2625
Στόχος μας να επανεκκινήσουμε με πιο εντατικούς ρυθμούς την προσπάθεια να «αγκυροβολήσουν» οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο ασφαλές λιμάνι της Ευρώπης | SOOC

Στη Θεσσαλονίκη με Σολτς ο Μητσοτάκης: Δεν θα «τουρκοποιήσουμε» τη Διαβαλκανική

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2022, 10:07
Στόχος μας να επανεκκινήσουμε με πιο εντατικούς ρυθμούς την προσπάθεια να «αγκυροβολήσουν» οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο ασφαλές λιμάνι της Ευρώπης
|SOOC

Στη Θεσσαλονίκη με Σολτς ο Μητσοτάκης: Δεν θα «τουρκοποιήσουμε» τη Διαβαλκανική

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2022, 10:07

Παρουσία του γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς (που τροποποίησε το πρόγραμμα του κατόπιν πρόσκλησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου της ΕΕ) και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, πραγματοποιείται την Παρασκευή η Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SouthΕast Europe Cooperation Process – SEECP) που φέτος λόγω Ουκρανικού αλλά και των τεκταινόμενων στη Βαλκανική (βλ. κατάσταση στη Βοσνία – Εργεγοβίνη και ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων), αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Η πρώτη επίσκεψη του κ. Σόλτς στην Ελλάδα συμπίπτει χρονικά με τις ωμές – πια – απειλές του Ερντογάν για στρατιωτική εισβολή σε ελληνικό έδαφος, και όπως εκτιμά ο δρ. Ρόναλντ Μαϊνάρντους, πολιτικός αναλυτής, σχολιαστής και κύριος ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, σε δηλώσεις του στο ethnos.gr,  με την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, «ουσιαστικά, ο καγκελάριος αναβαθμίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνοντας ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός παίζει ένα μεγάλο ρόλο σε όλα αυτά που διαδραματίζονται τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ευρώπη».

Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδεται στη Σύνοδο της SEECP, αφενός η παρουσία  σύσσωμου του τριμελούς προεδρείο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, με προεδρεύοντα τώρα τον Σεφίκ Τζαφέροβιτς, καθώς και η αλλαγή στάσης της τελευταίας στιγμής από την Τουρκία -που αρχικά «σνόμπαρε» τη Σύνοδο, αλλά τελικά αποφάσισε να στείλει ως αντιπρόσωπό της τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Φαρούκ Καϊμακτσί.

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν την Πέμπτη ότι η ελληνική προεδρία της SEECP δεν σκοπεύει να «τουρκοποιήσει» τη Διαβαλκανική . Αντιθέτως, σημειώναν η Σύνοδος αναδεικνύει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και «ως συνδιαμορφωτή των συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της περιοχής σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, καθώς και της Θεσσαλονίκης ως κέντρου της περιοχής».

Ομοίως και ο δρ Μαϊνάρντους διευκρινίζει ότι η επίσκεψη Σολτς, δεν ταυτίζεται με την πρόσφατη κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Ούτε έρχεται ο Καγκελάριος γιατί φοβάται μην γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Αυτό είναι λάθος».

Οπως λέει ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο καγκελάριος Σολτς έρχεται για να ευχαριστήσει, αφενός, την Αθήνα που στοιχήθηκε στις προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία και αφετέρου λόγω των στρατιωτικών προμηθειών που γίνονται από την Αθήνα (βλ. συμφωνία για την αντικατάσταση των προς αποστολή στην Ουκρανία BMP-1 του ελληνικού Στρατού με τα Marder).

Μιλώντας στην Ενωση Ξένου Τύπου (VAP) στο Βερολίνο την Τετάρτη, ο Ολαφ Σολτς ανέφερε ότι η Γερμανία σε συνεργασία «με πολλούς άλλους εταίρους έχει αποφασίσει την κυκλική ανταλλαγή, με την προμήθεια αρμάτων μάχης από ρωσικά και σοβιετικά αποθέματα που είναι διαθέσιμα σε αυτές τις χώρες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως, και πυρομαχικά άμεσα διαθέσιμα, και εμείς βοηθάμε αυτές τις χώρες με όπλα τελευταίας γενιάς, με μία χρονοκαθυστέρηση, γιατί δεν υλοποιούνται όλα τόσο γρήγορα».

«Μία συγκεκριμένη συμφωνία κλείσαμε ήδη με την Τσεχία, είμαστε σε εντατικές συνομιλίες. Μία πολιτική συμφωνία έκλεισα με τον έλληνα Πρωθυπουργό, θα ακολουθήσουν σχετικές συνομιλίες», συμπλήρωσε ο γερμανός καγκελάριος για να σημειώσει ότι «οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία κάνουν ακριβώς το ίδιο, όπως εμείς».

