411
O υπ. Αμυνας Νίκος Δένδιας παρακολουθεί τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση | INTIMENEWS/ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Στην άσκηση «Trojan Footprint» ο Δένδιας

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2024, 11:16
O υπ. Αμυνας Νίκος Δένδιας παρακολουθεί τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση
|INTIMENEWS/ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Στην άσκηση «Trojan Footprint» ο Δένδιας

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2024, 11:16

Στη Media Day της άσκησης «Trojan Footprint», στο Λευκαντί Ευβοίας, βρέθηκε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη.

«Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε το εξαιρετικό επίπεδο επαγγελματισμού απόψε των δικών μας Ειδικών Δυνάμεων αλλά και των Ειδικών Δυνάμεων των φίλων χωρών που βρέθηκαν εδώ και εκπαιδεύτηκαν μαζί μας, για μια συνεργασία που στοχεύει στην εξασφάλιση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ευημερίας των κρατών και των λαών μας, σε έναν πολύπλοκο, επικίνδυνο και ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο. Πριν από λίγες ώρες ήμουν μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Χούπη και τον Αρχηγό του Ναυτικού Αντιναύαρχο Κατάρα, στον Κόλπο του Άντεν, κάτω από την Ερυθρά Θάλασσα, στην ελληνική φρεγάτα ΥΔΡΑ που επιχειρεί εκεί για να προστατεύσει τη ναυσιπλοΐα. Αυτό που είναι ο στόχος όλων μας, είναι να διασφαλίσουμε συνθήκες ειρήνης και ανάπτυξης στις κοινωνίες μας και επίσης να κάνουμε ξεκάθαρο ότι οποιασδήποτε απόπειρα ρεβανσισμού δεν μπορεί να έχει έδαφος στον 21ο αιώνα» δήλωσε ο υπουργός.

 

O Νίκος Δένδιας μιλώντας στο στρατιωτικό προσωπικό που συμμετέχει στην άσκηση «Trojan Footprint» στην Εύβοια (ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Η άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «Trojan Footprint», εντάσσεται στο πλαίσιο της διεξαγωγής της άσκησης του ΝΑΤΟ «Steadfast Defender-24» και συμμετέχουν μαζί με την Ελλάδα,  Αλβανία, Βουλγαρία,  Γαλλία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ,  Ιταλία και Μαυροβούνιο.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, με στόχο την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, καθώς και τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας σε επίπεδο διεξαγωγής αντικειμένων Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την εξουδετέρωση παραστρατιωτικής οργάνωσης και τη σύλληψη του επικεφαλής της.

Αρχικά δύο ελικόπτερα OH-58 Kiowa Warrior, σε συνεργασία με στοιχείο Ελεγκτών Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) προσέβαλαν από αέρος στόχους, όπου ήταν αγκυροβολημένο το πλοίο της παραστρατιωτικής οργάνωσης με τον επικεφαλής της.

Την ίδια ώρα, ομάδα εφόδου καταρριχήθηκε με τη μέθοδο fast rope στο κατάστρωμα του αγκυροβολημένου πλοίου από ελικόπτερο NH-90, ενώ προσέγγισαν και 2 ταχύπλοα σκάφη τύπου Viking με δεύτερη ομάδα εφόδου,  για την εξουδετέρωση της εχθρικής απειλής.

Τότε ενεργοποιήθηκε η εχθρική δύναμη ταχείας αντίδρασης. Προς αντιμετώπισή της έσπευσε εφεδρεία με οχήματα η οποία αποβιβάσθηκε από ελικόπτερο CH-47D Chinook και ενισχύθηκε από ειδικά επιπλέον οχήματα.

Ακολούθησε εκκαθάριση της εγκατάστασης από ομάδα εφόδου και εύρεση του επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης, ο οποίος συνελήφθη και απομακρύνθηκε από την περιοχή αερομεταφερόμενη πλατφόρμα και ελικόπτερο CH-47D Chinook.

Η «Trojan Footprint» διεξάγεται από 28 Φεβρουαρίου έως 15 Μαρτίου 2024 σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...