το δυνατό γέλιο, αφήνοντας απ’ έξω τα γελάκια και τα χαμόγελα. Ομως έστω και έτσι τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η αύξηση της συχνότητας του γέλιου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και να ευνοήσει τη μακροζωία» ανέφεραν.

Η Γιαμαγκάτα δεν είναι η μόνη ιαπωνική νομαρχία που έχει θεσπίσει νομοθεσία για το γέλιο. Το Χοκάιντο έχει ορίσει την 8η Αυγούστου  «ημέρα γέλιου» επειδή η 8/8 προφέρεται στα ιαπωνικά «χαχα». Η Οσάκα έχει επίσης εισαγάγει προγράμματα γέλιου για λόγους υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...