573
Εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου «Τσιρκόν» από τη φρεγάτα «Ναύαρχος Γκορσκόφ» σε ρωσικά νερά (στη Λευκή Θάλασσα) το 2021 | Twitter/Υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας

Στη Μεσόγειο ρωσικό πολεμικό πλοίο με υπερηχητικούς πυραύλους «Τσιρκόν»

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2023, 21:44
Εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου «Τσιρκόν» από τη φρεγάτα «Ναύαρχος Γκορσκόφ» σε ρωσικά νερά (στη Λευκή Θάλασσα) το 2021
|Twitter/Υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας

Στη Μεσόγειο ρωσικό πολεμικό πλοίο με υπερηχητικούς πυραύλους «Τσιρκόν»

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2023, 21:44

«Ιστορική αποστολή» ανέθεσε το Κρεμλίνο σε ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο εξοπλισμένο με τους υπερσύγχρονους υπερηχητικούς πυραύλους «Τσιρκόν» (Zircon), έγραψε η Repubblica. Η σημασία της επιχείρησης υπογραμμίστηκε από τον ίδιο τον ρώσο πρόεδρο στις 12 Δεκεμβρίου: «Το επαναλαμβάνω», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, «τα ‘‘Τσιρκόν’’ δεν έχουν ανταγωνιστές στον κόσμο».

Κατά το ιταλικό Μέσο, στις 24 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε ότι η φόρτωση των υπερόπλων είχε ολοκληρωθεί εν όψει ταξιδιού «στις θάλασσες του κόσμου». Κατόπιν, στις 28 Δεκεμβρίου, ολοκληρώθηκαν οι σχετικές δοκιμαστικές ασκήσεις στα νερά της Αρκτικής. «Ηταν το τέλος των προετοιμασιών για το μακρύ ταξίδι». Τον προορισμό του σκάφους αποκάλυψε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass πριν από τρεις ημέρες, επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές: «Το ‘‘Ναύαρχος Γκορσκόφ’’ θα είναι η ναυαρχίδα του μεσογειακού στόλου μας».

Τα «Τσιρκόν» είναι οκτώ φορές ταχύτερα από τον ήχο και φθάνουν τα 9.800 χλμ. την ώρα, χάρη σε μια προπέλα που ονομάζεται ram-jet. Οι ρώσοι μηχανικοί είναι πρωτοπόροι στην ανάπτυξη τέτοιων συσκευών, οι οποίες πιστεύεται πως είναι ικανές να ξεπεράσουν κάθε αντιαεροπορική προστασία. «Στόχος είναι να καταφέρουν να καταστρέψουν αμερικανικά αεροπλανοφόρα, ανατρέποντας τη ναυτική υπεροχή των ΗΠΑ».

Στις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις που πραγματοποίησε το «Ναύαρχος Γκορσκόφ», τα «Τσιρκόν» κάλυψαν αποστάσεις 1.000 χλμ. Κάθε πύραυλος μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή ή συμβατική κεφαλή 400 κιλών εκρηκτικών. Στην τελική φάση της πτήσης, μια συσκευή υπερύθρων αναλαμβάνει τον έλεγχο της τροχιάς προς τον προκαθορισμένο στόχο. Ο πύραυλος δύναται να ελίσσεται, συνεπώς δυσκολεύει περισσότερο τη στόχευση των αντιαεροπορικών μέσων.

Η ρωσική φρεγάτα αποπλέει από τη βάση του Σεβερομόρσκ στη Ρωσία – καρέ από βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 4 Ιανουαρίου (Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS)

Η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκορσκόφ» έχει μήκος 135 μέτρα, καθελκύστηκε το 2018 και, εκτός από τους «Τσιρκόν», διαθέτει πυραύλους «Κρούζ Κάλιμπερ», σαν αυτούς που έχουν χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο με την Ουκρανία. Η άμυνα του σκάφους εξασφαλίζεται από 32 πυραύλους εδάφους-αέρος, ένα πυροβόλο των 130 χιλιοστών και δύο περιστρεφόμενα πολυβόλα με κάννες. Φυσικά, το πλοίο διαθέτει και οκτώ τορπίλες.

Εξυπακούεται ότι το ΝΑΤΟ παρακολούθησε και παρακολουθεί τις κινήσεις της ρωσικής φρεγάτας. Στην Αρκτική την επέβλεπαν οι Νορβηγοί. Τώρα έχει σημάνει συναγερμός στα νοτιοευρωπαϊκά κράτη-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας. Οι Ιταλοί έγραψαν ότι δεν αποκλείεται στη Μεσόγειο το «Ναύαρχος Γκορσκόφ» να συνοδεύεται από άλλες στρατιωτικές μονάδες και από ένα τάνκερ, για τις απαραίτητες προμήθειες.

Προς το παρόν, ο ρωσικός στόλος στη Μεσόγειο είναι ελλιπέστατος και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου: διαθέτει μόνο δύο φρεγάτες, τρεις κορβέτες και ένα υποβρύχιο που πηγαινοέρχεται από τη βάση της Συρίας στις ιταλικές ακτές. Η Repubblica χαρακτήρισε «μυστηριώδη» την παρουσία ενός άλλου ρωσικού υποβρυχίου, πυρηνικού, που είχε αναδυθεί κοντά στη Σικελία τον Σεπτέμβριο. «Βούτηξε και δεν επέστρεψε ποτέ ξανά στην επιφάνεια» έγραψε, συμπληρώνοντας ότι το συγκεκριμένο υποβρύχιο, το «Σεβεροντβίσνκ», έχει πειραματιστεί με υποβρύχιες εκτοξεύσεις «Τσιρκόν». Ωστόσο δεν αποσαφήνισε αν θα συμμετάσχει «στην αποστολή στη Μεσόγειο».

Επίσης, το ιταλικό Μέσο χαρακτήρισε «προβλέψιμο» ότι το ρωσικό πλοίο «θα προκαλέσει» το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους», το οποίο πλέει συνοδεία άλλων πλοίων στα γαλλικά και στα ιταλικά νερά. Τώρα βρίσκεται στη Μασσαλία.

Ο σοβιετικός ναύαρχος Γκορσκόφ υπηρέτησε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. «Οι μεγάλες δυνάμεις χρειάζονται μεγάλους στόλους» ήταν το μότο του. Αυτός  καθόρισε τη Μεσόγειο ως βασική θάλασσα στη στρατηγική της Σοβιετικής Ενωσης. «Δεν είναι τυχαίο ότι η φρεγάτα με τα ‘‘Τσιρκόν’’ που πλέει προς τη Μεσόγειο φέρει το όνομά του» κατέληξε η Repubblica.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...