601
Η υπουργός Εσωτερικών δείχνει στη συνέντευξή της στην ΕΡΤ, τον φάκελο της επιστολικής ψήφου που θα αποσταλεί σε όποιον επιλέξει να ψηφίσει με τον αυτόν τον τρόπο | ΥouTube/ΕΡΤ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο-τομή για την επιστολική ψήφο – Από τις ευρωεκλογές η εφαρμογή

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2024, 13:16
Η υπουργός Εσωτερικών δείχνει στη συνέντευξή της στην ΕΡΤ, τον φάκελο της επιστολικής ψήφου που θα αποσταλεί σε όποιον επιλέξει να ψηφίσει με τον αυτόν τον τρόπο
|ΥouTube/ΕΡΤ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο-τομή για την επιστολική ψήφο – Από τις ευρωεκλογές η εφαρμογή

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2024, 13:16

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο (τίτλος: «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών») με το οποία καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας η δυνατότητα επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα για όλους τους έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

«Μεταρρύθμιση ιστορικής και εθνικής σημασίας», χαρακτήρισε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος έκανε λόγο για «μία ιστορική τομή», που στοχεύει στην «ενδυνάμωση της Δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας».

Το νομοσχέδιο περιέχει επίσης διατάξεις για τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών και εναρμονίζεται με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τις εθνικές εκλογές.

Εισάγει επίσης διαδικασία εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων με τη διαγραφή την 31η.10.2024, όσων σωρευτικώς έχουν γεννηθεί πριν από την 1η.1.1944, δεν έχουν υποβάλει οι ίδιοι ή δεν εμφανίζονται ως εξαρτώμενα πρόσωπα σε φορολογικές δηλώσεις του φορολογικού έτους 2022, δεν έχουν ελληνικό διαβατήριο σε ισχύ και δεν λαμβάνουν σύνταξη.

Επιπλέον λαμβάνονται μέτρα για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με φυσική παρουσία των ατόμων με αναπηρία και τη διευκόλυνση πρόσβασής τους στον προεκλογικό διάλογο.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, οι προωθούμενες διατάξεις παρέμειναν στη διαβούλευση για δύο εβδομάδες και τα σχόλια που διατυπώθηκαν ελήφθησαν υπόψη για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου.

Ενδεικτικά, ενσωματώθηκε πρόβλεψη για τη μετάδοση των προεκλογικών μηνυμάτων και με υπότιτλους, κατόπιν πρότασης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Κατόπιν άλλης πρότασης, ενσωματώθηκε πρόβλεψη η ταυτοπροσωπία για τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου να πραγματοποιείται είτε μέσω gov.gr είτε με την αποστολή αποδεικτικού ταυτότητας όπως επίσης η απαγόρευση η αποστολή του φακέλου επιστροφής να γίνει από τρίτο πρόσωπο (εκτός από την περίπτωση ρητής εξουσιοδότησης).

Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ (δείτε το βίντεο κάτω) η υπουργός Εσωτερικών προέβη σε μία  πρώτη παρουσίαση του φακέλου της επιστολικής ψήφου διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν αναλυτικά βίντεο με οδηγίες.

«Αυτόν τον φάκελο –είπε– θα λάβει οποιοσδήποτε έλληνας πολίτης δηλώσει στην πλατφόρμα ότι θέλει να ψηφίσει μέσω επιστολικής ψήφου, είτε μένει στο εξωτερικό είτε μένει στην Ελλάδα κι αυτή η πτυχή είναι πάρα πολύ σημαντική, είναι εν δυνάμει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες».

«Οι ευρωεκλογές», σημείωσε, «θα γίνουν στις 9 Ιουνίου, εν μέσω τουριστικής περιόδου. Εποχικά εργαζόμενοι που δουλεύουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους δεν μπορούν να πληρώσουν για την μετακίνηση. Επίσης άτομα με αναπηρία, φοιτητές οι οποίοι είναι εν μέσω εξεταστικής περιόδου, μαθητές τρίτης λυκείου, οι οποίοι θα δίνουν εκείνες τις μέρες πανελλαδικές, είναι κατηγορίες συμπολιτών μας, οι οποίοι οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν».

Δικλίδες ασφαλείας για ανωνυμία

Στην αίτηση συμπληρώνεται και υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχουν δικαίωμα ψήφου. Η υπεύθυνη δήλωση που είναι το επώνυμο κομμάτι αποστέλλεται μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία στην Ελλάδα και ο φάκελος ανοίγεται από Επιτροπή Δικαστικών. Βλέπουν ότι πράγματι υπάρχει δικαίωμα ψήφου και στη συνέχεια φεύγει το επώνυμο στοιχείο και μένει μόνο το ανώνυμο η ψήφος, η οποία μπαίνει μέσα στην κάλπη, εξήγησε η υπουργός.

Μέχρι τις 29 Απριλίου συμπληρώνεται η αίτηση με κωδικούς taxis. Το μείζον είναι ο φάκελος να έχει επιστρέψει μέχρι την παραμονή των ευρωεκλογών στις 5 το απόγευμα, Σάββατο 8 Ιουνίου, τόνισε η κυρία Κεραμέως για να προσθέσει επί του διαδικαστικού:

«Από την πλατφόρμα, επιπλέον έρχεται και επιβεβαιωτικό μήνυμα στο κινητό για να διασφαλιστεί η ταυτοπροσωπία. Η πορεία του φακέλου, το λεγόμενο tracking είναι διαθέσιμο μέχρι που ο φάκελος παραδίδεται αυτοπροσώπως. Η διαδικασία της ψήφισης παίρνει μερικά λεπτά.

»Ακόμα και κάποιος που έχει δηλώσει ότι θέλει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο αλλά για οποιονδήποτε λόγο δεν έστειλε φάκελο, τότε θα μπορεί να πάει στις κάλπες. Μέχρι το Σάββατο 8 Ιουνίου στις 5 το απόγευμα θα εκδοθούν συμπληρωματικοί κατάλογοι για προσέλευση σε εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...