1443
O Aλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια την Τετάρτη | INTIMEnews

Τσίπρας: Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας – Θα καταπιείτε τον ζόφο και την παρακμή;

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2023, 13:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/01/2023 15.00
O Aλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια την Τετάρτη
|INTIMEnews

Τσίπρας: Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας – Θα καταπιείτε τον ζόφο και την παρακμή;

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2023, 13:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/01/2023 15.00

Η απόφαση θεωρείτο δεδομένη και στο κλείσιμο της παρέμβασής του στη Βουλή (παρακολουθείστε τη κάτω), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε αυτό που προεξοφλούσαν στην κυβέρνηση: την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της.

Ο κ. Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα της Βουλής λίγο μετά τις 15.00 προκειμένου να καταθέσει στοιχεία για πρόσωπα και καταστάσεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων – τα περισσότερα πάντως εκ των οποίων είχαν κάνει ήδη τον γύρο του Διαδικτύου μέσω «διαρροών».

Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι ένοχοι, απεφάνθη ως άλλος δικαστής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν έχουν μόνο πολιτικές, αλλά και βαρύτατες προσωπικές και νομικές ευθύνες και εμείς, πρόσθεσε, έχουμε ιστορική υποχρέωση να δράσουμε.

«Η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων έκαναν ακόμα και την εθνική μας ασφάλεια πεδίο υποκλοπών και εκβιασμών είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία και για την ασφάλεια της χώρας. Η παρακρατική λειτουργία, η διαφθορά και η πρωτοφανής νοοτροπία αυθαίρετης και ιδιοτελούς άσκησης της εξουσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή αυτής της κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών», ήταν ένα ακόμη συμπέρασμα του κ. Τσίπρα και για αυτό, είπε, «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ούτε για μια στιγμή ακόμα».

Για τους λόγους αυτούς, ανακοίνωσε, «υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας στο λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης».

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνοντας τις λέξεις ζόφος και παρακμή, προκάλεσε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας:

«Αν όλα αυτά μπορείτε να τα καταπιείτε, είτε γιατί εκβιάζεστε, είτε γιατί σκέφτεστε την επανεκλογή σας, είτε γιατί θέλετε να αφήσετε μόνο τον κύριο Μητσοτάκη να πιει το ποτήρι του εξευτελισμού, αυτό είναι δικό σας πρόβλημα».

Την Παρασκευή η ονομαστική ψηφοφορία

Οπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, η τριήμερη συζήτηση της πρόταση δυσπιστίας θα ξεκινήσει αμέσως, με την έναρξη της σχετικής διαδικασίας να ορίζεται στις 18.00 και την ολοκλήρωσή της με τη σχετική ονομαστική ψηφοφορία να τοποθετείται χρονικά το βράδυ της Παρασκευής.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης , διευκρίνισε ότι η πρόταση δεν θα μετατραπεί από την πλειοψηφία σε πρόταση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, λόγω του προγραμματισμένου ταξιδιού του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό (στην Ιαπωνία).

Ο κ. Γεραπετρίτης  απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα με Λυσία (δείτε κάτω το απόσπασμα που επέλεξε) επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε πει και νωρίτερα την Τετάρτη, ότι η κυβέρνηση ευγνωμονεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την προταση δυσπιστίας.

Οὐ πολλοῦ δέω χάριν ἔχειν, ὦ βουλή, τῷ κατηγόρῳ, ὅτι μοι παρεσκεύασε τὸν ἀγῶνα τουτονί. πρότερον γὰρ οὐκ ἔχων πρόφασιν ἐφ᾽ ἧς τοῦ βίου λόγον δοίην, νυνὶ διὰ τοῦτον εἴληφα. καὶ πειράσομαι τῷ λόγῳ τοῦτον μὲν ἐπιδεῖξαι ψευδόμενον, ἐμαυτὸν δὲ βεβιωκότα μέχρι τῆσδε τῆς ἡμέρας ἐπαίνου μᾶλλον ἄξιον ἢ φθόνου· [Λίγο ακόμα και θα εξέφραζα την ευγνωμοσύνη μου, μέλη της βουλής, στον κατήγορο, που μεθόδευσε εναντίον μου αυτή εδώ τη δίκη. Διότι ενώ προηγουμένως δεν είχα αφορμή για να λογοδοτήσω για τη ζωή μου, τώρα, εξαιτίας του, μου έχει δοθεί. Και θα προσπαθήσω με τον λόγο μου να αποδείξω αφενός ότι αυτός ψεύδεται, αφετέρου ότι εγώ έχω ζήσει έως τούτη την ημέρα με τρόπο που αξίζει έπαινο παρά φθόνο].

