476
| REUTERS/Kacper Pempel

ΕΕ: Στη Σύνοδο του Οκτωβρίου το πλαφόν για το φυσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 19:53

ΕΕ: Στη Σύνοδο του Οκτωβρίου το πλαφόν για το φυσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 19:53

Το θέμα του πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, αν και δεν απέκλεισε μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την ενέργεια, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημά του για μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο για το θέμα της ενέργειας (περισσότερα εδώ), λέγοντας ότι δεν υπάρχει η βάση για συζήτηση.

Προσέθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκπονήσει μια μελέτη για την καταλληλότητα του καθορισμού ανώτατου ορίου στις τιμές της ενέργειας, αλλά και για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει της εντολής που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Μάιο. Η μελέτη αυτή της Επιτροπής θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο, εκτίμησε ο Ντράγκι.

Ο ίδιος τόνισε ότι επιθυμεί να υπάρξει γρήγορα δράση για το θέμα του πλαφόν, όμως κάποιες χώρες είναι διστακτικές. Ερωτηθείς για τη θέση της Γερμανίας σε αυτό το ζήτημα, ο Μάριο Ντράγκι απάντησε ότι το Βερολίνο, όπως και άλλες χώρες που ήταν αρνητικές, όπως η Ολλανδία, σταδιακά μετακινούνται προς την κατεύθυνση της Ιταλίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Και μόνο που υπάρχει ημερομηνία για να συζητηθεί το θέμα του πλαφόν είναι «μία πρόοδος», έκρινε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Απαντώντας στην ερώτηση αν εκτιμά ότι ο Οκτώβρης είναι «μακριά», ο ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι «φυσικά και θα μπορούσε να είναι αργά». Πρόσθεσε, λοιπόν, ότι σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση, θα χρειαστεί να γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για να ληφθούν τα κατάλληλα έκτακτα μέτρα.

Τόνισε, τέλος, ότι η ΕΕ πρέπει να είναι ενωμένη στο θέμα της ενέργειας και η Κομισιόν θα πρέπει να απαντήσει για κοινές αγορές, προμήθειες και αποθέματα ενέργειας. «Θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί αυτό».

Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι παρευρίσκεται σε συνέντευξη Τύπου κατά της διάρκεια Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες /  REUTERS/Johanna Geron
Σύμφωνη η Αθήνα για «τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα του πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο συζήτησαν οι πρωθυπουργοί Ιταλίας και Ελλάδας παραμονές της Συνόδου (περισσότερα εδώ), ετέθη και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στους ηγέτες της ΕΕ.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά πως οι «οικονομίες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού» με τις δυνατότητες των προϋπολογισμών να είναι «πεπερασμένες» απέναντι στην κρίση, η οποία συνιστά και ένα «ευρωπαϊκό πρόβλημα», σύμφωνα με τον ίδιο. Και «επειδή η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος αυτού έγκειται στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές φυσικού αερίου που συμπαρασύρουν και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, θα επαναφέρω -μαζί με τον ιταλό πρωθυπουργό- το πια κατεπείγον αίτημα να δρομολογηθούν τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η επιβολή ενός πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου», είχε επισημάνει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...