628
| InTime

Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση ζητάει διερεύνηση ποινικών ευθυνών Πανούση

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2015, 13:14

Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση ζητάει διερεύνηση ποινικών ευθυνών Πανούση

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2015, 13:14

Την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη επισκέφθηκαν το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Οι αρχικές πληροφορίες έλεγαν πως σκοπός της επίσκεψης ήταν να καταθέσουν όσα στοιχεία γνωρίζουν για τις καταγγελίες του Γιάννη Πανούση. Τελικά, αμφότεροι κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά η οποία, μάλιστα, δεν απευθύνεται μόνο κατά του κ. Πανούση – το όνομά του οποίου επίσης απέφυγαν να εκστομίσουν – αλλά και κατά όσων αναπαράγουν τους διαλόγους-φωτιά. Είναι ενδεικτικό ότι οι δύο υπουργοί δεν ανέφεραν καν τη λέξη «μήνυση» στις δηλώσεις τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες αν και αυτό ήταν που έκαναν στο γραφείο της Ευτέρπης Κουτζαμάνη.

Εξερχόμενοι, ανέφεραν ότι κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για αδικήματα που σχετίζονται με το απόρρητο μυστικών εγγράφων της πολιτείας, υπεξαγωγής εγγράφων και παράβασης μυστικών της πολιτείας.

Οπως διευκρίνισαν οι δύο υπουργοί, το τελευταίο διάστημα δημοσιεύονται διάφορα κείμενα τα οποία δεν γνωρίζουν εάν είναι αληθινά ή όχι, και εάν έχουν τον χαρακτήρα του απορρήτου ή όχι. Τα έγγραφα αυτά, όπως διευκρίνισαν, δημιουργούν ανησυχία και προβλήματα ασφαλείας. Όπως διευκρίνισαν δεν έχει επιβεβαιωθεί αν τα επίμαχα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι γνήσια ή όχι, και για αυτό το λόγο, επιπρόσθετα ζήτησαν από την εισαγγελία να διερευνηθεί αν είναι νόμιμη η απόκτησή τους και αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Ο κύριος Παρασκευόπουλος, σε δήλωσή του, επισήμανε ότι η δημοσιοποίηση εγγράφων είναι «ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες, που ούτε εμείς γνωρίζουμε εάν τα έγγραφα αυτά είναι αληθινά ή όχι και αυτό δημιουργεί ανασφάλεια στην έννομη τάξη».

Ζήτησαν, επίσης, από την εισαγγελική λειτουργό να αναζητηθούν και οι ευθύνες και σε όσους αναπαράγουν ή δημοσιοποιούν τα έγραφα αυτά, τα οποία πιθανά να έχουν τον χαρακτήρα του απορρήτου. Με άλλα λόγια, ζήτησαν να ερευνηθούν και οι ευθύνες των καναλιών, των σάιτ και των άλλων μέσων μαζικής ενημέρωσης που αναπαράγουν διαλόγους μεταξύ φερόμενου πολιτικού από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και κρατουμένου τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ακόμα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την κυρία Κουτζαμάνη, η τελευταία δεν αναφέρθηκε – όπως είπαν οι δύο υπουργοί – στο περιεχόμενο των καταγγελιών του Γιάννη Πανούση, καθώς υπάρχει το απόρρητο της εισαγγελικής έρευνας. Και οι δύο υπουργοί δήλωσαν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους ότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα ερευνήσει το θέμα.

Στο μεταξύ, και κάτω από το βάρος που υφίσταται η κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την κοινή γνώμη, αναμένεται το μεσημέρι να υπάρξει απόφαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με τον χρόνο που θα πρέπει να κληθούν για να ενημερώσουν, ο επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης και ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, με αφορμή τις καταγγελίες του τελευταίου για απειλές κατά της ζωής του.

Την πρόταση έκαναν ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης και ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, οι οποίοι συμμετέχουν στο προεδρείο.
«Ανεξάρτητα από την έρευνα που γίνεται από πλευράς δικαιοσύνης για την υπόθεση, προκύπτουν σοβαρά πολιτικά θέματα τα οποία θα πρέπει η Επιτροπή Θεσμών να διερευνήσει καλώντας τον κ. Ρουμπάτη και τον κ. Πανούση» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου, αποδέχτηκε το αίτημα να προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, αφού όμως προηγουμένως, όπως είπε, «γίνει μια οργανωμένη συζήτηση ώστε η κλήτευση του επικεφαλής της ΕΥΠ και του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη να μην γίνει για να καλύψει απλά τη περιέργειά μας για ονόματα ή στοιχεία, αλλά για να γίνει ουσιαστικός διάλογος».

«Το θέμα απασχολεί έντονα τον τύπο και τα Μέσα Ενημέρωσης. Γίνεται από πολλούς συζήτηση και εμείς δεν θα πρέπει να το αναλάβουμε σαν να θέλουμε να το διατηρήσουμε αλλά για να το εξετάσουμε ουσιαστικά» υπογράμμισε η κ. Χριστοδουλοπούλου. «Δεν είναι ούτε ποινικό ούτε διαδικαστικό, αλλά μείζον πολιτικό θέμα αυτό και είναι αδιανόητο να στείλουμε άλλο μήνυμα μην μπορώντας να το διαχειριστούμε παραπέμποντάς το στις καλένδες. Πρέπει άμεσα να το εξετάσουμε» σημείωσε, από την πλευρά του, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...