Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η σχεδιαζόμενη εδώ και καιρό επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα, σε μια προσπάθεια να οριστεί το βασικό πλαίσιο, ο οδικός χάρτης μέχρι Ελλάδα και Τουρκία να φθάσουν στη συζήτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα υποδεχθεί τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα, επιβεβαίωσαν την Τρίτη διπλωματικές πηγές.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του, ο κ. Γεραπετρίτης έχει διευκρινίσει, σε συνέντευξή του (εδώ) προ ημερών, ότι αρχικά θα τεθούν τα ζητήματα σε τεχνικό επίπεδο, και στη συνέχεια, ανάλογα με την εξέλιξη της συζήτησης, θα γίνουν οι επόμενες ενέργειες.
Από το 2002 έχουν πραγματοποιηθεί 64 κύκλοι διερευνητικών επαφών με θέμα την οριοθέτηση και τίθεται το ερώτημα εάν κέρδισε η Ελλάδα κάτι ή αν φτάσαμε κοντά στην οριοθέτηση. «Η απάντηση είναι όχι», παραδέχθηκε. Παραμένουμε στάσιμοι και οι τουρκικές αξιώσεις έχουν μεγαλώσει και έγιναν εντονότερες οι πιέσεις.
Σήμερα –τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης– η απάντηση είναι ότι θέλουμε να πιάσουμε το νήμα με μια διαφορετική προσέγγιση που θα στηρίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και την κοινή βούληση, αλλά και στο διεθνές δίκαιο. Η εντολή που λάβαμε από τους δυο ηγέτες, επεσήμανε, είναι να διερευνήσουμε εάν είναι δυνατόν να θέσουμε ένα κοινό πλαίσιο, στο οποίο θα στηριχθεί η συζήτηση για οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, που θα στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο. Εάν υπάρξει συμφωνία σε αυτά «τότε και μόνο τότε θα πάμε στους ηγέτες να λάβουμε εντολή να προχωρήσουμε και επί των χαρτών. Αν δεν έχουμε κοινή κατανόηση δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», ξεκαθάρισε.
Ομοίως –και παρά την επιδίωξη της τουρκικής πλευράς να μπουν στο τραπέζι όχι μόνο οι θαλάσσιες ζώνες, αλλά «πακέτο» όλες οι αξιώσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο, δηλαδή κυριαρχία νησιών, «γκρίζες ζώνες» κ.τ.λ.– ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατέστησε σαφές προς πάσα κατεύθυνση (εντός και εκτός συνόρων) ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει να τεθούν ζητήματα κυριαρχίας είτε στον διάλογο με την Τουρκία, είτε στη διεθνή δικαιοδοσία (Χάγη).
Αυτά τα θέματα, είπε, είναι εκτός συζήτησης και θα ήταν λόγος να σταματήσουμε κάθε περαιτέρω συζήτηση, για να επαναλάβει ότι από ελληνικής πλευράς δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση απέναντι στην Τουρκία.
«Ολιστική προσέγγιση» θέλει ο Ερντογάν
Από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη Φιντάν στην Αθήνα, είχε μιλήσει και πάλι για «ολιστική προσέγγιση» στα θέμα του Αιγαίου:
«Ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα μεταβεί στην Ελλάδα και θα έχει συνομιλίες για αυτά τα θέματα. Θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα με βάση την ολιστική μας προσέγγιση σχετικά με το Αιγαίο. Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο γειτονικές χώρες με ιστορικούς δεσμούς. Η αρχή της καλής γειτονίας είναι το κλειδί της φόρμουλας που θα αποφέρει οφέλη και στις δύο χώρες. Πιστεύω ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας κινούνται προς καλύτερες μέρες σε αυτόν τον θεμελιώδη άξονα. Από την αρχή προσεγγίζουμε τα θέματα της ατζέντας και των δύο χωρών με επίκεντρο τη λύση.
»Λέμε, “δύο χώρες μπορούν να επιδείξουν τη βούλησή τους για λύση και να αφήσουν πίσω τα προβλήματα”. Θέλουμε εδώ και καιρό οι δικαιοδοσίες στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο να καθορίζονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Ως περιφερειακές χώρες, μπορούμε μόνο να αυξήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα και να μειώσουμε τους κινδύνους συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας. Επιδιώκουμε τη δικαιοσύνη. Οπως δεν έχουμε βλέψεις κανενός, είμαστε επίσης απόλυτα αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News