«Στόχος να έρθουν τα Βαλκάνια στο ασφαλές λιμάνι της Ευρώπης»

Οπως έχει υπογραμμίσει και το υπουργείο Εξωτερικών, η Διαβαλκανική Σύνοδος αποτελεί  το μοναδικό σχήμα περιφερειακής συνεργασίας όπου συμμετέχουν αποκλειστικά οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Κόσοβο. Στόχος είναι ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας αλλά και η προετοιμασία των συμμετεχόντων για την ενσωμάτωση στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. Μια προοπτική την οποία και το Βερολίνο υποστηρίζει.

Για τον Πρωθυπουργό είναι επίσης ευκαιρία για μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων με όλους τους ηγέτες για το μέλλον της περιοχής ενόψει και των συζητήσεων που θα γίνουν στην επόμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 και 24 Ιουνίου και αφορούν στα Δυτικά Βαλκάνια – η στήριξη της ενταξιακής προοπτικής των οποίων αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας- αλλά και τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

«Θα είναι μία ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά τις προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή μας, να δούμε τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και τους ομολόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες», είπε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης FM100. «Αλλά σε καμία περίπτωση – υπογραμμίζει-  η Σύνοδος αυτή δεν έχει ως κύριο αντικείμενο την Τουρκία. Το ενδιαφέρον μας στρέφεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στον ηγετικό ρόλο τον οποίο μπορεί να παίξει η Ελλάδα, για να γίνω και πιο συγκεκριμένος η βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη, ως πύλη εισόδου για προϊόντα, για ενέργεια».

Η εν προοπτική της χώρας ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή άλλωστε ήταν και στο τραπέζι των συνομιλιών του Πρωθυπουργού κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, με δεδομένο το ισχυρό ενδιαφέρον των Αμερικανών για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Και φέτος, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός,  έχουμε την πρόσθετη χαρά, εκτός από τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό το forum, να φιλοξενούμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και τον καγκελάριο της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, τον οποίον κάλεσα προσωπικά να παραβρεθεί σε αυτή τη Σύνοδο, για να σηματοδοτήσουμε με αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη σημασία που αποδίδουμε ειδικά στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Και να επιχειρήσουμε να επανεκκινήσουμε με πιο εντατικούς ρυθμούς την προσπάθεια να “αγκυροβολήσουν” αυτές οι χώρες στο ασφαλές λιμάνι της Ευρώπης».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Πρωθυπουργού στον FM100 και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα:

Βαγγέλης Πλάκας: Λοιπόν όπως σας προανήγγειλα έχω τη χαρά και την τιμή σήμερα στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης να φιλοξενώ, να υποδέχομαι τον Πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη, στο πρώτο ραδιόφωνο της πόλης που κλείνει φέτος τα 35 χρόνια ζωής. Κύριε Πρόεδρε καλή σας ημέρα από τη Θεσσαλονίκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα κ. Πλάκα, από την Αθήνα, καθ’ οδόν προς τη Θεσσαλονίκη.

Βαγγέλης Πλάκας: Σε λίγη ώρα θα είστε κοντά μας κ. Πρωθυπουργέ, στη Θεσσαλονίκη, και η παρουσία σας βεβαίως συνδέεται με τη συμμετοχή σας στη Σύνοδο Κορυφής για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στη διάσκεψη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου το βράδυ -όπως είπα και νωρίτερα εισαγωγικά- θα βρεθεί και ο Γερμανός Καγκελάριος, πολλοί ηγέτες βεβαίως από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά αναμένεται και ο Charles Michel, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Να ξεκινήσουμε από αυτό κ. Πρόεδρε: τι θα επιδιώξετε στη σημαντική αυτή Σύνοδο; Και θα επιχειρήσετε στις συζητήσεις και τις επαφές σας να στείλετε κι ένα μήνυμα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα που βιώνουμε έντονα το τελευταίο διάστημα και αναδεικνύετε κι εσείς στις παρουσίες σας σε όλα τα διεθνή fora;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Πλάκα ήταν επιλογή μας να διοργανώσουμε αυτή την πολύ σημαντική συνάντηση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη. Πράγματι, φέτος έχουμε την πρόσθετη χαρά, εκτός από τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό το forum, να φιλοξενούμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Charles Michel, αλλά και τον Καγκελάριο της Γερμανίας, τον κ. Olaf Scholz, τον οποίον κάλεσα προσωπικά να παραβρεθεί σε αυτή τη Σύνοδο, για να σηματοδοτήσουμε με αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη σημασία που αποδίδουμε ειδικά στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Και να επιχειρήσουμε να επανεκκινήσουμε με πιο εντατικούς ρυθμούς την προσπάθεια να «αγκυροβολήσουν» αυτές οι χώρες στο ασφαλές λιμάνι της Ευρώπης.

