375
Ουκρανοί επευφημούν και κυματίζουν τη σημαία της χώρας τους στην Πλατεία Ελευθερίας της Χερσώνας, την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου | Reuters/Handout via REUTERS

Μπήκε στη Χερσώνα ο ουκρανικός στρατός

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2022, 19:12
Ουκρανοί επευφημούν και κυματίζουν τη σημαία της χώρας τους στην Πλατεία Ελευθερίας της Χερσώνας, την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου
|Reuters/Handout via REUTERS

Μπήκε στη Χερσώνα ο ουκρανικός στρατός

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2022, 19:12

Στην Χερσώνα εισήλθε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής ο ουκρανικός στρατός, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις της ρωσικής πλευράς για απόσυρση των δικών της δυνάμεων από τη μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα της Ουκρανίας που είχαν καταλάβει από την έναρξη του πολέμου. Πρώτο μέλημα των Ουκρανών ήταν η προειδοποίηση προς όσους ρώσους στρατιώτες βρίσκονταν ακόμη στην πόλη να παραδοθούν, σύμφωνα με το Κίεβο.

Η ουκρανική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών τόνισε σε ανακοίνωσή της στα ρωσικά ότι η Χερσώνα επανέρχεται υπό ουκρανικό έλεγχο και απείλησε να «εξοντώσει» όποιον ρώσο στρατιώτη προβάλει αντίσταση. «Εχετε μόνο μία ευκαιρία να αποφύγετε τον θάνατο: να παραδοθείτε αμέσως», προσέθεσε.

Στην ίδια ανακοίνωση, η οποία αποτέλεσε την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρέθηκαν στη Χερσώνα, περιγράφονταν η διαδικασία και εγγυήσεις για την ασφάλεια των Ρώσων που θα παραδοθούν.

Η υπηρεσία ανέφερε, άλλωστε, ότι στην πόλη εξακολουθούν να βρίσκονται ρώσοι στρατιώτες, οι οποίοι έλαβαν εντολή από τους διοικητές τους να φορέσουν πολιτικά ρούχα και να κρυφτούν. Παρόμοια προειδοποίηση είχαν απευθύνει ουκρανοί αξιωματούχοι και τις προηγούμενες ημέρες, εκφράζοντας φόβους ότι ακόμη και ορισμένα πλάνα που έδειχναν την πόλη να έχει ερημώσει δεν ήταν παρά σκόπιμη διαρροή παραπληροφόρησης.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, η Μόσχα γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των στρατευμάτων της από την πόλη, την οποία είχαν καταλάβει τον Μάρτιο.

Τα ρωσικά στρατεύματα, που δεν υπέστησαν απώλειες σε προσωπικό ή σε εξοπλισμό κατά την αποχώρησή τους, κατά το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, αποσύρθηκαν στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου. «Συνολικά, περισσότεροι από 30.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν αποσυρθεί», σημείωσε.

Το υπουργείο δεν σχολίασε τους ισχυρισμούς των Ουκρανών για την παραμονή ρώσων στρατιωτών με πολιτικά στη Χερσώνα.

Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, μεταξύ των οποίων το Reuters, ανέφεραν στα πρώτα τηλεγραφήματά τους για την είσοδο των δυνάμεων του Κιέβου στην πόλη ότι δεν ήταν δυνατό να εκτιμήσουν αν ή πόσοι Ρώσοι βρίσκονταν ακόμη στη Χερσώνα.

Εικόνες και βίντεο που έκαναν την εμφάνισή τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κατέγραψαν την ενθουσιώδη υποδοχή του στρατού από κατοίκους της Χερσώνας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα, παραπέμποντας στο υπουργείο Αμυνας. Δήλωσε, ωστόσο, ότι «η περιοχή της Χερσώνας είναι υποκείμενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα –που δεν αναγνωρίζονται από τη Δύση– βάσει των οποίων η Ρωσία ανακοίνωσε την προσάρτηση της Χερσώνας και άλλων τριών περιοχών της Ουκρανίας, τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...