Ο κόσμος διψούσε για ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου. Μέχρι προχθές, υπήρχε δράση μόνο στα πρωταθλήματα της Νότιας Κορέας, της Νικαράγουας, των Νήσων Φερόε, της Κινεζικής Ταϊπέι, του Τουρκμενιστάν και -από τα ευρωπαϊκά- της Λευκορωσίας (που δεν διακόπηκε ούτε μια μέρα στη διάρκεια της πανδημίας). Ετσι, οι εικόνες από την επανέναρξη της Μπουντεσλίγκα ταξίδεψαν σε πάνω από 160 χώρες. Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παράλληλη μετάδοση των αγώνων του Σαββάτου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της γερμανικής λίγκας.
Στην ίδια τη Γερμανία, καταγράφηκε ρεκόρ τηλεθέασης. Οι 3,7 εκατομμύρια φίλαθλοι που πλήρωσαν (pay-per-view) για να δουν κάποιο ματς στη συνδρομητική πλατφόρμα του Sky, είναι υπερδιπλάσιοι σε σχέση με τον μέσο όρο των 25 προηγούμενων (προ της διακοπής) αγωνιστικών. Αλλοι 2,5 εκατ. απόλαυσαν ένα μέρος του προγράμματος εντελώς δωρεάν: σε ελεύθερη τηλεοπτική συχνότητα, ή μέσω Διαδικτύου.
Παρά τις 66 μέρες αποχής από τους αγώνες, οι ομάδες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διαφημίσουν το γερμανικό ποδόσφαιρο στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό κοινό που είχε, ποτέ. Σε οκτώ παιχνίδια σημειώθηκαν 22 γκολ (σχεδόν τρία ανά ματς). Κι όμως, ο χρόνος που κύλησε χωρίς μπάλα άφησε έντονα τα σημάδια του. Στις πέντε αναμετρήσεις που άρχισαν στις 16:30 του Σαββάτου, χρειάστηκε να περάσουν 29 λεπτά μέχρι να δούμε το πρώτο γκολ (το πέτυχε ο Ερλινγκ Χάαλαντ της Ντόρτμουντ), κάτι που δεν συμβαίνει συχνά στη Γερμανία. Αρκετοί παίκτες εμφανίστηκαν ντεφορμέ στην τελική προσπάθεια. Η Λειψία ξόδεψε 22 (τελικές) για να σκοράρει μόνο μια φορά. Στο δικό της παιχνίδι, η Φορτούνα είχε τέσσερα δοκάρια και «κόλλησε» στο 0-0.
Η δίμηνη -και βάλε- διακοπή είχε κι άλλη μια (αναμενόμενη) συνέπεια. Οι έξι πρώτοι αγώνες της επανεκκίνησης, το Σάββατο, άφησαν πίσω τους οκτώ τραυματίες! Ο πιο άτυχος απ’ όλους ήταν ο Τζιοβάνι Ρέινα. Ο αμερικανός ποδοσφαιριστής, που θα εμφανιζόταν για πρώτη φορά στην αρχική ενδεκάδα της Μπορούσια Ντόρτμουντ, ήταν έτοιμος να γράψει ιστορία. Σε ηλικία 17 ετών και 185 ημερών θα γινόταν ο νεαρότερος παίκτης που έπαιξε ως βασικός στην Μπουντεσλίγκα. Αλλά υπέστη μυϊκό τραυματισμό… στην προθέρμανση.
Ο μόνος που έμοιαζε σαν να μην πέρασε μια μέρα από τον προηγούμενο αγώνα του, ήταν το «παιδί – θαύμα» της Ντόρτμουντ. Ο Χάαλαντ σκόραρε το δέκατο τέρμα του στην Μπουντεσλίγκα, έχοντας παίξει -στο σύνολο- μόλις 541 λεπτά. Για τον 19χρονο νορβηγό φορ «δεν υπάρχει εμβόλιο», όπως έγραψε στο εμπνευσμένο πρωτοσέλιδό της η AS. Το γκολ του, το πρώτο στην Ευρώπη του κορονοϊού, το πανηγύρισε με τους συμπαίκτες του από απόσταση. Σε γενικές γραμμές, το υγειονομικό πρωτόκολλο τηρήθηκε με την περιλάλητη γερμανική πειθαρχία σε όλα τα γήπεδα. «Καταργήθηκε» μόνο μια στιγμή, εξαιτίας των ασυγκράτητων συναισθημάτων που μπορεί να προκαλέσει μια στιγμή ποδοσφαιρικής μαγείας.
Το απίθανο γκολ του Ματέους Κούνια (ο Βραζιλιάνος πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του για να «γράψει» το 0-3 της Χέρτα στην έδρα της Χόφενχαϊμ) πανηγυρίστηκε α λα παλαιά, με δάχτυλα στο στόμα, αγκαλιές και φιλιά. «Ελπίζω πως οι άνθρωποι εκεί έξω θα δείξουν κατανόηση, γιατί τα συναισθήματα είναι μέρος του ποδοσφαίρου», δικαιολογήθηκε μετά το ματς ο Λαμπαντία, προπονητής των Βερολινέζων.
