720
O Πρωθυπουργος προσερχόμενος στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στο Blenheim Palace, στη γενέτειρα του Ουίνστον Τσόρτσιλ | REUTERS/Hollie Adams

Στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας ο Μητσοτάκης – οικοδεσπότης ο νεοεκλεγείς Κιρ Στάρμερ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2024, 09:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/07/2024 11.55
O Πρωθυπουργος προσερχόμενος στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στο Blenheim Palace, στη γενέτειρα του Ουίνστον Τσόρτσιλ
|REUTERS/Hollie Adams

Στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας ο Μητσοτάκης – οικοδεσπότης ο νεοεκλεγείς Κιρ Στάρμερ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2024, 09:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/07/2024 11.55

Στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στο Blenheim Palace του Οξφορντσάιρ (γενέτειρα του Ουίνστον Τσόρτσιλ) με οικοδεσπότη τον νεοεκλεγέντα βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, συμμετέχει την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνολικά έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από 47 χώρες και στην ατζέντα βρίσκονται θέματα όπως η υπεράσπιση και διασφάλιση της Δημοκρατίας, η Ενέργεια και η διασυνδεσιμότητα, καθώς και το Μεταναστευτικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα την υπεράσπιση και διασφάλιση της Δημοκρατίας. Στο ίδιο πάνελ θα βρίσκεται, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στις δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο της Οξφόρδης, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε αρχικά την ελπίδα του ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επανεκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν στην κρίσιμη ψηφοφορία που διεξάγεται το μεσημέρι της Πέμπτης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα, συνέχεια και εμπειρία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα. και με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες ότι «η Κύπρος είναι η τελευταία διαιρεμένη περιοχή και ελπίζω ότι θα επιλυθεί το Κυπριακό και ότι οι συζητήσεις των δύο κοινοτήτων θα συνεχίσουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πάντα στο πνεύμα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Επανερχόμενος στο διακύβευμα της επανεκλογής Φον ντερ Λάιεν, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η ατζέντα που έχει θέσει για την ανταγωνιστικότητα, την κοινή Αμυνα, τη Μετανάστευση αποτελούν ζητήματα που θα συζητηθούν σήμερα» στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στο Blenheim Palace.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ (μαζί στη φωτογραφία κάτω), στον οποίο ευχήθηκε «ό,τι καλύτερο στα νέα του καθήκοντα», συμπληρώνοντας την αναφορά του με την εκτίμηση και προσδοκία ότι «θα εργαστεί για την εποικοδομητική συνεργασία ΕΕ-Βρετανίας».

Stefan Rousseau/Pool via REUTERS

Ερωτηθείς, τέλος, για το Μεταναστευτικό ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η ΕΕ έχει επικεντρωθεί στο ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων», εκτιμωντας πως «είναι ορθή προτεραιότητα». Υπενθύμισε, επίσης, ότι «έχουμε υιοθετήσει το Σύμφωνο Μετανάστευσης που είναι σημαντικό» τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη «να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης ώστε να μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση.».

Στο σημείο αυτό, επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει συνεργαστεί εποικοδομητικά με την Τουρκία ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα αποφασίζουν οι διακινητές ποιοι θα φτάνουν στην ΕΕ αλλά τα κυρίαρχα κράτη.

Η σημασία της διεξαγωγής της Συνόδου σε βρετανικό έδαφος

Η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας  αποτελεί εξάλλου το πρώτο βήμα από το οποίο ο νέος βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, λίγες μέρες μετά την πρώτη του διεθνή παρουσία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί στους ευρωπαίους ηγέτες.

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα έχει ως στόχους αφενός την προώθηση πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας για την αντιμετώπιση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος και αφετέρου την ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε πρόσφατα ότι η Σύνοδος αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της στενότερης σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με τους ευρωπαίους γείτονες:

«Είπα ότι θα άλλαζα τον τρόπο που το Ηνωμένο Βασίλειο συνδιαλέγεται με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, με συνεργασία για την επίτευξη προόδου σε αυτές τις προκλήσεις της γενιάς μας και αυτή η δουλειά αρχίζει στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας την Πέμπτη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, η συνάντηση αυτή έχει ως στόχο να δώσει στους ηγέτες την ευκαιρία να «συζητήσουν ορισμένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα γενεών που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Οι σημερινές απειλές είναι γενεαλογικές προκλήσεις και ο (βρετανός) πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πάντα ισχυρότερο όταν συνεργάζεται στενά με άλλους. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα χρησιμοποιήσει τη Σύνοδο Κορυφής για να συζητήσει τη στενότερη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και τη μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τους ευρωπαίους ομολόγους της για να διατηρηθεί η Βρετανία ασφαλής».

Εως τώρα, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα έχει συνεδριάσει τρεις φορές. Κατά την πρώτη σύνοδο τον Οκτώβριο του 2022, οι ηγέτες και οι ηγέτιδες συζήτησαν κυρίως θέματα ειρήνης και ασφάλειας, ιδίως τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, και την ενεργειακή κρίση. Κατά την επόμενη σύνοδο, τον Ιούνιο του 2023, συζήτησαν τις κοινές προσπάθειες για ειρήνη και ασφάλεια, ενεργειακή ανθεκτικότητα και συνδεσιμότητα και κινητικότητα στην Ευρώπη.

Στη Γρανάδα, τον Οκτώβριο του 2023, οι ηγέτες συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της ανθεκτικότητας, της ευημερίας και της γεωστρατηγικής σημασίας της Ευρώπης.

Η επόμενη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας θα πραγματοποιηθεί στην Ουγγαρία στις 7 Νοεμβρίου 2024.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...