466
Από την άφιξη Ασαντ (στο κέντρο) στο αεροδρόμιο της Μόσχας | SANA/Handout via REUTERS

Στη Μόσχα ο Ασαντ: Ρωσική πρωτοβουλία για να τα βρει με την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2023, 19:15
Από την άφιξη Ασαντ (στο κέντρο) στο αεροδρόμιο της Μόσχας
|SANA/Handout via REUTERS

Στη Μόσχα ο Ασαντ: Ρωσική πρωτοβουλία για να τα βρει με την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2023, 19:15

Η πρώτη επίσκεψη του Μπασάρ αλ Aσαντ στη Μόσχα από τον Σεπτέμβριο του 2021, η οποία αποτελεί και την πρώτη επίσημη επίσκεψη του σύρου προέδρου εκτός Μέσης Ανατολής μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου μήνα, συνέπεσε με την προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν, της Τουρκίας και της Συρίας.

Επισήμως, έχει ανακοινωθεί οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Συρίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας καθώς και ένας ανώτερος σύμβουλος του ιρανού ομολόγου τους θα έχουν συνομιλίες την Τετάρτη και την Πέμπτη για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» στη Συρία.

Σύμφωνα με την Telegraph, ωστόσο, οι στόχοι των συνομιλιών στη Μόσχα είναι περισσότεροι. Μεταξύ αυτών, η αξιοποίηση των επαφών με τις παραπάνω χώρες, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν τη Ρωσία ως παρία, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι η ρωσική εισβολή δεν έχει οδηγήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην πλήρη απομόνωση.

Επιπλέον, οι διπλωματικές αποστολές αναμενόταν να συζητήσουν την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Δαμασκού και Αγκυρας, η οποία υποστηρίζει τους σύρους αντάρτες που πολεμούν το καθεστώς Ασαντ από το 2011, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Πάντως ούτε ο Πούτιν ούτε ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ήταν παρόντες στην υποδοχή Ασαντ στο αεροδρόμιο της ρωσικής πρωτεύουσας Βνούκοβο, κάτι που ορισμένοι αναλυτές ερμήνευσαν ως μια σκόπιμη, μειωτική για τον σύρο πρόεδρο, ενέργεια.

Αντίθετα, ο Ασαντ έγινε δεκτός από κατώτερους αξιωματούχους και έναν εκπρόσωπο του ρώσου προέδρου, με τη συριακή προεδρία να επιμένει στη σχετική ανακοίνωσή της ότι όλα έγιναν «σε συμφωνία με το εν ισχύι ρωσικό πρωτόκολλο για την υποδοχή προέδρων».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Ασαντ θα έχει, βέβαια, συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο, μαζί με μια μεγάλη συριακή αντιπροσωπεία, κατά το ίδιο ανακοινωθέν.

Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις της Τετάρτης στη Μόσχα έλαβαν χώρα στην επέτειο των 12 χρόνων από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου, μιας σύγκρουσης η οποία μετρά σχεδόν μισό εκατομμύριο θύματα και η οποία οδήγησε τον μισό πληθυσμό της χώρας στην προσφυγιά.

Και ενώ η βία έχει αποκλιμακωθεί, το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει τους αντάρτες στο βορειοδυτικό Ιντλίμπ, μια περιοχή στην οποία ζουν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Σύροι.

Η Ρωσία έχει επιδιώξει και κατά το παρελθόν την επαναπροσέγγιση μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, ως ένα μέσο για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Οπως θύμισε η Telegraph, η Μόσχα είχε φιλοξενήσει συνάντηση ανάμεσα στα δύο μέρη και τον Δεκέμβριο, όπου έδωσαν το «παρών» οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει από την πλευρά του ότι θα ήταν πρόθυμος να συναντηθεί με τον Μπασάρ αλ Aσαντ, ωστόσο η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στη βόρεια Συρία παρέμενε σημαντικό σημείο προστριβών.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι η διπλωματική πρωτοβουλία των Ρώσων, ήρθε λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η Κίνα μεσολάβησε για την επαναπροσέγγιση μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες ανακοίνωσαν τη μερική αποκατάσταση των σχέσεών τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...