436
Λίγο πριν χαιρετήσει για τελευταία φορά υπό τα προεδρικά σύμβολα, ο Τραμπ ετοιμάζει τη μακροσκελή του λίστα με τις χάρες | REUTERS/Carlos Barria

Στη… μαύρη αγορά πωλούνται οι προεδρικές χάρες του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2021, 16:17
Λίγο πριν χαιρετήσει για τελευταία φορά υπό τα προεδρικά σύμβολα, ο Τραμπ ετοιμάζει τη μακροσκελή του λίστα με τις χάρες
|REUTERS/Carlos Barria

Στη… μαύρη αγορά πωλούνται οι προεδρικές χάρες του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2021, 16:17

Παζάρι χιλιάδων δολαρίων για προεδρικές χάρες έχουν στήσει συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ τις τελευταίες ημέρες του στον Λευκό Οίκο.

Οπως αποκαλύπτει αποκλειστικό δημοσίευμα των New York Times, οι ενδιαφερόμενοι πληρώνουν όσο όσο για την ευκαιρία να γλιτώσουν δικαστικές ποινές, να αποφυλακιστούν και να καθαρίσουν το ποινικό μητρώο τους.

Ηδη χιλιάδες δολάρια έχουν αλλάξει χέρια, όπως φαίνεται σε έγγραφα που έχουν κατατεθεί στο Κογκρέσο.

Και ενώ η τακτική δεν είναι παράνομη, καταρρίπτει έναν ακόμα μύθο που είχε χτίσει ο Τραμπ γύρω από την εκλογή του, ότι τάχα θα καθάριζε «τον βούρκο των λομπιστών και όσων πλήρωναν για να αποκτήσουν επιρροή στην Ουάσινγκτον».

Από ό,τι αναφέρει το Reuters, ο Τραμπ δεν θα απονείμει χάρη στον εαυτό του τελικά, θα ανακοινώσει όμως μια μεγάλη λίστα με περισσότερα από 100 ονόματα στα οποία δίνει προεδρική συγχώρεση, την Τρίτη, την τελευταία ημέρα του στον Λευκό Οίκο.

Κάποιοι, μάλιστα, που κατηγορούνται για την εισβολή στο Καπιτώλιο, προσπαθούν να πάρουν χάρη από τον Τραμπ, κάτι που βρίσκει αντίθετο τον γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων και στενό σύμμαχο του απερχόμενου προέδρου, Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν ήδη πάρει χάρη, είναι ο Μάικλ Φλιν, Ρότζερ Στόουν και Πολ Μάναφορτ, στενοί συνεργάτες του Τραμπ, που κατηγορήθηκαν για τον ρόλο τους στην ανάμειξη της Ρωσίας τις εκλογές του 2016.

Επίσης, ο συμπέθερος του Τραμπ, Τσαρλς Κούσνερ, ο οποίος λέγεται ότι πλήρωσε αδρά για να τη λάβει. Ο πατέρας του Τζάρεντ Κούσνερ, συζύγου της Ιβάνκα και συμβούλου του Τραμπ, είχε καταδικαστεί για φορολογική απάτη, παρακώλυση μαρτύρων και παράβαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Ο Μπρετ Τόλμαν, πρώην εισαγγελέας, έλαβε 22.500 δολάρια για να μεσολαβήσει για την απονομή προεδρικής χάρης, όμως δεν είναι γνωστό από ποιον. Ο Κούσνερ ήταν ένας από τους πελάτες του.

Η απονομή προεδρικής χάρης είναι κάτι που συνηθίζεται στις ΗΠΑ. Ο Μπιλ Κλίντον είχε απονείμει 170 χάρες, μερικές σε χορηγούς του. Ο ίδιος αρνείται ότι έλαβε κάποιο αντάλλαγμα για αυτές.

Υπάρχει ένα ειδικό γραφείο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που ελέγχει τις αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους.

Ο Τραμπ, όμως, δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις εισηγήσεις του γραφείου, αλλά των συμβούλων του. Επίσης, έχει δώσει χάρη σε γνωστούς του, πολιτικούς του συμμάχους, υποστηρικτές και ανθρώπους που συνδέονται μαζί του.

Ο Κρίστοφερ Γκαλντιέρι, καθηγητής πολιτικών επιστημών, λέει στην Telegraph ότι ο Τραμπ χρησιμοποιεί τη χάρη για να ανταμείψει δικούς του ανθρώπους και όχι ως «πράξη ελέους», που έχει στόχο να διορθώσει αδικίες, κάτι που ήταν και ο αρχικός στόχος όταν θεσπίστηκε η διαδικασία. «Αμφιβάλλω ότι οι άνθρωποι με άδικα μακρόχρονες ποινές ή λανθασμένες καταδίκες μπορούν να προσλάβουν λομπίστες με πρόσβαση στον Λευκό Οίκο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...