Οι Ουκρανοί έχουν λίγες εβδομάδες καιρό για να προσπαθήσουν να ανακτήσουν έδαφος, προτού η έλευση του χειμώνα επιτρέψει στους Ρώσους να υπερασπιστούν ευκολότερα τις θέσεις τους. Το κρύο και οι δύσκολες καιρικές συνθήκες θα επιβραδύνουν τις κινήσεις των Ουκρανών στο πεδίο, όπως εκτιμούν οι ίδιοι. Τουλάχιστον αυτόν τον λόγο επικαλέστηκε ο Ζελένσκι και ζήτησε περισσότερη βοήθεια τώρα και όχι αργότερα από τους αμερικανούς βουλευτές που πήγαν στο Κίεβο και συναντήθηκαν μαζί του το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι Αμερικανοί μάλλον πείστηκαν από τα λόγια του προέδρου της Ουκρανίας.
«Οι επόμενες τρεις με έξι εβδομάδες θα είναι κρίσιμες» δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής της αμερικανικής Βουλής Ανταμ Σμιθ, αναφέροντας όσα άκουσε στο Κίεβο. «Πρέπει να τους βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο». Από τις 24 Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ έχουν ήδη διαθέσει 8,2 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, αλλά υιοθέτησαν την τακτική των «σταδίων», όπως σχολίασε η Corriere della Serra. Δηλαδή δίνουν όπλα στους Ουκρανούς, όπως κάνουν και οι υπόλοιπες ΝΑΤΟϊκές χώρες, μόνο όταν οι Ρώσοι σημειώνουν προόδους στα πεδία των μαχών και όχι νωρίτερα.
Αυτό ισχύει και για τα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, για τα οποία ο Ζελένσκι κομπάζει ότι αλλάζουν την πορεία της σύγκρουσης. Οι Ουκρανοί έχουν ήδη λάβει 16 και θέλουν περισσότερα, ωστόσο, όπως σημείωσαν οι Ιταλοί, «οι Αμερικανοί δεν θέλουν να προκαλέσουν τη Μόσχα». Εξάλλου υπάρχουν κάποια μικρά προβλήματα: οι ουκρανοί φαντάροι είναι ανεκπαίδευτοι σε αυτά, ενώ μπορεί να υπάρξει και θέμα πυρομαχικών. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να στείλει και τα συστήματα ATACM, με βεληνεκές 190 χιλιομέτρων, όμως δεν το πράττει επειδή φοβάται την κλιμάκωση. Αλλά και drones ζητάει από τις ΗΠΑ ο Ζελένσκι, ως εναλλακτική λύση.
Οι αξιωματούχοι του Κιέβου είπαν στους αμερικανούς βουλευτές ότι είναι πρόθυμοι να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία αφού πρώτα ανακτήσουν έδαφος στον Νότο. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ξεγράψει το Ντονμπάς, όπου η ρωσική κυριαρχία δεν αμφισβητείται. Συνεπώς ο Ζελένσκι θέλει να ανακαταλάβει τη Χερσώνα, τη μόνη πόλη που κατέλαβαν οι Ρώσοι πέρα από τον ποταμό Δνείπερο και θεωρείται κομβική για πολλά πράγματα, ακόμη και για την ύδρευση της Κριμαίας. Στη Χερσώνα, λοιπόν, στρέφουν την προσοχή τους οι ουκρανικές δυνάμεις για να εξαπολύσουν τη λεγόμενη αντεπίθεση.
Προς το παρόν οι Ουκρανοί χτυπούν με HIMARS επιλεγμένους στόχους στην περιοχή της Χερσώνας, όπως λόγου χάρη τη γέφυρα «Αντονίβσκι», προσπαθώντας να αποκόψουν την πόλη από τις ανατολικές επαρχίες. Θέλουν να μειώσουν την ελευθερία κινήσεων των Ρώσων, ωστόσο τους εμποδίζει το ρωσικό Μηχανικό που συναρμολογεί πλωτές γέφυρες. Αναλύοντας το ίδιο θέμα, την ανακατάληψη της Χερσώνας από τους Ουκρανούς, το βρετανικό Μέσο Telegraph επισήμανε ότι οι ουκρανικές επιθέσεις στις γέφυρες μπορεί να δώσουν αποτελέσματα και να οδηγήσουν σε «κατάρρευση της ρωσικής βούλησης να πολεμήσουν για τη Χερσώνα». Για τους Βρετανούς είναι «τέσσερις οι γέφυρες που θα κρίνουν τον αγώνα [της ανακατάληψης της πόλης]».
Η ανάλυση των Βρετανών προσέθεσε και τον παράγοντα της «εξάντλησης της ρωσικής αεράμυνας» ως προϋπόθεση «για τη λειτουργία των ουκρανικών μη επανδρωμένων επιθετικών αεροσκαφών». Και αυτό επειδή «χωρίς αεροπορική κάλυψη και χωρίς ανεφοδιασμό σε άνδρες και σε πυρομαχικά, οι Ρώσοι θα υποχωρήσουν υπολογίζοντας τις επιθέσεις των χερσαίων ουκρανικών δυνάμεων που θα επακολουθήσουν». Πάντως το βρετανικό Μέσο έγραψε ότι «η ουκρανική νίκη δεν είναι δεδομένη» αν οι Ρώσοι επιλέξουν τελικά να υπερασπιστούν τη Χερσώνα. Φημολογούνται κινήσεις στρατευμάτων από την Κριμαία προς τη Χερσώνα, αν και η ρωσική τακτική προς το παρόν δεν συνιστά τίποτε περισσότερο από εσκεμμένη παραχώρηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων στους Ουκρανούς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News