306
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γέολ με τον Τζο Μπάιντεν σε εργοστάσιο ημιαγωγών της Samsung | REUTERS/Jonathan Ernst

Στη Νότια Κορέα ο Μπάιντεν με το βλέμμα στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 13:00
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γέολ με τον Τζο Μπάιντεν σε εργοστάσιο ημιαγωγών της Samsung
|REUTERS/Jonathan Ernst

Στη Νότια Κορέα ο Μπάιντεν με το βλέμμα στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 13:00

Στη Νότια Κορέα έφτασε το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) ο Τζο Μπάιντεν, πρώτο σταθμό του πρώτου ταξιδιού του στην Ασία ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τον Μπάιντεν υποδέχθηκαν στην αμερικανική αεροπορική βάση Οσάν, ο νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών, Παρκ Τζιν και ο διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, Πολ Λακάμερα, μεταξύ άλλων αμερικανών και νοτιοκορεατών αξιωματούχων.

Στη συνέχεια, μετέβη σε εργοστάσιο ημιαγωγών της Samsung, όπου τον υποδέχθηκε ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γέολ, με τον οποίο θα έχει επίσημες συνομιλίες το Σάββατο.

Ο Γιουν ανέλαβε καθήκοντα στις 10 Μαΐου και έχει δεσμευθεί να κάνει ακόμα πιο στενές τις σχέσεις της χώρας του με την Ουάσινγκτον.

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από τον Μπάιντεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν την αποτροπή έναντι των απειλών της Βόρειας Κορέας, και θα διευρύνουν παράλληλα τη συμμαχία των δύο χωρών, που μετρά δεκαετίες, ώστε να αντιμετωπιστούν άλλα θέματα.

Νωρίτερα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επίσκεψη Μπάιντεν αποτελεί ευκαιρία να γίνουν «πιο ισχυρές και πιο συμπεριληπτικές» οι σχέσεις μεταξύ Σεούλ και Ουάσινγκτον.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η συμμαχία μεταξύ της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, που έχει στόχο να υπερασπιστεί τις αξίες της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί παρά να βελτιώνεται στο μέλλον», έγραψε στο Twitter ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος λίγες ώρες πριν από την άφιξη του αμερικανού ομολόγου του.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να εγείρει επίσης το θέμα της αντιμετώπισης της παρουσίας της Κίνας στην περιοχή και το ακανθώδες ζήτημα της Ταϊβάν. Στη διάρκεια της περιοδείας του, στην οποία θέλει να επαναβεβαιώσει την ισχυρή θέση των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Ασία, ο αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφτεί και την Ιαπωνία.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι υπάρχει «πραγματική πιθανότητα» η Βόρεια Κορέα να προχωρήσει «σε νέα εκτόξευση πυραύλου» ή σε μια «πυρηνική δοκιμή» στη διάρκεια του ταξιδιού του Μπάιντεν.

Στο Τόκιο, ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει σε σύνοδο της Quad, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Αυστραλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...