Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής εισήχθη για συζήτηση και επεξεργασία το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις» (φωτογραφία κάτω από την πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής την Παρασκευή).
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών της τάξεως των 4,4 δισ. ευρώ που καλύπτουν το σύνολο της τετραετίας.
Οπως επεσήμανε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Ξενοφών Μπαραλιάκος, το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών καλύπτει περίπου το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων του κυβερνώντος κόμματος, με το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων να ανέρχεται σε 1,1 δισ. τον χρόνο, δηλαδή 4,4 δισ. για την τετραετία, ενώ επιπλέον 385 εκατομμύρια ευρώ είναι το όφελος των ρυθμίσεων που θα ισχύσουν για εφέτος.
Οι ρυθμίσεις, ανέφερε ο κ. Μπαραλιάκος, εστιάζουν στην ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, δηλαδή των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, των συνταξιούχων και των νέων, των ιδιοκτητών ακινήτων αλλά και συνολικά των ελληνικών οικογενειών, με την αύξηση του αφορολόγητου, τη μείωση φόρων και τις οριζόντιες και εξειδικευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις. «Ενα μεγάλο της ελληνικής κοινωνίας θα δει έμπρακτα και μεσομακροπρόθεσμα σημαντική αύξηση στο μηνιαίο και ετήσιο εισόδημά του», είπε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά συμβαίνουν μετά από 14 ολόκληρα χρόνια».
Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, δήλωσε ότι επί της αρχής, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζει οποιαδήποτε αύξηση των εισοδημάτων των μισθωτών, «παρά τον κουτσό, πονηρό και επικοινωνιακό -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- τρόπο με τον οποίο σπεύδετε σήμερα να νομοθετήσετε».
«Με το σημερινό νομοσχέδιο η κυβέρνηση θέλει να επιτύχει ένα διπλό επικοινωνιακό στόχο: Από τη μια να φανεί πιστή στις προεκλογικές της εξαγγελίες και στις τελευταίας στιγμής προεκλογικές παροχές που ανακοίνωσε και από την άλλη να αποδείξει ότι δεν στέκεται παθητικά απέναντι στην ξέφρενη αναμφίβολα πληθωριστική κρίση, αλλά ότι αντίθετα, σπεύδει να ενισχύσει τα εισοδήματα των μισθωτών του δημοσίου και των συνταξιούχων», είπε ο κ. Μαμουλάκης, υποστηρίζοντας ότι «οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό της διάβρωσης των εισοδημάτων από την πληθωριστική κρίση».
«Η κυβέρνηση βαθμολογείται πολύ χαμηλά στο ζήτημα της ακρίβειας» και πλέον, «οι συνθήκες έχουν αλλάξει», οπότε «πρέπει να ξαναδεί τις προτεραιότητες της και τις εξελίξεις στην οικονομία», παρατήρησε με τη σειρά του ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στον τρόπο που θα ασκήσει αντιπολίτευση το κόμμα του:
. «Θα ασκούμε αντιπολίτευση στη βάση αξιών και αρχών και με βασικό κριτήριο, για τα μέτρα και τις πολιτικές που κάθε φορά θα έρχονται, η σύγκλιση μας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Στην επιτροπή έχει προταθεί πλειάδα φορέων, προκειμένου αυτοί να καταθέσουν τις απόψεις τους για τις προωθούμενες ρυθμίσεις, την προσεχή Δευτέρα. Μεταξύ των φορέων που πρότεινε ο εισηγητής της ΝΔ είναι και το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (Ε.ΣΥ.Ν.) που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1998, μετά από μεγάλη και μακρόχρονη προσπάθεια των νεολαιών των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών οργανώσεων νέων της χώρας. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΕΣΥΝ, «το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας σήμερα συγκροτείται από πενήντα εννέα οργανώσεις νέων (έξι νεολαίες πολιτικών κομμάτων και μεγάλο αριθμό μη κυβερνητικών οργανώσεων νέων), δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της οργανωμένης ελληνικής νεολαίας. Στόχος του είναι η ενίσχυση του ρόλου και ο συντονισμός των δράσεων των οργανώσεων μελών του. Το Ε.ΣΥ.Ν. σύμφωνα με τον αριθμό των μελών των οργανώσεων του, αντιπροσωπεύει πάνω από τριακόσιες πενήντα χιλιάδες οργανωμένους Έλληνες νέους και νέες. To Ε.ΣΥ.Ν. αποτελεί τον επίσημο εκπρόσωπο της ελληνικής Νεολαίας στο εξωτερικό και το συνομιλητή της κυβέρνησης στο εσωτερικό επίπεδο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News