Επομένως θα είναι μία ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά τις προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή μας, να δούμε τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και τους ομολόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Αλλά σε καμία περίπτωση η Σύνοδος αυτή δεν έχει ως κύριο αντικείμενο την Τουρκία. Το ενδιαφέρον μας στρέφεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στον ηγετικό ρόλο τον οποίο μπορεί να παίξει η Ελλάδα, για να γίνω και πιο συγκεκριμένος η βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη, ως πύλη εισόδου για προϊόντα, για ενέργεια.

Επανέρχεται η Ελλάδα δυναμικά, κ. Πλάκα, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και φυσικά πρωταγωνιστές σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια θα είναι οι επιχειρήσεις της βορείου Ελλάδος.

Βαγγέλης Πλάκας: Κύριε Πρόεδρε, μιας και αναφερθήκατε στο ρόλο που θέλετε να προσδώσετε στη χώρα, στην Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν και κάποια προαπαιτούμενα. Ένα από αυτά είναι οι υποδομές. Και γιατί το λέω, για να πάμε στα θέματα της Θεσσαλονίκης που ξέρω πως και εσείς θέλετε να αναδείξετε και να τα συζητήσουμε. Και ένα από αυτά που είδα την προηγούμενη εβδομάδα -που είδα μια κινητικότητα της Θεσσαλονίκης- ήταν το λεγόμενο -εδώ στους Θεσσαλονικείς- «ορφανό» χιλιόμετρο της Χαλκιδικής. Και πέρασε και ο κ. Καραγιάννης, ο Υφυπουργός Υποδομών, και παρέδωσε τον δρόμο στην κυκλοφορία. Πρέπει να πανηγυρίζουμε κ. Πρόεδρε όταν η Πολιτεία μετά από 15 χρόνια αδυναμίας παραδίδει ένα χιλιόμετρο δρόμου;

Το λέω αυτό γιατί; Γιατί δεν θέλω φυσικά να μειώσω το γεγονός γιατί είναι πολύ σημαντικό για τους Θεσσαλονικείς που μετακινούνται στη Χαλκιδική, αλλά νιώθω πως πολλές φορές στη Θεσσαλονίκη ότι πρέπει να δίνουμε τη μάχη του αυτονόητου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό ισχύει, κ. Πλάκα, σας διαβεβαιώνω σε ολόκληρη την Ελλάδα, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη. Και νομίζω ότι οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν καλά ότι η κυβέρνηση αυτή έχει σκύψει με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα και ολοκληρώνει μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομής στη βόρεια Ελλάδα.

Το «ορφανό» χιλιόμετρο στο οποίο αναφερθήκατε αποτελούσε μια μικρή πλην επώδυνη για τους Θεσσαλονικείς που μετακινούνται στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής κατασκευαστική εκκρεμότητα. Η οποία, όπως είχαμε δεσμευτεί, αντιμετωπίστηκε. Συνολικά γίνεται σε μήκος 5,1 χιλιομέτρων, ολοκληρώθηκε όπως είχαμε δεσμευτεί και παραδόθηκε πριν από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Έχετε δίκιο να λέτε ότι δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε για τα αυτονόητα, πλην όμως νομίζω ότι οι Θεσσαλονικείς και οι κάτοικοι της Χαλκιδικής αναγνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση αντιμετώπισε εκκρεμότητες από το παρελθόν -όπως σας είπα- με μεθοδικότητα και με αποτελεσματικότητα.

Είναι ένα από τα πολλά έργα τα οποία γίνονται στη βόρεια Ελλάδα και χαίρομαι διότι οι Θεσσαλονικείς που θα μετακινηθούν προς τη Χαλκιδική φέτος το καλοκαίρι -και αντιλαμβάνομαι ότι θα είναι πολλοί- θα γλιτώσουν μια ταλαιπωρία πολύ μεγάλη, καθώς όλοι γνωρίζετε καλύτερα το κυκλοφοριακό κομφούζιο το οποίο επροκαλείτο από το συγκεκριμένο σημείο.

