749
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο briefing της Δευτέρας. 8 Ιουλίου | INTIMEnews

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών – Χωρίς ελληνοτουρκικό ραντεβού, «ούτε χειραψία» με Μίτσκοσκι

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2024, 10:08
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο briefing της Δευτέρας. 8 Ιουλίου
|INTIMEnews

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών – Χωρίς ελληνοτουρκικό ραντεβού, «ούτε χειραψία» με Μίτσκοσκι

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2024, 10:08

Στην Ουάσινγκτον για τα 75χρονα της Συμμαχίας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα συμμετάσχει στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ σε μία μάλλον δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία, με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και την προοπτική επανόδου του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ,

Σε διμερές επίπεδο, δεν αναμένεται κάποια συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (ή/και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών), ο οποίος σημειωτέον θα περάσει για πρώτη φορά το κατώφλι του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Μπάιντεν, μετά τις επανειλημμένες προσπάθειες για μία συνάντηση που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πήραν άδοξο τέλος.

Και αν η Σύνοδος του ΝΑΤΟ θα αποτελέσει χώρο πρώτης συνύπαρξης του κ. Μητσοτάκη με τον νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως δεν υπάρξει ούτε καν χειραψία των δύο, στη σκιά των επίμονων προκλήσεων, της ευθείας παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών (χάρη στην οποία μπήκαν άλλωστε στη Συμμαχία οι γείτονες) και αναθεωρητικής ατζέντας αλυτρωτισμού που σηκώνει εσχάτως η νέα ηγεσία στα Σκόπια.

«Ο Πρωθυπουργός θα το θέσει»

«Είναι δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτακης θα θέσει θέμα παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ», δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Πρέπει να θυμηθούμε πως έφτασε να μπει στο ΝΑΤΟ η Βόρεια Μακεδονία. Οι διεθνείς συμβάσεις που ψηφίζονται και κυρώνονται πρέπει να εφαρμόζονται. Υπάρχει σειρά δηλώσεων που αντίκεινται στα διεθνώς συμφωνηθέντα. Ο Πρωθυπουργός θα τα θέσει», ξεκαθάρισε. «Θα θέσει το θέμα σε ανώτατο επίπεδο και τη συμφωνία που δεν τηρείται ειδικά όσον αφορά στην σύνθετη ονομασία. Η παρουσία της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και η γειτονική μας χώρα δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα».

Οσο για το ενδεχόμενο διμερών συναντήσεων με τους κ.κ. Ερντογάν και Μίτσκοσκι, ο κ. Μαρινάκης απάντησε λέγοντας: «Όχι δεν είναι προγραμματισμένες συναντήσεις αλλά δεν αποκλείεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να κάνει και διμερείς επαφές. Κάτι προγραμματισμένο δεν υπάρχει».

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην «Καθημερινή», τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να έχουν πυκνώσει οι επαφές δυτικών αξιωματούχων τόσο με τον κ. Μίτσκοσκι όσο και με στελέχη της κυβέρνησής του, αφενός διότι δεν επιθυμούν αναστάτωση στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ τη στιγμή που υπάρχουν άλλες προτεραιότητες, αφετέρου επειδή το κυβερνών κόμμα είναι γνωστό για τις εκλεκτικές συγγένειες με τη Σερβία και –κυρίως– τη Ρωσία. Αλλωστε, ο κ. Μίτσκοσκι διόρισε ως αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας και υπουργό των διακοινοτικών σχέσεων τον Ιβάν Στόιλκοβιτς, έναν Σέρβο από το Κουμάνοβο, γνωστό για τις ανέφελες σχέσεις του με τη Μόσχα και το Βελιγράδι.

Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, η περίεργη αυτή κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία εντείνει την ανάγκη σε μεγάλες δυτικές πρωτεύουσες, όπως η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο, να μην αφεθούν τα Σκόπια στην τύχη τους και με αυτή την άποψη φαίνεται ότι συμφωνούν αρκετοί σε επίπεδο Ε.Ε. Εν ολίγοις, το φόβητρο της κατακόρυφης αύξησης της ρωσικής επιρροής στη Βόρεια Μακεδονία, που είναι μεν χώρα του ΝΑΤΟ, αλλά εξαιρετικά ευαίσθητη σε ποικίλες πιέσεις μεταξύ άλλων και λόγω της εθνοτικής σύνθεσής της, θεωρείται από ορισμένους δυτικούς ως επαρκής αιτιολογία για τον «κλεφτοπόλεμο» της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως αυτή εκφράστηκε με τον διαχωρισμό ανάμεσα σε επίσημα έγγραφα και προφορικό λόγο. Δεν είναι, πάντως, η μοναδική άποψη που υπάρχει και στο δυτικό στρατόπεδο υπάρχουν και αρκετές απόψεις υπέρ του αντιθέτου, δηλαδή της ευθείας εξήγησης προς τα Σκόπια ότι ο όρος του «erga omnes» δεν χρήζει ερμηνείας, αλλά είναι ανελαστικός, οριζοντίως και καθέτως.

Στην Ουάσιγκτον και πέραν του επίσημου προγράμματος του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός θα έχει εξάλλου  συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου, ενώ, έχει προσκληθεί από το think tank Council on Foreign Relations, όπου την Τρίτη θα έχει συζήτηση με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Tην Τετάρτη, ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Νάντια Σάντλοου.

Μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ,  θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεζ, με το βλέμμα στη θητεία της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού και βεβαίως στο Κυπριακό.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης που θα συνοδεύει τον Πρωθυπουργό, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν για την ασφάλεια και τον ρόλο των γυναικών, ενώ την Τετάρτη θα παραστεί σε δείπνο που παραθέτει ο κ. Μπλίνκεν προς τους ομολόγους του στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...