390
Μια από τις εικόνες που κατέγραψε η κάμερα τω ερευνητών από ορισμένες από τις εκατ. φωλιές στον πυθμένα της Ανταρκτικής και από πάνω τους βρίσκονται πιθανώς τα ψάρια στα οποία ανήκουν αυτές οι φωλιές | Alfred Wegener Institute

Στην Ανταρκτική το μεγαλύτερο «μαιευτήριο» ψαριών στον πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2022, 19:29
Μια από τις εικόνες που κατέγραψε η κάμερα τω ερευνητών από ορισμένες από τις εκατ. φωλιές στον πυθμένα της Ανταρκτικής και από πάνω τους βρίσκονται πιθανώς τα ψάρια στα οποία ανήκουν αυτές οι φωλιές
|Alfred Wegener Institute

Στην Ανταρκτική το μεγαλύτερο «μαιευτήριο» ψαριών στον πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2022, 19:29

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Πολικής και Θαλάσσιας Ερευνας Αλφρεντ Βάγκενερ στη Γερμανία ξεκίνησαν να ερευνούν ένα σημείο της θάλασσας σε νότια περιοχή της Θάλασσας Βέντελ στην Ανταρκτική. Το σημείο αυτό παρουσιάζει ερευνητικό ενδιαφέρον επειδή έχει διαπιστωθεί ότι εξελίσσεται εκεί ένα φαινόμενο κατά το οποίο άνεμοι και θαλάσσια ρεύματα εισάγουν ψυχρές μάζες νερού στην επιφάνεια της θάλασσας. Οι μάζες αυτές αν και ψυχρές προκαλούν διεργασίες που οδηγούν τελικά στην  αύξηση της θερμοκρασίας στα νερά της περιοχής κατά δύο βαθμούς Κελσίου.

Οι ερευνητές θα συνέλεγαν στοιχεία από τα νερά που βρίσκονται σε απόσταση 1,5-2,5 μέτρων από τον πυθμένα. Προηγούμενες έρευνες στην περιοχή αυτή είχαν εντοπίσει μόλις 60 φωλιές αναπαραγωγής ψαριών. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian οι ερευνητές ξεκινώντας την καταγραφή εικόνων στην περιοχή άρχισαν να βλέπουν μεγάλο αριθμό φωλιών αναπαραγωγής γεγονός που τους κίνησε το ενδιαφέρον και αποφάσισαν να σταματήσουν τη συλλογή των δεδομένων που αρχικά ήθελαν να αποκτήσουν και να ξεκινήσουν την εξερεύνηση του πυθμένα.

Η ανακάλυψη

Η εξερεύνηση αποκάλυψε περίπου 60 εκατ. ενεργές φωλιές ψαριών που εκτείνονται σε μια περιοχή 240 χλμ. του πυθμένα. Είναι η μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής ψαριών που γνωρίζουμε στον πλανήτη και οι ειδικοί εκτιμούν ότι επηρεάζει με διαφόρους τρόπους ολόκληρο το οικοσύστημα της Θάλασσας Βέντελ.

«Περιμέναμε να δούμε τον συνήθη πυθμένα της θάλασσας της Ανταρκτικής αλλά τις πρώτες τέσσερις ώρες της έρευνας το μόνο που βλέπαμε ήταν φωλιές ψαριών» αναφέρει ο Οτουν Πούρσερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα ευρήματα της στην επιθεώρηση «Current Biology».

Οπως είναι ευνόητο η έρευνα συνεχίζεται με στόχο να χαρτογραφηθεί αυτό το εντυπωσιακό θαλάσσιο μαιευτήριο και να συλλεχθούν διάφορα στοιχεία που θα βοηθήσουν τους ειδικούς να κατανοήσουν το πώς λειτουργεί ολόκληρο το τοπικό οικοσύστημα.

Μια πρώτη εκτίμηση που κάνουν οι ερευνητές είναι ότι τα ψάρια επιλέγουν την περιοχή αυτή για αναπαραγωγή επειδή η αυξημένη θερμοκρασία των νερών εκεί ευνοεί την όλη διαδικασία. «Οταν τα ψάρια διαισθάνονται ότι ήρθε η ώρα της αναπαραγωγής τους αναζητούν αυτά τα θερμότερα νερά» υποστηρίζει ο Πούρσερ που λέει ότι είναι πολύ πιθανό οι φωλιές αυτές να έχουν εντοπιστεί από διάφορα είδη όπως οι φώκιες που σπεύδουν στην περιοχή και βρίσκουν εύκολη και απεριόριστη ποσότητα τροφής για αυτές. Αν για κάποιο λόγο εξαφανιστούν οι φωλιές μπορεί πιθανώς να εξαφανιστούν και οι φώκιες που ζουν εκεί και γενικότερα να απειληθεί η ισορροπία ολόκληρου του οικοσυστήματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...