Βαγγέλης Πλάκας: Η προηγούμενη παρατήρησή μου δεν είχε βεβαίως να κάνει, κύριε Πρόεδρε, με το έργο αυτό καθ’ εαυτό ούτε τη σημασία του αλλά υπάρχει στη δική μου αντίληψη μία εύλογη δυσπιστία των πολιτών της Θεσσαλονίκης, που ενδεχομένως να πηγάζει και από το γεγονός1 το πως εξελίχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες το έργο του ΜΕΤΡΟ. Ένα μεγάλο, κομβικό έργο υποδομής που ακούστηκαν πολλές φορές υποσχέσεις, δεν προχώρησε όπως έπρεπε. Πολλά χρονοδιαγράμματα που δεν υλοποιήθηκαν.

Είδα τις προηγούμενες ημέρες μία ανάρτηση του Προέδρου της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, του Νίκου Ταχιάου, που έλεγε πως το έργο στον σταθμό Βενιζέλου ξεκίνησε αναφορικά με την κατασκευή μετά το θέμα των αρχαιοτήτων. Επιμένετε στο χρονοδιάγραμμα για τέλος του ’23, κύριε Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Πλάκα, κατ’ αρχάς, πρέπει να πούμε ότι είμαστε πια απολύτως βέβαιοι ότι το ΜΕΤΡΟ θα γίνει και θα παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς, αντιμετωπίζοντας αυτή η κυβέρνηση μια σειρά από εκκρεμότητες οι οποίες ήρθαν από το παρελθόν. Κατά συνέπεια καταλαβαίνω απόλυτα τη δυσπιστία για ένα έργο το οποίο μοιάζει πια -και αν μου επιτρέπετε εδώ το ευφυολόγημα- είναι λίγο σαν το Γεφύρι της Άρτας το έργο. Ή θα πρέπει να πω σαν το Γεφύρι της Πλάκας.

Αλλά το έργο θα γίνει. Πιστεύω ότι είναι εφικτό να το παραδώσουμε στα τέλη του ’23. Ήδη οι συρμοί βρίσκονται στη θέση τους. Γίνονται δοκιμαστικές λειτουργίες. Ο σταθμός της Βενιζέλου αρχίζει να κατασκευάζεται.

Θέλω όμως να επισημάνω, κ. Πλάκα, με όλο το θάρρος της γνώμης μου, ότι ένας από τους λόγους που είχαμε αυτές τις μικρές καθυστερήσεις, οφείλεται και στο γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε ένα κυκεώνα δικαστικών προσφυγών ως προς το σταθμό Βενιζέλου.

Δικαιωθήκαμε βέβαια πλήρως από το ανώτατο δικαστήριο και θέλω να διαβεβαιώσω τους Θεσσαλονικείς -και νομίζω ότι θα το δουν όταν το έργο παραδοθεί- ότι έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε και έναν υπερσύγχρονο σταθμό Βενιζέλου, ο οποίος είναι απολύτως απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του ΜΕΤΡΟ, αλλά ταυτόχρονα να επανατοποθετήσουμε και τα πολύ σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής Ιστορίας της Θεσσαλονίκης στη θέση τους. Με έναν τρόπο που θα τα καταστήσει επισκέψιμα για τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες και χρήστες του ΜΕΤΡΟ, οι οποίοι θα κινούνται κάθε μέρα από το σταθμό Βενιζέλου.

Βαγγέλης Πλάκας: Κύριε Πρόεδρε, αν περπατήσουμε λίγο πιο ανατολικά από το σταθμό Βενιζέλου θα φτάσουμε μετά από λίγες εκατοντάδες μέτρα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Χθες πάλι είχαμε μία ένταση. Είναι το γνωστό θέμα της κατάληψης, της δημιουργίας της βιβλιοθήκης. Οι αστυνομικοί που θα στελεχώσουν την ομάδα πρόληψης και προστασίας εκεί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν ήδη εγκατασταθεί σε Αστυνομικά Τμήματα της Θεσσαλονίκης, όχι ακόμα στο πανεπιστήμιο.

Ήθελα να σας ρωτήσω αν με αυτές τις αντιδράσεις επιμένετε στο σχεδιασμό και θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την πανεπιστημιακή αστυνομία, στο Αριστοτέλειο και σε άλλα πανεπιστήμια και αν και οι Πρυτανικές Αρχές είναι έτοιμες να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Πλάκα, πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Θεσσαλονικιών, αλλά και των Ελλήνων πολιτών, στο δίλημμα βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα, συντάσσεται με το αυτονόητο.