Είναι αδύνατον να… αποστειρώσεις έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Και τάκλιν έγιναν, σε όλα τα ματς, και μάχες κεφάλι με κεφάλι, και «αγκαλιάσματα» μέσα στις αντίπαλες περιοχές. Αλλά, αυτό που -πρωτίστως- μας δίδαξε το restart της Μπουντεσλίγκα, είναι ότι οι θεατές στην εξέδρα ομορφαίνουν το σπορ περισσότερο κι από την πεμπτουσία του: τα γκολ.
Η μόνη εμπειρία των Γερμανών από αγώνα κεκλεισμένων των θυρών ήταν το τελευταίο παιχνίδι του πρωταθλήματός τους πριν από τη διακοπή (Γκλάντμπαχ – Κολωνία στις 11 Μαρτίου). Το ποδόσφαιρο της σιωπής, αυτό το Σαββατοκύριακο, πολύ τους κακοφάνηκε. Θα αργήσουν να το συνηθίσουν. Τα «όλε» των παικτών της Ντόρτμουντ μπροστά στο (άδειο) «πέταλο» των οργανωμένων οπαδών, στο «Σιγκνάλ Ιντούνα Παρκ», ήταν μια εικόνα σουρεαλιστική. Νωρίτερα, ο σκόρερ του τρίτου γκολ στο ματς εναντίον της Σάλκε, Τοργκάν Αζάρ, είχε τρέξει προς την εξέδρα για να πανηγυρίσει με τους φιλάθλους (που δεν υπήρχαν), προκαλώντας το γέλιο.
Στην Ισπανία, τα ματς που διεξήχθησαν χωρίς θεατές είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ενα στο «Καμπ Νου» (Μπαρτσελόνα – Λας Πάλμας), την εποχή των βίαιων ταραχών στη Βαρκελώνη λόγω του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, ένα στο «Μπερναμπέου» (η Ρεάλ υποδεχόταν τη Νάπολι του Μαραντόνα και ήταν τιμωρημένη από την UEFA), κι άλλα δύο, Κυπέλλου, που διακόπηκαν για ρίψη αντικειμένων και συνεχίστηκαν άλλη μέρα. Στην Αγγλία, οι εξέδρες δεν άδειασαν ούτε στην εποχή του πιο βάρβαρου χουλιγκανισμού.
Ετσι, ο ποδοσφαιρικός κόσμος έχει αρχίσει να αναζητεί… υποκατάστατα θεατών. Στον κυριακάτικο αγώνα της Κολωνίας με τη Μάιντς, οι γηπεδούχοι γέμισαν τα καθίσματα του γηπέδου με φανέλες που φορούν οι οπαδοί τους και κουκλάκια. Η Ντόρτμουντ σκοπεύει να τοποθετήσει χάρτινα ομοιώματα φιλάθλων, που θα έχουν πληρώσει εικονικό εισιτήριο 19 ευρώ, για να δουν τη μορφή τους στις εξέδρες. Κάποιοι άλλοι σύλλογοι σκέφτονται να κάνουν το ίδιο με ανδρείκελα, που θα κρατούν πλακάτ με συνθήματα ή μηνύματα των χορηγών.
Σύμφωνα με τους Times, στην Αγγλία θα μεταδίδουν από τα μεγάφωνα των γηπέδων ιαχές και επευφημίες, όπως κάνουν κάποιες κωμικές σειρές με τα ψεύτικα γέλια, και κάποια τηλεπαιχνίδια ή σόου με τα ψέτικα χειροκροτήματα. Οπως αποκάλυψε η Daily Mail, τα τηλεοπτικά κανάλια Sky Sports και BT Sport εξετάζουν το ενδεχόμενο να «ντύνουν» τις μεταδόσεις τους με ηχογραφημένο φυσικό ήχο από παλαιότερους αγώνες.
Στη Δανία, που επιστρέφει στη δράση στις 28 Μαΐου, η Ααρχους θα εγκαινιάσει την πρώτη εικονική εξέδρα, εγκαθιστώντας στο γήπεδό της 22 γιγαντοοθόνες, στις οποίες θα εμφανίζονται πρόσωπα οπαδών που θα παρακολουθούν το παιχνίδι από το σπίτι τους. Οι virtual θεατές θα μπορούν να είναι και οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας, ή «ουδέτεροι». Τα «εισιτήρια» θα διατίθενται (δωρεάν) από τον ιστότοπο του συλλόγου.
Δεν αντέχεται, η ερημιά της εξέδρας. Επιπλέον, οι θεατές ενός αγώνα δεν είναι μόνο… καλλωπιστικοί. Αποτελούν πηγή δύναμης για την ομάδα τους. Αυτό το Σαββατοκύριακο στη Γερμανία, σε οκτώ ματς, η Ντόρτμουντ ήταν η μόνη γηπεδούχος που κατάφερε να νικήσει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News