«Σας ευγνωμονούμε για την πρόταση δυσπιστίας γιατί θα έχουμε τη δυνατότητα να αντιπαρατεθούμε […]  Η πρόταση δυσπιστίας να συζητηθεί αμέσως», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης «για να ολοκληρωθεί την Παρασκευή καθώς ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει αμέσως μετά για επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία».

Ετσι, τόνισε, «θα έχουμε την ευκαιρία στην παρούσα Βουλή να αντιπαρατεθούμε το επόμενο τριήμερο σε επίπεδο δημόσιων πολιτικών και να δούμε πράγματι εάν η παρούσα κυβέρνηση έχει επιτελέσει όλα αυτά τα δεινά για τα οποία την κατηγορείτε ή η παρούσα κυβέρνηση έχει επιτελέσει κάτι καλύτερο από αυτό για το οποίο έλαβε την εντολή από τον Ελληνικό λαό. Και ευτυχώς είναι νωπές οι δύο διακυβερνήσεις και η αντιπαράθεση θα είναι πολύ προφανής…».

«Το τελευταίο διάστημα κ. Τσίπρα σας είχαμε χάσει, είχαμε μία μερική αφωνία και δεν ήταν από ίωση…Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβγαλε σήμερα το πόρισμα του και το έβγαλε καταθέτοντας την πρόταση δυσπιστίας. Είπε ότι είμαστε αμετάκλητα ένοχοι…Ούτε καν ο Αρειος Πάγος να ήσασταν κ. Τσίπρα…

»Σας μεταφέρω, λοιπόν, ένα ρητό. Ένοχος ένοχον ου ποιεί. Εκείνος ο οποίος έχει ανοιχτά δύο ειδικά δικαστήρια για χειραγώγηση Θεσμών, εκείνος ο οποίος έχει σήμερα αποκαλυφθεί ότι χρησιμοποιούσε φερέφωνα στα οποία έβαζε κουκούλες, εκείνος ο οποίος σήμερα ακούγεται ότι είχε μία διασύνδεση με βαλίτσες και μαύρο χρήμα, αυτός δεν μπορεί να δημιουργήσει άλλον ένοχο», ήταν η χαρακτηριστική παρατήρηση του υπουργού Επικρατείας υπό το χειροκρότημα των βουλευτών της συμπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση δεδομένου του γεγονότος ότι έχει ο Πρωθυπουργός διεθνή υποχρέωση, ζητεί την άμεση ενέργεια της συνεδρίασης, έτσι ώστε η πρόταση δυσπιστίας να συζητηθεί και να ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Και σε ένα πράγμα, για να μη λέτε ότι είμαι δύσπιστος, θα συμφωνήσουμε. Υπάρχουν πράγματι κάποιες κρίσιμες στιγμές και αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν θα την αποφύγετε, θέλοντας και μη γιατί θα είναι οι επόμενες εκλογές που έρχονται», κατέληξε στην απάντησή του ο κ. Γεραπετρίτης.

«Αρχηγός του δικτύου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός»

Ξεκινώντας την παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε βαριές κατηγορίες σε βάρος του Πρωθυπουργού, αποκαλώντας τον «εγκέφαλο» και «αρχηγό του εγκληματικού δικτύου των υποκλοπών».

Η ελληνική κοινωνία ζει στη δίνη των αποκαλύψεων για ένα ασύλληπτο -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- αριθμό υποκλοπών από ένα «εγκληματικό δίκτυο με έδρα το Μαξίμου», στη δίνη βαθιάς εκτροπής από τους κανόνες του δικαίου, στη δίνη ενός πρωτοφανούς σκανδάλου, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι γνώριζε τα πάντα, αφού όπως επανέλαβε, «είναι ο ίδιος ο εντολέας του παρακράτους».

«Δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί, επιχειρηματίες, στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων, έχουν ταπεινωθεί, σε στόχους και έγιναν βορά ενός παράνομου, πράγματι ρυπαρού δικτύου. Ενός εγκληματικού δικτύου που είχε όμως έδρα το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου και συντονιστή τον ίδιο τον Πρωθυπουργό», κατήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αφού αναφέρθηκε στην «κωμωδία της Εξεταστικής»και τα «μικρά και μεγάλα πραξικοπήματα με πρόσχημα το απόρρητο», όπως σημείωσε, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε εκ νέου στην εποπτεύουσα την ΕΥΠ εισαγγελέα Βασιλική Βλάχου, και κατηγόρησε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης ωστε να στραφεί εναντίον της αρμόδιας ανεξάρτητης Αρχής (ΑΔΑΕ).

«Ακόμη και όταν άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ, τον περασμένο Αύγουστο, πίστεψε ότι έχει τη δύναμη να συγκαλύψει τα πάντα. Δεν υπολόγισε όμως ότι η Ελλάδα είναι ακόμη κράτος δικαίου και ότι υπάρχουν ακόμη δημόσιοι λειτουργοί που βάζουν το καθήκον και τη συνείδησή τους πάνω από τους εκβιασμούς, τις απειλές, τη δολοφονία χαρακτήρα», παρατήρησε αναφερόμενος χωρίς να τον κατονομάσει, στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο.

«Ο φάκελος περιέχει το ξεγύμνωμα του παρακράτους»

Ακολούθως αποκάλυψε τι περιείχε ο φάκελος που του παρέδωσε ο κ. Ράμμος, λέγοντας ότι δεν ήταν άλλο από αποτελέσματα της έρευνας της ΑΔΑΕ, μετά από αίτημα που κατέθεσε στις 7/12 και εμπλούτισε -οπως είπε- κατόπιν γραπτού αιτήματος της αρχής, με μεταγενέστερο αίτημά μου στις 28/12.

«Ο φάκελος λοιπόν περιέχει τα παράνομα έργα του σκοτεινού παρακράτους που έστησε ο κύριος Μητσοτάκης. Το ξεγύμνωμα του παρακράτους από την πιο αρμόδια αρχή του κράτους», υπογράμμισε, εν μέσω χειροκροτημάτων από τους βουλευτές στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα,  ο φάκελος που του παρέδωσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ επιβεβαιώνει τις παρακολουθήσεις δέκα προσώπων, ανάμεσα στα οποία ο νυν υπουργός Εργασίας και πρώην υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος, οι δημοσιογράφοι, Τάσος Τέλλογλου και Θανάσης Κουκάκης αλλά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ Χαραλαμπος Λαλούσης, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Αλέξανδρος Διακόπουλος, ο πρωήν και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών κ.κ.Λάγιος και Αλεξόπουλος.

«Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθούνται οι ταγοί της εθνικής μας ασφάλειας; Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθείται ο υπουργός Ενέργειας τότε; Ηταν οι αρχηγοί του στρατεύματος επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια; Υποπτοι για κατασκοπεία;», διερωτήθηκε και εξαπέλυσε νέα δριμεία επίθεση στην εισαγγελέα Βλάχου, που όπως είπε, παραμένει στη θέση της παρά το αίτημα που έχει υποβάλει για την απομάκρυνσή της:

«Η κα Βλάχου, που στην Επιτροπή Θεσμών μάς είπε ότι έχει και αυτή, όπως και ο κ. Μητσοτάκης νόμιζε ότι έχει, ανέλεγκτη κρίση. Και ότι ακόμη και τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν θεωρούσε ύποπτη θα παρακολουθούσε […] Εχει υπογράψει δεκάδες διατάξεις. Ηταν και αυτή μέλος του ρυπαρού δικτύου; Και αν ναι γιατί βρίσκεται ακόμη στη θέση της ;

»Γιατί μια επικίνδυνη για τη δημοκρατία εισαγγελέας που κάνει κατ΄ εξακολούθηση κατάχρηση εξουσίας, βρίσκεται ακόμη στη κρίσιμη αυτή θέση, με επιμονή Μητσοτάκη. Και ενώ έχω επισήμως ζητήσει την απομάκρυνσή της.

»Προφανώς γιατί πράγματι είναι μέλος του ρυπαρού και εγκληματικού δικτύου και τη προστατεύει ο επικεφαλής του εγκληματικού δικτύου, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

»Κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης, για όλα αυτά μόνο μια λέξη υπάρχει : Ζόφος. Ζόφος και παρακμή», υπογράμμισε και ενόψει της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας προκάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να πουν αν μπορούν να τα καταπιούν όλα αυτά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...