Δεν γίνεται να έχουμε εστίες κατάληψης μέσα στα πανεπιστήμια, δεν γίνεται να έχουμε οργανωμένες ομάδες, που κατά κανόνα συγκροτούνται από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο, να ασκούν βία εντός του χώρου του πανεπιστημίου.

Η Ομάδα Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων έχει ήδη εκπαιδευτεί, αναμένουμε αυτή τη στιγμή την τελική δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος που θα διέπει τη λειτουργία της, είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με τις Πρυτανικές Αρχές και εκτιμώ ότι εντός του καλοκαιριού οι Ομάδες αυτές θα εγκατασταθούν εντός των Πανεπιστημίων. Έτσι ώστε να είμαστε απολύτως έτοιμοι όταν ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, το Σεπτέμβριο, να μπορούμε να παρέχουμε στους φοιτητές, στους καθηγητές, στους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο το αυτονόητο δικαίωμα της ασφάλειας: να μπορούν να κινούνται εντός του χώρου του πανεπιστημίου χωρίς να αισθάνονται ότι κινδυνεύουν από κανέναν.

Ετσι προστατεύουμε πραγματικά την ελευθερία της σκέψης, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω από αυτήν την πολιτική, γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι με αυτήν την άποψη συντάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Βαγγέλης Πλάκας: Κύριε Πρόεδρε εχθές, έχει λίγες ώρες ουσιαστικά που πήραμε στα χέρια μας το ΦΕΚ με το Προεδρικό Διάταγμα για τη Νέα Τούμπα, για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Δίνει το πράσινο φως, λοιπόν, για την κατασκευή και του γηπέδου, αλλά και την ανάπλαση της πέριξ περιοχής. Ολοκληρώνει με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία, κ. Πρόεδρε, τις υποχρεώσεις της αναφορικά με το project κατασκευής του νέου γηπέδου και την ανάπλαση της περιοχής;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι έτσι όπως το λέτε κ. Πλάκα. Ήταν μία σύνθετη αποστολή αυτή την οποία διεκπεραιώσαμε και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για να μπορούμε να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα στα οποία προσωπικά είχα δεσμευθεί, ειδικά με τον Υφυπουργό κ. Ταγαρά, ο οποίος έκανε μία εξαιρετική δουλειά.

Έχουμε πράγματι στα χέρια μας τώρα το κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο προκειμένου ο ΠΑΟΚ να αποκτήσει, επιτέλους, ένα υπερσύγχρονο νέο γήπεδο, αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσουμε και σε μία σημαντική ανάπλαση της περιοχής γύρω από το γήπεδο της Νέας Τούμπας.

Από εδώ και στο εξής -και σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΠΑΟΚ- η δυνατότητα πια για να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα, να ολοκληρωθούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες, υπάρχει. Και είμαστε απολύτως σίγουροι ότι τώρα πια και η διοίκηση θα ανταποκριθεί και, όπως έχει δεσμευθεί απέναντι στον κόσμο του ΠΑΟΚ, θα αποκτήσει ο ΠΑΟΚ το γήπεδο που πραγματικά του αξίζει.

Είμαι προσωπικά πολύ ικανοποιημένος γι’ αυτή την εξέλιξη, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για να αναβαθμίσουμε το ποδοσφαιρικό μας προϊόν, το οποίο τόσο μεγάλη σημασία έχει για τους Έλληνες, να μπορούμε να έχουμε σύγχρονες υποδομές. Και ο ΠΑΟΚ είναι μια τόσο μεγάλη ομάδα, μια τόσο ιστορική ομάδα, που αξίζει να έχει το καλύτερο δυνατό γήπεδο. Αυτή η δυνατότητα δίνεται πια μέσα από το Προεδρικό Διάταγμα.

Βαγγέλης Πλάκας: Κύριε Πρόεδρε, ξέρω ότι είναι να επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο για να έρθετε στη Θεσσαλονίκη. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για τη συνέντευξη που παραχωρήσατε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο FM 100. Και ανανεώνουμε ουσιαστικά τώρα το ραντεβού, κ. Πρόεδρε, για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 10 Σεπτεμβρίου που θα είναι εκ των πραγμάτων προεκλογική, έτσι δεν είναι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Πλάκα, όπως έχω πει πολλές φορές οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Θα είναι προεκλογική στον βαθμό που θα είναι σίγουρα η τελευταία Έκθεση της Θεσσαλονίκης πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές που θα γίνουν το ’23. Αν την ορίσετε με αυτό τον τρόπο, ναι, θα συμφωνήσω μαζί σας.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...